Stížnost posluchače M. Adámka ohledně komentáře L. Zlámalové na ČRo Radiožurnál (leden 2017)

25. leden 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 1. 2017

Text stížnosti

Ctěná rado, poslechněte si v dnešní 3. 1. tr. polední publicistice rozhovor s "jakousi" Lenkou Zlámalovou, která komentuje na ploše násobně přesahující možnosti jiných respondentů předpokládaný výsledek státního rozpočtu za rok 2016.
Zlámalová rozebírá fakt, že přebytek vznikl účetními operacemi, což je do jisté míry pravda, ale tatáž Zlámalová před dvěma roky po celý jeden rok plédovala za aktivního přikyvování korupčně podezřelou Veronikou Sedláčkovou na vlnách Vašeho rozhlasu za takzvanou penzijní reformu, což byla rovněž jen prachsprostá účetní operace - a to ve prospěch soukromých firem na účet státního rozpočtu !!!
Zlámalová zcela pominula ve svém psychickém pominutí jasnou Babišovu (obecně kabinetu) snahu stlačit výdaje s.r. zejména na straně výdajů soukromým firmám za předražené zakázky.
Podle všeho, a na to jsem upozornil už tehdejšího g.ř. ČRo Duhana, je Zlámalová buď "blázen", trpí manickou poruchou, anebo je podplacená někým, komu jde o rozvracení našeho státu.
Je jasné, a na tom se shoduje většina racionálně uvažujících lidí, že je v bytostném zájmu země snížit absolutní míru zadlužení, neboť jinak směřujeme řeckou cestou.
Nechápu, jak je možné, že vůbec připustíte na vlnách veřejnoprávního rozhlasu takovouto gobbelsovsko-stalinskou-kimchongilovskou propagandu nejhrubšího zrna?
Očekávám od Vás jasné vysvětlení.
Milan Adámek

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Adámku,
odpovídáme tímto na Vaši stížnost týkající se rozhovoru s novinářkou Lenkou Zlámalovou.
Rada Českého rozhlasu se domnívá, že postup Českého rozhlasu byl zcela v souladu s Kodexem Českého rozhlasu. Ten například říká, že „Český rozhlas představuje fórum pro veřejnou diskusi, v níž je možno vyjadřovat široké spektrum názorů a hledisek.“
I v této souvislosti si Rada pravidelně nechává vypracovávat odborné nezávislé analýzy, které vyhodnocují práci Českého rozhlasu u vybraných témat. Jedna z posledních se týkala informování Českého rozhlasu o Elektronické evidenci tržeb. Její výsledky naleznete na stránkách Rady Českého rozhlasu, a 212to konkrétně na: http://www.rozhlas.cz/rada/tiskovezpravy/_zprava/nezavisla-odborna-analyza-vysilani-ceskeho-rozhlasu-elektronicka-evidence-trzeb--1671. Radní v příštích dnech budou vybírat další analyzovaná témata. Předběžně počítáme s tím, že téma rozpočtu České republiky by se mezi nimi mělo objevit.
K naší odpovědi připojujeme i vyjádření ředitele zpravodajství Českého rozhlasu Jana Pokorného.

S přátelským pozdravem
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Adámku,

nemám informace o tom, že by Lenka Zlámalová byla „blázen“, neznám její zdravotní stav a nevím o tom, že by byla podplácena někým, komu jde o rozvracení našeho státu.

Lenka Zlámalová hovořila v poledních Hlavních zprávách o přebytkovém rozpočtu České republiky z pozice kritičky Andreje Babiše, anticipujíc argumenty, jimiž následně ministr financí používal při vysvětlování, jak takový přebytek vznikl.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio