Stížnost posluchače L. Březiny ohledně zpravodajství ČRo Plus (březen 2016)

30. březen 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 30. 3. 2016

Text stížnosti

Vážení,
Prosím, proč musela zmizet jediná stanice, která byla opravdu schopna sledovat politické dění u nás i ve světě a fundovaně jej komentovat?
Byl jsem pilným posluchačem Českého rozhlasu 6, Rádia Česko i počátku Českého rozhlasu plus, protože zde jsem večer během 10-ti minut získal přehled o podstatných politických událostech dne a když jsem to stihul, tak jsem si vyslechl i zajímavé komentáře a názory mezi 18:10 a 19:00. Dozvěděl jsem se to, co mainstreamová media vůbec nesledovala nebo zaznamenala až s nějakým zpožděním a uváděla zkratkovitě a bez souvislostí. Párkrát jsem se divil, co lze zachytit stručně, jasně a výstižně v 10-ti minutách a co ČT ve svém třičtvrtěhodinovém klábosení od 19:00 ani nezaznamenala nebo přejela stručnou větou.
V sobotu 23. ledna 2016 jsem si poslechl avizovanou „hlavní zpravodajskou relaci“ v 18:00 na ČR plus. V necelých 10-ti minutách jsem se dozvěděl – dle této stanice – zásadní informace o dění tohoto dne: do Česka přivezli první skupinu křesťanských uprchlíků z Iráku, ve Washingtonu napadl sníh a v reportáži z místa nám slečna sdělila, že nemá sáně a tak jezdí v prádelním koši, v USA dnes v noci spustí pokračování seriálu Akta X, následoval rozhovor s Tomášem Berdychem a několik výsledků ze sportu, info o dění na D1 a předpověď počasí. Současný Český rozhlas plus je pro mě už jen Radiožurnálem bez hudebního archívu včetně „Podlého“ tlachání ( tzv. Den podle) paní Tachecí a pana Dvořáka. Promiňte mi to hanlivé označení, ale jejich hodinovky mají být asi dost špatnou náhražkou 50-ti minut původních komentářů a názorů výborných komentátorů.
Prosím, proč musela zmizet jediná stanice, která byla opravdu schopna sledovat politické dění u nás i ve světě a fundovaně jej komentovat? Pokud by v tom byly „jen“ peníze, pak nechápu vznik Českého rozhlasu plus.

Leoš Březina

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Březino,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaši stížnost z 26. 1. 2016.

Rada ČRo si k ní vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je Mgr. Alexandr Pícha, který byl v době napsání toho textu pověřeným šéfredaktorem stanice ČRo Plus. Text připojujeme v příloze.

Váš podnět nabízí zamyšlení se nad tím, zda je vhodné, aby stanice ČRo Plus ve 12 a 18 hod. přebírala zprávy stanice ČRo Radiožurnál. U nich je, jak uvádíte na jednom příkladu (a Mgr. Pícha to nijak nepopírá) větší podíl tzv. soft news, což nemusí vyhovovat publiku ČRo Plus.
Je velmi pravděpodobné, že se ČRo bude intenzivně věnovat i poznání rozdílnosti cílových posluchačských skupin Radiožurnálu a ČRo Plus, Rada ČRo se o to bude průběžně zajímat.
Dodáváme, že Rada ČRo začala opět zadávat nezávislé odborné analýzy vysílání Českého rozhlasu (viz 4 analýzy vybraných relací ČRo za rok 2015: http://www.rozhlas.cz/rada/tiskovezpravy/_zprava/ctyri-odborne-analyzy-vysilani-ceskeho-rozhlasu-v-roce-2015--1593820). Věříme, že by Vás to mohlo zaujmout, část zmíněných analýz se týkala právě stanice ČRo Plus.

Vážený pane Březino, děkujeme Vám za Váš aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu.

S pozdravem

PhDr. Petr Šafařík
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Český rozhlas Plus vysílá v hlavním vysílacím čase 6:00 až 24:00 denně 15 vlastních zhruba 10minutových zpravodajských relací a 18 zhruba 5minutových relací. 2krát denně v této době, ve 12 a 18 hodin, přebíráme zprávy z vysílání zpravodajské stanice ČRo Radiožurnálu. Týká se to i zpráv v 18 hodin, ke kterým posíláte připomínky. Tyto relace jsou připravované s ohledem na cílovou skupinu obou stanic – Plusu a Radiožurnálu a jsou doplněním portfolia stanice Plus.

Pořad Den podle… Libora Dvořáka, Barbory Tachecí a dalších autorů je spolu s Názory a argumenty nejoblíbenějším pořadem posluchačů stanice Plus. Den podle… rozhodně není náhražkou Názorů a argumentů. Vysílání komentářů jsme s rozšířeným vysíláním Plusu neomezili, ale naopak výrazně rozšířili. „Psané“ komentáře dne vysíláme v Ranním Plusu, komentáře odborníků v dialogu s moderátory vysíláme nově každou hodinu v Dopoledním Plusu a Odpoledním Plusu a také 2krát denně v 20minutové publicistické části Hlavních zpráv ve 12:10 a 18:10, a to nově i v sobotu a v neděli.

Publicistika Českého rozhlasu Plus nezmizela, ale naopak ji můžete poslouchat celý den, i v době, po kterou Plus před listopadem 2015 nevysílal.

Alexandr Pícha
pověřený šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: kob
Spustit audio