Stížnost posluchače M. Wenzela ohledně facebookových stránek stanice ČRo Radiožurnál (prosinec 2016)

14. prosinec 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 14. 12. 2016

Text stížnosti

Dobrý den,

dovoluji si podat podání na protiprávní jednání vedení ČR1-RŽ ve věci strpění dehonestace našeho pana ministra zahraničí na stránkách face-booku.

Dodatek:

Jistě nebude pro Radu a vedení ČR1-RŽ složité dohledat, z jakých malicherných důvodů jsem byl jedním z editorů (panem Hamříkem) ze stránek FB zlikvidován (...údajně trpí pan editor schizofrenií... ).
To, co je možné, nejen v těchto výše uvedených případech zhlédnout na stránkách veřejně-právního media - zvláště vůči vrcholným představitelům státu, tak to se postě neslučuje ani s těmi nejprimitivnějšími uzancemi slušného chování.
Navíc jsem zhlédl v dalších komentářích výhrady proti takovýmto počinům legálně trpěným vedením sdělovacího prostředku placeném z našich koncesionářských poplatků.

Závěr:

Žádám o okamžité uvedení toho politováníhodného stavu trpěném vedením ČR1-RŽ do stavu odpovídajícímu slušnosti a hlavně Vámi neustále zdůrazňovaného Kodexu natož potom pravidlům pro komunikaci na FB.

Současně v návaznosti na tento, výše uvedený, bezprecedentní počin vedení ČR1-RŽ žádám o přehodnocení neadekvátního rozhodnutí vůči mé osobě a o neprodlené navrácení statutu řádného přispěvatele.

Přeji pěkný den,

Ing. Milan Wenzel

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Wenzle,
v době prudkého rozmachu sociálních sítí musí i taková instituce, jako je Český rozhlas, klást i v této oblasti velký důraz na dodržování Zákona o Českém rozhlasu a Kodexu Českého rozhlasu. Ředitel zpravodajství Jan Pokorný, jehož vyjádření k této odpovědi připojujeme, Vaši výtku uznal jako oprávněnou, dokonce vzniklou situaci označil za velké pochybení. Podle něj již byly Vámi zmiňované vulgarity z facebookových stránek Českého rozhlasu odstraněny a viník potrestán.
Co se týká požadavku na obnovení Vašeho přístupu na facebookové stránky Českého rozhlasu s možností komentovat tam zveřejňované články, Český rozhlas se rozhodl nevyhovět. Vedou ho k tomu dřívější zkušenosti. Radní Českého rozhlasu se domnívají, že je správné měřit všem stejným metrem.

S pozdravem,
jménem Rady ČRo,
Hana Dohnálková
předsedkyně Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

předmětné fotokomentáře byly z webu odstraněny. Stalo se to, že editor sociálních sítí, který má kontrolovat i diskuse pod články na sociálních sítí, se spolehl na softwarový nástroj, který je nastaven na zaznamenání vulgarismů. Bohužel, nedokáže identifikovat obrázky s vulgarismy. Toho podle všeho zneužili někteří přispěvovatelé facebookových stránek ČRo Radiožurnál. V tom, že editor sociálních sítí včas neobjevil inkriminované příspěvky, vidím velké pochybení. Bude mu udělena pokuta a zvažujeme, že bychom s ním už do budoucna nespolupracovali.

Co se týká odblokování pisatele stížnosti pro možnost komentovat články na facabookovém profilu ČRo Radiožurnál - s tím nesouhlasím, Ing. Wenzel v minulosti hrubě urážel, a to na sociálních sítích i v e-mailové komunikaci, některé z redaktorů Zpravodajství.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio