Stížnost posluchače L. Navrátila na hudební skladbu stanice ČRo Radiožurnál (květen 2015)

27. květen 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 5. 2015

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Navrátile,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Váš podnět z 24. 3. 2015 (byl nám přeposlán od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání).

K hudební stránce stanice ČRo – Radiožurnál (a také ČRo Dvojka) Rada ČRo uspořádala dne 1. 12. 2011 veřejný seminář, kde spolu diskutovali odborníci, hudební publicisté a zástupci ČRo. Videozáznam té veřejné debaty je dostupný na internetových stránkách Českého rozhlasu − http://www.rozhlas.cz/rada/seminare/_zprava/videozaznam-seminare-rady-cro-k-hudbe-na-stanicich-radiozurnal-a-dvojka--984174

Věříme, že Vás ta diskuse zaujme. Krátce po ní doznala hudební stránka Radiožurnálu změn, výrazně tehdy ubylo stížností posluchačů. Nicméně Rada ČRo se k tomu tématu jistě opět vrátí. Tím spíše, že v poslední době se opět začínají množit podněty právě k této záležitosti.

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Poskytl je Jan Pokorný, šéfredaktor stanice ČRo Radiožurnál. Rada Českého rozhlasu sdělení J. Pokorného na své veřejné schůzi dne 27. května 2015 vzala na vědomí. Text připojujeme v příloze.

Vážený pane Navrátile, inspirováni také Vaším podnětem se budeme vedení ČRo opět ptát i na to, kolik aktivních skladeb je nyní na playlistu Radiožurnálu (někdy se v této souvislosti hovoří též o programu Selector). V roce 2011 to bylo kolem 800 skladeb, později jsme dostávali informace o zvýšení na cca 900.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Radiožurnál je zpravodajská stanice zhruba s polovičním podílem hudby. Denně nás poslouchá cca 850 000 posluchačů. Tedy stejně tolik individuálních vkusů, preferencí, a to vše v kategoriích líbí x nelíbí. V uplynulém roce prošla hudební složka Radiožurnálu výraznou obměnou. Nastavili jsme si nové parametry a ty dodržujeme. Podoba hudebního formátu stanice Českého rozhlasu Radiožurnál je průběžně konzultována s posluchači prostřednictvím intenzivních hudebních testů, kde pravidelně zjišťujeme jejich preference včetně líbivosti i ohranosti. Vnímání hudební složky vysílání je samozřejmě velmi individuální a hledat většinovou shodu je velmi složité. Rozhodně jedním z hlavních kritérií je hledání optimální žánrové i interpretační vyváženosti. Radiožurnál ladí posluchači především kvůli informacím a informace zajímají vyznavače různých hudebních stylů a interpretů a hledat shodu na hudbě vysílané na Radiožurnálu není vůbec snadné a její vnímání bude mít vždy subjektivní aspekty a bude vždy vyžadovat ze strany jednotlivých posluchačů určitou míru tolerance.

Jan Pokorný
Šéfredaktor ČRo Radiožurnál

autor: kob
Spustit audio