Stížnost posluchače M. Kočí ohledně výroků M. C. Putny na ČRo Plus (únor 2019)

27. únor 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 2. 2019.

Text stížnosti

Dobrý den,

je takřka neuvěřitelné, co si na veřejnoprávní stanici - šlo o rádio Plus - dovolil Martin C. Putna. Toto individuum vědomě a plánovitě lhalo, tedy šířilo fake news, na což moderátor pořadu adekvátně nezareagoval.

Ale tak moc mě to zase nepřekvapuje. O Klinice jste informovali jako o ráji na Zemi, takže i ten nepořádek fyzický, nezapadá do vašeho soukolí. Chybí vám nestrannost, kvalitní moderátoři i komentátoři. Z těch současných je více než patrné, za jaký tým kopou a komu naopak nefandí. Tahle partička si bezostyšně zprivatizovala rozhlas a to je nemilé zjištění.

Jakýkoli pokus o nápravu považujete, stejně jako Česká televize, za útok na nezávislost což je argumentace směšná a smutná zároveň.

S pozdravem
Milan Kočí

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Kočí,

děkuji Vám za zájem o vysílání Českého rozhlasu a za Váš podnět. Požádali jsme o vyjádření příslušné zástupce vedení ČRo. S jejich textem vyjadřujeme souhlas a dovolujeme si Vám jej poskytnout v příloze k tomuto dopisu.

S úctou, jménem Rady ČRo

Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

podle mého přesvědčení nelze bez dalšího tvrdit, že Putna je individuum a že „vědomě a plánovitě lhal“. Na to posluchač neuvádí žádné důkazy.

Není také pravda, že moderátor pořadu nereagoval adekvátně, o čemž svědčí upozornění kolegy Michaela Rozsypala: „Tak to tady asi teďka nerozsoudíme, jak to bylo nebo nebylo s tou reportáží, ostatně jak jste zmínil, možná se tím bude zabývat takzvaná velká vysílací rada.“

Není také pravda, že Český rozhlas Plus informuje o Klinice jako o „ráji na Zemi“ – vysílali jsme neutrální informace ve zprávách; v proudovém vysílání byl přítomen vždy pohled obou stran sporu (například tři pořady Pro a proti od vzniku problému, kde byli například bývalý starosta Prahy 3 Alexander Bellu, zástupci SŽDC a další odpůrci Kliniky).

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio