Stížnost posluchače M. Cvrčka ohledně rozhovoru T. Pancíře s V. Filipem (červenec 2020)

22. červenec 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 22. 7. 2020.

Text stížnosti

Vážený pane řediteli, vážená rado českého rozhlasu,

Dne 3.6.2020 jsem vyslechl pořad 20 minut s Radiožurnálem.

Byl jsem skutečně šokován, jak redaktor Tomáš Pancíř nechal bez potřebné oponentury s. Filipa hlásat komunistickou ideologii vedoucí k potlačení práv občanů. Byl to pro mě otřesný zážitek!!!

Nepřeji Vám proto, abyste buď Vy, nebo v budoucnu někdo z Vašich příbuzných skončil "na šibenici", protože podle komunistické teorie o třídním boji a komunistické revoluci ( které ve Vašem pořadu obhajoval soudruh Filip) byste visel  jako jeden z prvních.

Měl jsem tu "čest" mluvit s panem Filipem o podpoře současné vládě bývalého komunisty A.Babiše právě z pohledu komunistické ideologie a bylo mi panem Filipem řečeno, že "ještě není dobojováno!"

O mě samotného ani tak nejde, dokáži se politicky orientovat. Ale když Český rozhlas může svým vysíláním ovlivnit statisíce lidí, pokládám Váš pořad "20 minut s radiožurnálem" za selhání veřejnoprávního rozhlasu.

Dále upřesňuji svoji stížnost: Moderátor pořadu 20 minut Radiožurnálu dne 3.6.2020 citoval výroky předsedy KSČM v listu "Krasnaja zvezda" o "nejskvělejší socialistické revoluci"-VŘSR. V minutě 1:37  s. Filip odpověděl na dotaz moderátora 20 minut radižurnálu, zda si za svými slovy stojí, že ano.

S. Filip tím propagoval ve veřejnoprávním rozhlasu ideologii( Marxismus - leninismus) která vedla ke smrti milionů lidí na celém světě - idelogii k potlačování práv občanů demokratického státu, na což dostatečně moderátor 20 minut  nereagoval. Obhajuje -li kdokoli VŘSR - hlásí se ke KSČ a obhajuje třídní boj. Toto je v rozporu se Zákonem o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu (č. 198/1993 Sb.).

Proti obhajobě komunistického režimu se redaktor 20 minut radiožurnálu ani neohradil.

S pozdravem
Ing. Martin Cvrček

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Cvrčku,

děkujeme za Váš podnět. Členové Rady Českého rozhlasu si Vámi kritizovanou relaci poslechli, a neshledali nic, co by porušovalo legislativní normy upravující rozhlasové vysílání.

K našemu stanovisku připojujeme i vyjádření ředitele Zpravodajství Jana Pokorného, s jehož obsahem radní souhlasí.

I my chceme zdůraznit, že KSČM volilo při sněmovních volbách v roce 2017 téměř 400 tisíc lidí. I oni jsou koncesionáři Českého rozhlasu.

S pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
místopředseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny je představitel nezakázané parlamentní strany, kterou v posledních volbách do Sněmovny volil nemalý počet lidí. Český rozhlas zve do vysílání představitele parlamentních stran zcela běžně v rámci zpravodajství,  a např. v pořadu 20 minut Radiožurnálu s nimi vede rozhovory.

V případě interview s V. Filipem si moderátor Tomáš Pancíř počínal velmi dobře, důrazně a přitom korektně. Což jsem, jako ředitel Zpravodajství, hned po skončení rozhovoru pochválil. To, že předsedu KSČM moderátor konfrontoval s jeho vlastními slovy pro ruské noviny, že se ubezpečoval, zda si za svými výroky V. Filip stojí, bylo naprosto v pořádku.

Ještě jednou zdůrazňuji, KSČM je legální politická strana. Ano, ve svých programových materiálech vychází např.  z myšlenky Karla Marxe, když uvádí – „KSČM nadále opírá svou politiku o Marxovu tezi, že svět nelze jen vykládat, ale je nutno jej změnit“. (programový materiál Naděje pro Českou republiku, 2016), ale to není problém nebo chyba Českého rozhlasu.

Děkuji za pochopení.

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

Spustit audio