Stížnost posluchače M. Adámka týkající se rozhovoru o stavu našeho zdravotnictví (červenec 2016)

27. červenec 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 7. 2016

Text stížnosti

Právě jsem vyslechl v publicistické části večerních Zpráv po 18. hodině rozsáhlý rozhovor o údajném kritickém stavu našeho zdravotnictví.
Dovoluji si upozornit, že svým pojetím se:

1. pohybujete na hranici šíření poplašné zprávy,
2. nahráváte snahám části naší zdravotnické veřejnosti po rozvrácení systému zdravotní péče,
3. při zneužití veřejného mínění pro abnormální tlak na vládu.

Zásadní chyba, kterou děláte, je to, že se vůbec neptáte, s jakou úrovní zdravotní péče kritizující a vyhrožující lékaři srovnávají. Kdybyste to udělali, posluchač by se velmi rychle dozvěděl, že nikdy nikde, v žádné zemi na světě nelze lidem zajistit léčebnou péči na nejvyšší technické, technologické a medicínské úrovni a hned. Vždy se budou čekací doby na neakutní chirurgické výkony, vždy budou omezené finance na nejdražší medikaci, nikdy nebude tolik lékařů, ambulancí a lůžek, aby obsloužily v hypoteticky plném rozsahu.
Dále - kdybyste to udělali, zapojili rozum a nepitvali podružné nebo neřešitelné aspekty, podívali se na ekonomickou výkonnost naší země, celkovou míru přidané hodnoty, odvodové poměry, ceny a ostatní, museli byste objektivně dojít k závěru, že naše zdravotnictví pracuje nad poměry, neboli lépe, než odpovídá srovnáním se zeměmi typu Německo, Kanada, USA, Austrálie, Kuvajt a podobně.
Žádám veřejnoprávní rozhlas, aby přestal být hlásnou troubou demagogů a vyděračů a začal vysílat komplexně, vyváženě a informoval občana, za co je námi placen, místo aby neustále strašil.
Milan Adámek

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Adámku,
děkujeme za Váš podnět a připojujeme vyjádření ředitele zpravodajství Jana Pokorného. Rada neshledala ze strany Českého rozhlasu v této záležitosti výraznější pochybení, nicméně vítáme příslib ředitele Pokorného informovat posluchače o situaci ve zdravotnictví v jiných zemích.

S pozdravem
Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Audioodkaz – hlavní zprávy 1. 6. 18.00 (o zdravotnictví)
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3641365

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Adámku,

rozhovory v Hlavních zprávách reflektovaly aktuální výsledky průzkumu Barometr českého zdravotnictví 2016 mezi řediteli nemocnic v ČR. Což jasně v úvodu zaznělo. Jako první odpovídal výkonný ředitel asociace českých a moravských nemocnic Václav Fiala. Upozornil na to, že tento průzkum je tři měsíce starý, a že situace je prý ještě horší. Zdůvodňoval své tvrzení tím, že některá oddělení nemocnic byla zavřena, jinde omezily nemocnice provoz nebo snížily počet lůžek. To jsou doložitelná fakta. Moderátor se pak ještě správně doptával, jestli je opravdu situace tak zlá, držel si odstup od některých tvrzení např. slovy – pokud je pravda to, co říkáte atd. K témuž se vzápětí vyjadřoval další host – David Marx, předseda České společnosti pro kvalitu zdravotnictví. I on, stejně jako jeho předřečník zdůraznil, že se pacienti nemusejí bát toho, že by se jim nedostalo akutního ošetření. Poukázal na problém s omezováním počtu lůžek. Podle něj neproběhla v ČR potřebná restrukturalizace akutních lůžek. Takový krok by pak vyžadoval i jinou strukturu pracovníků. Nemluvě, podle Davida Marxe, o odchodech zdravotních sester a problém se specializačním vzděláváním zejména u mladých lékařů.

Tento blok Hlavních zpráv se zabýval problémy českého zdravotnictví, dotkl se konkrétně přetrvávajících potíží. Jeho cílem nebylo srovnávat se zahraničím. Ale je to zajímavý námět podívat se na to, kolik zdravotních sester nebo lékařů odchází z nemocnic v zemích typu Německo, Kanada, USA, Austrálie, Kuvajt a podobně.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio