Stížnost posluchače Libora Boboka na příspěvek o testování zraku z pořadu Meteor (prosinec 2014)

17. prosinec 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 17. 12. 2014

Text e-mailové stížnosti

Vážení členové Rady Českého rozhlasu.
Tímto se na Vás obracím se stížností a podnětem ke změně práce redakce pořadu Meteor.

25. října 2014 odvysílal Český rozhlas stanice Praha pořad Meteor s náplní o poruchách zraku a aplikaci, která pomáhá s jejich odhalením. Podle mého názoru, redakce pochybila, když popis zajímavého programu doplnila nebezpečnou reklamou na služby firmy, která program vydala.

Proč nebezpečnou reklamou? Protože Meteor „ program (nejen) pro mladé“, by měl mít za cíl „učit lidi kritickému myšlení“, jak činil již před rokem 1989. A v tomto pořadu nekriticky vychvalovali operace očí, kde neupozornili na případná rizika, která jsou s těmito operacemi spojená. Dokonce jmenovali firmu a služby, které poskytuje. Celé to vyznělo jako návod, kdy pokud nejste spokojeni se svýma očima, běžte k této firmě a ona Vás zbaví Vašich problémů. Ani zmínka o možných důsledcích, které se mohou zvrhnout v celoživotní trápení.

Znám osobně případ, kdy podobná firma vychvalovala svou práci a můj spolupracovník po podstoupení oční operace, musel odejít do částečného důchodu a opustit své zaměstnání pro částečné poškození zraku. Také se jednalo, jen, o zlepšení komfortu vidění a odstranění brýlí. A již bude mít do konce života poruchu vidění, kterou si zavinil tím, že nebyl dostatečně kritický k reklamě, která ho oslovila.

Proto žádám o doplnění celého pořadu (hlavně na webové stránce pořadu) o možných rizicích spojených s podobnými zákroky na zraku. Aby se mladí lidé naučili přemýšlet nad svým rozhodnutím do budoucnosti.

S pozdravem Bobok Libor

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Boboku,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaši stížnost z 28. října 2014.

Soudíme, že je v oné reportáži opravdu problematické místo, a sice když redaktor v jejím úvodu říká: „Zjistil jsem, že když si chci otestovat zrak, ani nemusím k lékaři. Stačí si stáhnout do mobilního telefonu nebo tabletu aplikaci s názvem Test zraku“ (a není jasné, zda je to řečeno s nadsázkou).
Viz nahrávku zde: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3233548 (v čase od cca 11:52).
Naštěstí pak důležitá informace, že test onou mobilní aplikací je jen orientační a nemůže nenahradit vyšetření u lékaře, zazněla dále od inženýrky ‒ spoluautorky oné aplikace.
Pasáž od času cca 20:40 (a rovněž od času 22:50) nahrávky, kde primářka nemocnice sděluje, co vše a jakými přístroji/technikami její klinika operuje, působí svou dikcí rovněž jako hraniční případ, zvlášť v pořadu, jako je Meteor.

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je Ing. Miroslav Dittrich, šéfredaktor stanice ČRo Dvojka.
Rada Českého rozhlasu toto vyjádření vzala na vědomí na své veřejné schůzi dne 17. prosince 2014. Text připojujeme v příloze.
M. Dittrich se ve vyjádření částečně mýlí v tom, kdo z respondentů reportáže upozorňuje na to, že test mobilních aplikací nemůže nahradit vyšetření u lékaře.

Vážený pane Boboku, soudíme, že si reportáž nezaslouží tak velkou míru kritiky, jakou jí adresujete. Každopádně jsme na své veřejné schůzi dne 17. prosince 2014 upozornili na důležitost toho, aby se ČRo ve svých pořadech vyhýbal postupům, které mohou budit dojem propagace určitého výrobku, firmy atp.

Vážený pane Boboku, děkujeme Vám za pozorný poslech Českého rozhlasu a za inspirativní kritickou zpětnou vazbu k jeho práci.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Pořad Meteor se zabývá popularizací vědy, různých vědních oborů, mezi které patří i medicína. Příspěvek o testování zraku vznikl při příležitosti světového Dne zraku (9. října). Cílem bylo představit aplikaci pro mobilní telefony a tablety, která umožňuje každému zdarma si otestovat zrak na několik očních vad. O této nové možnosti pravděpodobně mnoho posluchačů neví, zejména pro starší posluchače, kteří tvoří většinu publika stanice ČRo Dvojka, mohla být informace velmi užitečná.

Aplikace (její nová verze) byla vydána ke Dni zraku a vytvořila ji oční klinika DuoVize. Jméno kliniky bylo zmíněno jen jednou na začátku, při představování primářky MUDr. Valešové. Neuváděli jsme žádné spojení na kliniku, ani nevyzývali k návštěvě či jakékoli operaci. Sama lékařka z kliniky v příspěvku dvakrát přímo upozorňuje, že test mobilním telefonem je orientační a nenahrazuje vyšetření u očního lékaře.

V 90 % příspěvku MUDr. Valešová popisuje oční vady, jak se projevují a jak správně používat test na mobilním telefonu. Na závěr se ptáme MUDr. Valešové, jaký pokrok nastal v oční chirurgii za posledních několik desetiletí. Popisuje podrobněji různé druhy laserových operací očí, které se v posledních letech rozvinuly. V příspěvku laserové operace očí nehodnotíme, tedy ani nevychvalujeme ani nehaníme.

Příspěvek nebyl primárně o operacích očí. Povinnost seznámit pacienta s riziky operace má lékař, nikoli média při každé zmínce o tématu. Ještě dodejme, že jen v USA podstoupilo laserovou operaci očí od roku 1995 cca 19 milionů lidí - je to tedy dnes běžná záležitost.

Ing. Miroslav Dittrich
Šéfredaktor ČRo Dvojka

Spustit audio