Stížnost posluchače M. Adámka ohledně poledního komentáře ze dne 23. 3. 2016 na téma anonymní akcie (duben 2016)

27. duben 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 4. 2016

Text stížnosti

Dobrý den, dnes 23. 3. t.r. Marie Bastlová konstatovala ve svém komentáři v polední publicistice, že problém Čapího hnízda spočívá v anonymních akciích, jež znemožňují dohledat majitele. Bylo by vhodné, kdyby analytička v takto závažné věci připomněla, kdo na naší politické scéně po dlouhá léta bránil zrušení anonymních akcií a jakou k tomu používal rétoriku. Bylo by rovněž vhodné a vůči občanské veřejnosti seriozní dohledat, kdo z redaktorů ČRo "hrál" v těch dobách v barvách oněch odpůrců průhlednosti podnikatelského prostředí a jak se chovalo vedení zpravodajství.

Milan Adámek

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Adámku,
děkujeme za podnět ohledně komentáře p. Bastlové na téma anonymních akcií. Dáváme Vám za pravdu, že i když se ČRo této problematice věnoval v řadě jiných pořadů, mohlo zaznít i to, kdo z politiků a stran bránil zrušení anonymních akcií.
Hana Dohnálková
předsedkyně Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Podle pana Adámka měla Marie Bastlová v komentáři Hlavních zpráv ve 12:00 h dne 23. 3. 2016 v rámci kauzy Čapí hnízdo podrobně analyzovat problematiku anonymních akciích. Historii tohoto sporného nástroje jsme se věnovali v celé řadě pořadů.
Náznakům „kdo z redaktorů ČRo „hrál" v těch dobách v barvách oněch odpůrců průhlednosti podnikatelského prostředí a jak se chovalo vedení zpravodajství“ nerozumím a tudíž na ně nemohu odpovídat.

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství ČRo

autor: kob
Spustit audio