Stížnost posluchače M. Konečného na vysílání ČRo Plus (duben 2016)

27. duben 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 4. 2016

Text stížnosti

Vážené dámy a vážení pánové,
rád bych se připojil k těm posluchačům, kteří se na Vás obrací a naléhavě požadují zkvalitnění vysílání nedávno nově koncipované stanice ČRo Plus.
Z vysílání Plusu je patrná snaha stavět na mladých moderátorech a zřejmě s jejich pomocí oslovit i mladší posluchače. Mám za to, že zejména v oblasti politických komentářů by se měli mladší učit od zkušenějších, kterých mělo Plus, dříve Šestka, vždy dostatek. Nedokážu pochopit, jak je možné, že skutečně renomovaní komentátoři, jako jsou paní Rakušanová, pánové Hartman, Fingerland, Schwarz, Konrád, Berounský, Mlejnek, Soukup, Dvořák, Šťáhlavský, Bednář, Kubičko, Schulz a další, nedostávají na Plusu mnohem více prostoru. Tak jako mnozí další posluchači i já postrádám vtipné a duchaplné souhrny událostí týdne pana Luboše Palaty a sobotní fejetony např. pana Šterna.
Za hlavní nedostatek rozšířeného vysílání ČRo Plus pokládám to, že tito a další novináři, kteří se podíleli mnoho let zejména na pořadu Názory a argumenty či komentáře, v celodenním vysílání nejenže nedostávají více prostoru pro své analýzy, ale dokonce i původní prostor Názorů jim byl ještě zúžen. Např. celá sobotní hodina Názorů byla nahrazena velmi nezáživnými diskusemi se zástupci politických stran, která by jistě mohla být vysílána v méně významném vysílacím čase. To nemluvím o tom, že půl hodina Názorů ve všední den je vlastně již podruhé či potřetí redukována - z původních 50 minut a 30 minut na současných cca 25. Tato snaha omezit prostor pro vynikající české rozhlasové politické komentátory a jejich hosty (např. paní Šustrová, dále pánové Fištejn, Šonka, Hvížďala, Jelínek, Šídlo, Mitrofanov, Holub, Pehe, Honzejk, Macháček, Bělohradský ad.) je naprosto nepochopitelná v dnešní době, která je přímo napěchovaná politickými událostmi, které se odehrávají ve stále složitějším světě.
Působí až směšně, když pro důležité světové události zbývá na stanici ČRo Plus pár desítek minut, zatímco některé pořady k masové zábavě, řekněme populárně naučené, přehrává stanice celý den, takže kdykoliv zapnu v autě rádio, dozvídám se cosi velice zajímavého o vaření rýže v Asii nebo o péči o kopýtka jihoamerických koz. Poukazuji jako řádně platící koncesionář na deklarované poslání ČRo, veřejnoprávního média, které by na rozdíl od privátních stanic mělo přinášet na prvním místě prvotřídní politickou publicistiku.
S pozdravem a s díky za brzkou nápravu věcí zahnívajících v rozhlase českém
Martin Konečný

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane doktore,
díky za Vás obsáhlý podnětný dopis. Jak vidíte z přiložené odpovědi pana šéfredaktora Nováčka, řada Vašich věcných připomínek je brána v úvahu. ČRo Plus se vyvíjí a opravdu je jistým způsobem "zatížena" okolnostmi svého vzniku, sloučením několika stanic, které byly speciálně vyprofilovány a jejichž portfolio se tematicky snaží nahradit a vyvážit. Prosíme tedy o trpělivost.
ČRo čelí častým výtkám, že nedává jako ostatní média možnost mimoparlamentním stranám se vyjádřit k aktuálním tématům. Rada ČRo má za to, že právě snaha ČRo Plus dát slovo představitelům těchto stran je sympatická a plní tím veřejnoprávní úlohu. Zároveň jsme si vědomi, že právě mnozí představitelé těchto stran neumí své názory podávat se stejnou profesionalitou a "zručností", jako představitelé stran parlamentních. Nechceme, aby mimoparlalmentní strany byly jen odkázány na prostor v předvolebních kampaních, ale aby měly příležitost oslovit potenciální voliče dlouhodobě. I s možným rizikem ne zcela šťastné formy a vyjadřování.
Věříme, že budete uvažovat i o tomto aspektu kroku, ke kterému ČRo Plus přistoupilo.
Ohledně komentátorů je tu opět stálá výtka, že televize stejně jako rozhlas neustále zve 20 až 40 stejných tváří. V této malé zemi je třeba jistě dát příležitost i mladším, aniž by se eliminovali oblíbení komentátoři. Jde tu spíše o míru vyváženosti. Věříme, že pod vedením pana Nováčka se najdou zajímaví mladí komentátoři a budeme se moci těšit i z hlasu těch osvědčených, s jejichž názory se leckdo z nás dokáže už léta ztotožnit.
S pozdravem

Hana Dohnálková
předsedkyně Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Z podnětu vyplývá, že pisatel je velmi pozorným posluchačem, což nás samozřejmě velmi těší. Co se týče jeho připomínek, budu reagovat poněkud šířeji. Český rozhlas Plus od listopadu 2015 rozšířil své vysílání na celodenní, což s sebou přineslo potřebu využívat komentátory a analytiky i v dalších vysílacích časech. Mám na mysli především publicistickou přílohu Hlavních zpráv ve 12:10 a 18:10, ranní vysílání 6:00-9:30 či pořad Radiofórum ve 12:30. Prostor pro komentáře se tak na ČRo Plus naopak zvětšil a využití komentátorů, které pisatel zmiňuje ve svém e-mailu, je ještě intenzivnější. Chtěli jsme tak rozšířit nabídku tohoto jedinečného žánru také pro posluchače v ranních, dopoledních a odpoledních časech. Má však pravdu, že všednodenní Názory a argumenty se zkrátily o 3 minuty, což je dáno krátkými zprávami v půl, které Plus vysílá po celý den. Díky nim je Plus aktuálnější a rychleji dokáže reagovat na aktuální dění. V této chvíli mohu ujistit, že prostor pro Názory a argumenty se již nebude zkracovat a zůstane na aktuálních cca 27 minutách.

Sobotní Názory a argumenty se změnily na diskuzní pořad, v němž dostávají prostor neparlamentní strany, které jinak nemají příliš šancí se ve vysílání prezentovat. Toto považuji za důležitý úkol veřejnoprávního média. Chápu, že pisatel by osobně preferoval v tomto čase fejetony např. Luboše Palaty, na druhou stranu s naplněním sobotních Názorů a argumentů kvalitními fejetony býval značný problém, protože autorů schopných napsat tento žánr u nás není mnoho. Přesto uvažujeme o tom, že bychom do budoucna fejetony vysílali v rámci sobotního ranního vysílání.

Populárně naučné vědecké pořady, které rovněž posluchač zmiňuje ve svém e-mailu, mají ve vysílání Plus svoje místo už od vzniku této stanice, která vznikla sloučením ČRo6, ČRo Leonarda a Rádia Česko. Plus má proto čtyři programové dominanty: Politika, Společnost, Ekonomika a Věda. Rozumím tomu, že tyto pořady možná pisatele tolik nezajímají, nicméně celá řada posluchačů právě pořady s vědecko-technickými tématy cíleně vyhledává. Plus je jediná stanice v českém éteru, která jim tyto pořady nabízí v patřičné kvalitě i kvantitě. V tomto směru bude Plus svou jedinečnou úlohu plnit i do budoucna.

Mgr. Ondřej Nováček
šéfredaktor ČRo Plus

autor: kob
Spustit audio