Stížnost posluchače M. Adámka ohledně komentáře L. Dvořáka k ruským hackerským útokům (březen 2017)

29. březen 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 3. 2017

Text stížnosti

V dnešní polední publicistice odborník na kybernetickou bezpečnost Aleš Špidla řekl, že postupy CIA odhalené nedávným únikem dokumentů umožňují označit za útočníka - hackera kohokoliv, včetně Rusů obviňovaných za hackerské útoky v průběhu amerických prezidentských voleb. Špidla řekl, že odhalená zjištění obviňování Rusů zpochybňují.
O několik dnů před tím Libor Dvořák v témže publicistickém bloku plédoval a otevřeně obviňoval Rusy, doslova řekl - "řekněme rovnou hackeři", aniž byl schopen doložit, kteří konkrétně a co měli udělat. Výše uvedené zpochybňuje jeho komentář, který Dvořák založil na svých dojmech a hlavně na své fanatické nenávisti ke všemu, co je ruské.
Celkově tato nechutnost ukazuje, že Dvořák se nechává manipulovat informační válkou tajných služeb světových mocností, ať vědomě nebo jen díky své frustraci, paranoi a hlouposti.
Takový postup komentátora veřejnoprávního rozhlasu nelze než odsoudit a vyvodit z něho závěry, které napříště podobným excesům zabrání.
Žádám Vás tímto o informaci, jaká opatření provedete?
Milan Adámek

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Adámku,

děkuji Vám za Váš kritický zájem o vysílání Českého rozhlasu, jemuž - jak doufám - zachováte i nadále přízeň navzdory Vašim výhradám. Vaši stížnost Rada ČRo předala příslušnému vedoucímu pracovníku ČRo s pokynem k vyjádření, jež k tomuto dopisu připojuji. S tímto vyjádřením se Rada ČRo ztotožnila.

S přátelským pozdravem
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Adámku,

pro přesnost, Aleš Špidla řekl v Hlavních zprávách: "Byly shromážděny informace o scénářích hackerských útoků, takzvané DNA útoku, což je postup, jakým způsobem postupuje daná hackerská skupina. Zpravodajci CIA se tak mohou tvářit jako kterákoli ze skupin, které mají podchycené. Ovlivňovat se tak dá celá řada věcí, ukazovat prstem na úplně někoho jiného. Tato informace v mých očích výrazně zpochybňuje informace o údajných ruských zásazích do amerických voleb.”.

Pan Špidla tedy sám zdůrazňuje, že se jedná o jeho názor. Oproti tomu americké autority kybernetické útoky připouštějí. Při zpracovávání témat jako jsou kyberútoky, kyberšpionáž, zásahy tajných služeb nikdy nebudeme mít k dispozici veškeré informace. Český rozhlas dává prostor relevantním názorům. Což je právě i tento případ.

Dovolte, abych se ohradil i proti poznámce, že Libor Dvořák založil svůj komentář na svých dojmech a hlavně na své fanatické nenávisti ke všemu, co je ruské. Libor Dvořák ruštinu vystudoval, přeložil řadu děl ruské literatury a má tam řadu přátel. Troufl bych si o něm říct, že je skutečným rusofilem.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Programu

autor: kob
Spustit audio