Stížnost posluchače O. Velinského na pořad „Jak to vidí…“ na ČRo Dvojka (červen 2016)

20. červen 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 20. 6. 2016

Text stížnosti

Stížnost na nehospodárné využívání rozhlasových poplatků -
- připomínka k vysílání Českého rozhlasu Dvojka

Stížnost na pořad "Jak to vidí ... (V. Malý)" ze dne 6.5.2016 v 8.30 hod.

Paní redaktorka projevila ve svém pořadu neprofesionalitu.

Téma Jan Sokol -
- zcela nevhodná poznámka - "... to by byl prezident ...".

Jsem poplatník rozhlasového poplatku, tak i já přispívám na nadprůměrný plat paní redaktorky !!!
Nejsem tedy zvědav na osobní politické názory paní redaktorky.

S pozdravem
Otakar Velinský

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Velinský,
Rada Českého rozhlasu si vyžádala u vedení Českého rozhlasu vyjádření k Vaší stížnosti, které připojujeme k naší odpovědi. Ředitelka programu Eva Hazdrová Kopecká v něm uvádí, že k neprofesionálnímu postupu moderátorky nedošlo, s čímž se ztotožňuje i Rada Českého rozhlasu.
Rada Českého rozhlasu dlouhodobě pečlivě sleduje nestrannost moderátorů. V minulosti přijala již několik usnesení, která pochybení konstatovala a rovněž vyzvala k nápravě.
Přejeme si, abyste i nadále zůstal posluchačem Českého rozhlasu.

Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Důsledná nestrannost našich moderátorů a jejich rezignace na prezentování vlastních soudů a úsudků ve vysílání (zejména v oblasti politiky) je jedním z esenciálních pravidel, jež je ostatně kodifikováno mj. v čl. 6 a č. 7 Kodexu Českého rozhlasu. Všechna provinění proti tomuto požadavku jsou pečlivě zkoumána a – potvrdí-li se – také penalizována.

Domnívám se ovšem, že v případě, na nějž jste poukázal ve svém e-mailu adresovaném Radě ČRo 11. 5. 2016, k podobnému porušení pravidla nestrannosti nedošlo, dokonce ani k prezentaci Vámi zmiňovaných „osobních politických názorů paní redaktorky“.

Poslechla jsem si celý pořad v audioarchivu: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3622606. Inkriminovaná pasáž - o filozofu prof. Janu Sokolovi (v souvislosti s jeho nedávnými 80. narozeninami) přichází v čase 15:40. Host pořadu, biskup Mons. Václav Malý, hovoří s obdivem a úctou o osobnosti Jana Sokola. V čase 18:28 skutečně zazní věta „To by byl prezident“, ovšem nikoli z úst moderátorky, nýbrž z úst Mons. Malého. Moderátorka dokonce ještě o něco později (v čase 18:44) upřesňuje, že jde o pohled hosta pořadu, když v závěru hovoru o prof. Sokolovi (a jeho potencionální opětovné kandidatuře na prezidenta ČR) konstatuje, že „i kvůli věku by do toho nešel, ale jak říkáte, byl by podle Vás tedy, prezident podle Vašich představ.“ Skutečně tedy nešlo o prezentaci názorů moderátorky.

Nevím, z jakých dat jste vycházel při zmínce o „nadprůměrném platu paní redaktorky“, mohu jen konstatovat, že za svou práci je odměňována zcela standardně ve srovnání s podobnými pozicemi v rámci Českého rozhlasu.

Děkuji Vám, že jste poctivým plátcem koncesionářského poplatku, a věřím, že za něj prostřednictvím našich 22 celoplošných, speciálních a regionálních stanic (včetně řady služeb na internetu a v dalších nových médiích), vysílajících pro široké publikum od dětí po seniory, dostáváte kvalitní program 24 hodin denně. Věřte, že smyslem veškerého našeho konání je – při maximálně hospodárném využívání rozhlasových poplatků – informovat, povznést, pobavit i potěšit, zkrátka uspokojit všechny naše posluchače, včetně Vás.

Přeji Vám vše dobré a radost z poslechu především

Mgr. Eva Hazdrová Kopecká
ředitelka Programu

autor: kob
Spustit audio