Stížnost posluchače M. Obermajera ohledně sledování předvolebních debat (listopad 2021)

24. listopad 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 11. 2021.

Text stížnosti

Vážení členové Rady Českého rozhlasu, rád bych si stěžoval na záležitost vysílání souvisí nejen s volbami. Na internetových stránkách Českého rozhlasu jsem chtěl sledovat vysílání předvolebních debat. Ke sledování jsem používal tablet iPad. Po přihlášení na stránce iRozhlasu jsem byl dotázán, zda povoluji pro facebook.com sledování mých aktivit. Po stisku Nepovolovat jsem byl od volební debaty odpojen. Takové chování považuji za nepřijatelné v rozporu s posláním našich veřejnoprávních médií, ale i v rozporu s našimi zákony. Při zapnuti filtrování sledování Facebookem na běžném PC video s předvoleními rozhovory nejde přehrát vůbec. Fotodokumentaci zobrazovaných stránek a informaci o toku dat na stránkách iRozhlas mohu poslat dodatečně na vyžádání, ani v dnešních dnech po volbách nejsou videa bez zrušení filtrování přístupná. Přitom ČRo informuje o neetickém chování Facebooku i v případě voleb a pomocí svých stránek z nás dělá jeho klienty. Nejzávažnější je: tento souhlas je podmíněný pokud se chceme dívat na volební rozhovory s kandidáty do našeho parlamentu. Tímto žádám ČRo abychom nebyli nuceni se nechat sledovat nadnárodními společnostmi jako je FB. Odkazy: https://www.irozhlas.cz/volby/debata-cesky-rozhlas-volby-2021-poslanecka-snemovna-parlament-malacova-volny_2109241700_aur https://www.irozhlas.cz/volby/predvolebni-debata-volby-2021-poslanecka-snemovna-cesky-rozhlas_2109221704_aur

s pozdravem
Ing. Miloslav Obermajer


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Obermajere,

děkujeme za Váš dotaz týkající se sledování předvolebních debat prostřednictvím internetu. O vyjádření jsme požádali zástupce vedení Českého rozhlasu, poskytl ho ředitel Nových médií Jiří Malina.  

Radní si jeho stanovisko prostudovali, považují ho za fundované a vyčerpávající. Připojujeme ho jako přílohu této naší odpovědi.

S pozdravem

Miroslav Dittrich,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

dovolte, abych reagoval na Vaši stížnost, kterou jste zaslal Radě Českého rozhlasu.

Český rozhlas vysílal předvolební debaty živě na stanicích ČRo Radiožurnál a ČRo Plus. Živé vysílání těchto stanic je dostupné veřejnosti přes analogové a digitální vysílání DAB+ a zároveň byly debaty distribuovány v živém vysílání v audio podobě mimo jiné na internetových stránkách Českého rozhlasu a mobilní aplikaci mujRozhlas. Audio služby Českého rozhlasu na internetu nejsou blokovány a distribuce je řešena přes nástroje Českého rozhlasu a nijak nevyužívají např. zmíněnou sociální síť Facebook.

Veškeré audio záznamy předvolebních debat, které byly součástí speciálního vysílání stanice ČRo Radiožurnál, jsou dostupné ke zpětnému poslechu v prostředí mujRozhlas (https://www.mujrozhlas.cz/special-radiozurnalu) nebo ve volebním webovém speciálu https://radiozurnal.rozhlas.cz/volby-2021-8524877, kde si můžete v archivu dohledat všechny předvolební debaty a další související obsah.

Jako doplňující obsah Český rozhlas nabídnul video podobu těchto debat. Zde se nejedná o primární službu a Český rozhlas také nedisponuje vlastní distribuční sítí pro přenos video obsahu, a proto využívá tzv. třetí strany jako je například sociální síť Facebook. Zde je doopravdy nutné zdůraznit, že obrazový přenos je doplňkem k audiu.

Zároveň jsou debaty ve video podobě dostupné také na službě YouTube (např. zde páteční předvolební debata https://www.youtube.com/watch?v=D-NjnVvmyFk). Na zmíněném článku zpravodajského webu iROZHLAS je zase přidaná hodnota textového zpracování samotné debaty.

Český rozhlas tedy pro video služby používá třetí strany, protože pro tento doplňující obsah nechce budovat finančně náročné vlastní distribuční prostředí. Na internetu primárně nabízí živé vysílání a audio záznamy odvysílaného obsahu nebo podcastové speciály.

S pozdravem

Jiří Malina
ředitel Nových Médií

Spustit audio