Stížnost posluchače M. Kočí ohledně výroků I. Pekárkové na ČRo Plus (duben 2019)

24. duben 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 4. 2019.

Text stížnosti

Dobrý den,

dnešním (18.03.2019) hostem u Barbory Tachecí byla jistá Iva Pekárková. Ta se na adresu Benjamina Kurase vyjadřila slovem - debil! Žádám Vás tímto, aby mě tato milá dáma přestala na Plusu otravovat svými pravidelnými, a většinou velmi nechutnými, příspěvky.

Proč se na Plusu točí stále stejní lidé se shodnými názory? Copak tu jsou jen Hospodářské noviny, Seznam Zprávy, Deník N, Právo, dokonce i Respekt aj.? Kde je vyváženost příspěvků?

Jak je možné, že lze rozeznat na které straně "barikády"  stojí moderátoři i komentátoři? Co novinářská etika?

S pozdravem
Milan Kočí

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Kočí,

děkuji Vám jménem Rady Českého rozhlasu za Váš zájem o vysílání i za Váš podnět.  Vyžádali jsme si k němu stanovisko vedení Českého rozhlasu, které k tomuto dopisu připojuji.

Zároveň konstatuji, že Rada Českého rozhlasu se rozhodla zadat odbornou analýzu na objektivitu a vyváženost ve vysílání stanice ČRo Plus. Jakmile bude vyhotovena a projednána, zveřejníme ji na webových stránkách Rady Českého rozhlasu.

S úctou

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

je pravda, že v živém vysílání pořadu osobnost Plus 18. 3. spisovatelka Iva Pekárková použila vulgární výraz. Moderátorka Barbora Tachecí se ovšem hned ohradila a postupovala podle Kodexu Českého rozhlasu. Iva Pekárková je autorkou úterní glosy, která je předtočená, tyto příspěvky jsou na velmi dobré úrovni a nemíníme se s nimi rozloučit.

Na ČRo Plus se netočí jen lidé se stejnými názory, jak píšete. Dokládají to naše analýzy – vedle médií, která jmenujete (a kde je zjevná různost názorů například od kolegů z Práva a Respektu, …), předkládáme také názory novinářů z dalších médií - MF DNES, Lidové noviny, Deník, Info.cz, Echo24, Deník Referendum, Alarm apod. a názory odborníků mimo média.

Obecnou výhradu, že se moderátoři vyjadřují jako komentátoři, musím odmítnout, na neutralitu moderátorů dbáme velmi pečlivě. Pokud máte na mysli nějaký konkrétní příklad, rád ho posoudím

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

Spustit audio