Stížnost posluchače M. Vilhana ohledně výroků moderátora L. Xavera Veselého (únor 2021)

24. únor 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 2. 2021.

Text stížnosti č. 1

Dobrý den,

rád bych požádal slušné členy Rady ČRo, aby důkladně prošetřili a vyvolali tlak na ředitele Reného Zavorala na ukončení spolupráce Lubomíra Veselého s Českým Rozhlasem (dále ČRo). Je to člověk, který svou servilitou k mocným politikům (Babiš, zeman, Klaus ml.), názory hlaničícími s extremismem (podněcoval násilí na novinářích) a urážkami žen, podkopává poctivou práci zaměstnanců média veřejné služby. Člověk, který sám nedokázal ani napsat závěrečnou práci na VŠ ( sprostě opsané části od Víta Nováka), cíleně přechyluje obraz ČRo směrem k nekorektním a hlavně nedůvěryhodným médiím. Jeho vyjadřování jde za hranici slušného chování (výrazy svině apod.) a samotná práce postrádá znaky kvalitní novinařiny. Takový člověk nemá na vlnách ČRo vůbec dostávat prostor, byť jako externista v "odlehčených" pořadech. Jeho přítomnost silně poškozuje desetiletí budované dobré jméno ČRo.

S pozdravem, Michal Vilhan

Text stížnosti č. 2

Dobrý den,
rád bych se na Vás obrátil ve světle nových informací ohledně angažování pana Lubomíra Veselého v ČRo. Pominu-li úplně jeho nepříslušné, neslušné, nedůstojné a obraz Českého Rozhlasu špinící chování mimo fungování v rámci média veřejné služby, je tu otázka proč si vedení ČRo po zveřejnění dostupných dat pana Veselého stále hájí. Z těchto informací vyplívá, že poslechovost jeho pořadů stagnuje. A to i poté, co se z peněz koncesionářů na reklamní kampaň s jeho obličejem na lavičkách vynaložilo 5 585 544 Kč a barterová část stála 1 847 146 Kč.

Žádám tedy radu ČRo, aby vyvinula tlak na ředitele ČRo, aby pořady s kontroverzním panem Veselým zrušila. ČRo se v tomto případě nechová jako řádný hospodář. Peníze vynaložené na propagaci pána, který vesele uráží ženy, jiné novináře, vyskytuje se a kontroverzních akcích s figurkami typu pana Vandase, otevřeně slibuje podporu panu Klausovi ml. nebo dokonce navádí k násilí, takové peníze jsou vlastně vynaloženy obhajobu snižování profesionality a obrazu ČRo jako takového.
Tyto peníze z kampaně prakticky žádné nové posluchače nepřinesly a pan Veselý pouze dostal slušně placenou reklamu své osoby ne pro účely ČRo, ale jeho soukromé.

Vedení ČRo i po všech kauzách tohoto pána za ním stojí, ačkoliv byť i jen zlomek z jeho prohřešků by stál jiné redaktory místo. Takovýto přístup mi rozhodně přijde minimálně nespravedlivý. Pokud si toto vše shrneme, žádám o maximální snahu o odvolání pana Veselého z vln ČRo.

Není možné, aby tak vážená instituce jako je ta Vaše, hájila mrhání penezi koncesionářů za neefektivní kampaň do takto kontroverzní osoby. Neustálé se zastávání takového člověka a nedostatečné omluvy kdesi na jeho Facebookových stránách nejen mně přijdou instituce ČRo nedůstojné.

Pokud se i tak vedení ČRo za jeho osobu postaví, žádám o vyvolání hlasování o odvolání příslušných vedoucích osob.

S pozdravem, Michal Vilhan

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme za Váš podnět.

Rada Českého rozhlasu funguje jako kontrolní orgán, jejímž hlavním úkolem je hlídat dodržování zákona a kodexu Českého rozhlasu. V případě práce externího moderátora Luboše Veselého nebyly právní normy porušeny.

Co se týká Vámi zmiňovaných nákladů na reklamní kampaň, Rada Českého rozhlasu ani její Dozorčí komise nezjistily ze strany Českého rozhlasu žádná pochybení.

Často se objevují i výzvy vůči Radě Českého rozhlasu, aby apelovala či dokonce zajistila ukončení spolupráce Českého rozhlasu s některými jeho zaměstnanci nebo spolupracovníky. Podotýkáme, že takový postup není v pravomoci Rady. Ta v personálních otázkách ze zákona pouze jmenuje či odvolává generálního ředitele a ředitele rozhlasových studií. Veškeré další jsou v kompetenci vedení Českého rozhlasu.

S pozdravem

Miroslav Dittrich
předseda Rady ČRo

Spustit audio