Stížnost posluchače M. Adámka ohledně komentáře Milana Slezáka na ČRo Radiožurnál (březen 2017)

29. březen 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 3. 2017

Text stížnosti

Před několika dny Milan Slezák v polední publicistice podrobně rozebíral přednosti americké demokracie, vyvažující jednotlivé složky moci, a nezpomněl poukázat, ačkoli to s tématem nijak přímo nesouviselo, na Putina jako na autoritáře.
Slezák měl pravdu - americká demokracie důsledně vyvažuje moci a Putin je autoritář.
Co nechápu? Proč se redaktoři Radiožurnálu, ponoukaní lidmi z okruhu Fištejna a FSV UK v pozadí s TOP 09 neustále strefují do Ruska a do Putina, když: přečtěte si laskavě Tureček, B., Světla a stíny Islámu, Praha, Euromedia Group, 2007, s. 84 - 89. Budete otřeseni, alespoň doufám.
Nebudu se s Vámi přít o to, co je strašnější, jestli Putinovo autoritářství a syrské poměry, nebo fundamentální islamismus finančně podporovaný a exportovaný Saúdskou Arábií a provozovaný v Pákistánu, oba spojenci Spojených států.
Zná snad Slezák nějaká objektivní kritéria, která mně nejsou známa, podle kterých lze rozlišit na spravedlivé a nespravedlivé zločiny diskriminace žen, znásilňování a justičních vražd v americké a ruské zóně vlivu?
Očekávám od Vás a jmenovitě od něho zprávu o tom, na základě čeho takto rozlišuje? Proč se alespoň jednou veřejně na vlnách Rdž nezamyslí na tím, proč to Američané tolerují?
Děkuji, Milan Adámek

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Adámku,

děkuji Vám za Váš kritický zájem o vysílání Českého rozhlasu, jemuž - jak doufám - zachováte i nadále přízeň navzdory Vašim výhradám. Vaši stížnost Rada ČRo předala příslušnému vedoucímu pracovníku ČRo s pokynem k vyjádření, jež k tomuto dopisu připojuji. S tímto vyjádřením se Rada ČRo ztotožnila.

S pozdravem
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Adámku,

máte-li na mysli rozhovor v publicistice Hlavních zpráv ze dne 7. 2. 2017, p. Milan Slezák v této analýze ani jednou nepoužil výraz autoritář.

Milan Slezák argumentoval tím, že případ, kdy jeden soudce zablokoval uplatňování prezidentského nařízení v celých USA, ukazuje na striktní oddělení jednotlivých mocí v USA, že to může vážně zkomplikovat život vládě a že jsou jistě lidé, kteří si řeknou, že je to takhle špatně. Komentátor dodává, že je právě pro takové přísné oddělování jednotlivých státních mocí - i za cenu, že to život vládě komplikuje. Dodává, aniž kohokoli jmenoval (stát či státníka), že se můžeme dohadovat, zda je, či není dobře, když je prezident samovládce.

Po několika minutách, v odpovědi na jinou otázku a v jiné souvislosti, řekl Milan Slezák, že neví o jediném případu, kdy by jediný ruský soudce takhle zablokoval uplatnění nařízení prezidenta Putina. Bez dalších hodnotících soudů.

Dovolím si v závěru odmítnout i další pasáž z Vaší stížnosti, kde píšete, že redaktoři ČRo Radiožurnál jsou „ponoukaní lidmi z okruhu Fištejna a FSV UK v pozadí s TOP 09“, neboť se tím dotýká profesní cti redaktorů Českého rozhlasu a já jako ředitel Zpravodajství ČRo se vůči tomu důrazně ohrazuji.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

audiodkaz:
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3796956 minuta: 9

autor: kob
Spustit audio