Stížnost posluchače M. Adámka ohledně rozhovoru L. Výborné s M. Dvořákem na stanici ČRo Radiožurnál (duben 2017)

26. duben 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 4. 2017

Text stížnosti

Pozorně jsem si poslechl hosta Lucie Výborné Milana Dvořáka v Rdž dnes ve čtvrtek od 9 h k otázce vyvraždění Romanovců.

S potěšením mohu konstatovat, že Milan Dvořák uvedl, řečeno právnickou terminologií, polehčující argumenty ve prospěch obžalovaného Ruska a v reakci na otázku posluchače potvrdil historickou kontinuitu evropské revoluční vlny od Velké francouzské revoluce.

Bohužel, na konci neopomněl aplikovat princip kolektivní viny na bolševiky, což západní univerzitní historik neudělá, ani vůči Stalinovi nebo smlouvě Molotov - Ribbentrop, jak si můžete laskavě ověřit.

Princip kolektivní viny vyvěrající z do jisté míry pochopitelné nenávisti k Rusku patří k našemu koloritu. Ale nijak nás nešlechtí.
Kdybychom měli být důslední, museli bychom stejný princip uplatňovat vůči všem Němcům v dobách Hitlera a Viléma II., Francouzům, Angličanům i americkým židům, jakož i Kennedyho rodiny, podporujícím Hitlera jako hráz proti ruskému bolševismu, v posledku pak vůči Američanům s ohledem na zvěrstva ve Vietnamu a Chille i staletému apartheidu a rasové i etnické diskriminaci s přesahem do 60. let 20. století. To, že se Američané neštítili zaměstnat hitlerovské vědce raketového programu (von Braun), což v samotné americké veřejnosti vyvolávalo po 20 let třecí plochy vzhledem k vyvražďování tisíců pracovních otroků v nacistických raketových továrnách, o kterém von Braun věděl, je objektivní fakt stejně hrubého zrna.
Milan Adámek

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Adámku,

děkujeme za Vaši výtku, o reakci na ní jsme požádali příslušného vedoucího pracovníka Českého rozhlasu. Tu poskytl ředitel zpravodajství Jan Pokorný, znění připojujeme k této odpovědi. Rada se s ní ztotožňuje.

Zůstává ale otázkou, zda by Český rozhlas neměl rozšířit spektrum hostů či komentátorů i o ty, kteří vidí historii i současnost Ruska jinou optikou, než například Milan Dvořák, Libor Dvořák či tamní zpravodaj Martin Dorazín.

S přátelským pozdravem
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

Milan Dvořák, rusista a překladatel v závěru rozhovoru odpovídal na otázku, jak se v nynějším Rusku interpretují události, k nimž došlo před 100 lety, tedy zejména tzv. VŘSR.

Host hovořil o tom, že jakkoliv je prokázané, že Stalin byl velkovrah, tak řada Rusů na něj vzpomíná jako na největšího Rusa, byť vlastně Rusem nebyl. A že k jednoznačnému odsouzení bolševiků a Stalina zřejmě v Rusku nedojde. Je to úvaha znalce Ruska, nikoliv profesionálního historika a byla pronesena v kontextu toho, jak se Rusko vyrovnává se svou historií.

S pozdravem

Jan Pokorný

ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio