Stížnost posluchače M. Kolára ohledně pořadu Radiokniha na stanici ČRo Plus (únor 2018)

28. únor 2018

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 28. 2. 2018

Text stížnosti

Dobrý den,
se zájmem jsem si poslechl další díl z pořadů I.Denčevové Jak to bylo doopravdy, jejichž cílem je seznámit posluchače s tím, jak to u nás bylo doopravdy v době tzv. totality.
OK, nicméně napadá mě posluchačský podnět, aby se některé další díly tohoto pořadu věnovaly již také době po roce 1989. Posluchače by to určitě zajímalo: jak byly doopravdy kauzy, které po roce 1989 zaplňovaly a zaplňují titulní strany novin. Můžete začít od těch nejstarších s více jak dvacetiletou historií....
A další můj dotaz se týká pořadu Radiokniha, který je vysílán pouze v noci v půlhodině před půlnocí. Tady bych rád dostal vaše vysvětlení, proč je tento výborný pořad vysílán v absolutně nevhodnou dobu pro poslech každý den (čte se na pokračování), kdy většina posluchačů rádia spí? Jiné pořady vysíláte v příznivější době a opakujete je dvakrát i třikrát; to je v pořádku (aby si je mohlo poslechnout co nejvíce posluchačů). To, že tomu tak není u pořadu Radiokniha si vysvětluji s nadsázkou pouze tak, že tomu brání autorská práva, samotní autoři a interpreti nahrávek, případně někdo mocný ve vaší stanici či Českém rozhlase. V každém případě bych rád znal ty důvody.
Děkuji, s pozdravem Miroslav Kolár.

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Koláre,
Rada Českého rozhlasu Vám děkuje za Váš podnět, o vyjádření jsme prostřednictvím generálního ředitele požádali příslušného zástupce vedení Českého rozhlasu. Poskytl ho ředitel Zpravodajství ČRo Jan Pokorný a najdete ho v příloze této odpovědi.
Chtěli bychom Vás informovat o tom, že radní Českého rozhlasu ze zákona nesmějí přímo zasahovat do tvorby a vysílání rozhlasových pořadů.

S přátelským pozdravem
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

čas před půlnocí byl pro vysílání Radioknihy zvolen zcela záměrně, protože řadou posluchačů je vnímána jako čtení na dobrou noc, pokojné uzavření dne. Pochopitelně lidé chodí spát v různých časech, takže se nelze zavděčit každému. Český rozhlas to řeší tím způsobem, že má více stanic, které vysílají ve večerních časech četbu. Tyto časy se navzájem doplňují a nepřekrývají. Mám na mysli zejména Český rozhlas Dvojku, jenž vysílá četby po 20. a po 22. hodině.

Radiokniha na ČRo Plus patří mezi velice poslouchané a populární pořady, stížnosti na čas vysílání jsme doposud nezaznamenali. Samozřejmě pokud by byla možnost reprízy jednotlivých dílů, určitě bychom ji posluchačům nabídli v dalším čase.

Z důvodu autorských práv to však není možné, resp. by to bylo velice nákladné. Proto dáváme posluchačům možnost si jednotlivé díly poslechnout rovněž na webu Českého rozhlasu Plus, kde je každý díl k dispozici vždy 7 dní po odvysílání. Doporučuji tedy panu posluchači tuto cestu, neboť může poslouchat v jakémkoliv čase dle svých možností. Zde je odkaz: http://www.rozhlas.cz/plus/porady/_porad/101641
S pozdravem
Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio