Stížnost posluchače L. Bombíka ohledně komentátora I. Hoffmana (duben 2021)

28. duben 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 28. 4. 2021.

Text stížnosti

Považuji za nepřijatelné, aby novodobý normalizátor Ivan Hoffman měl ve veřejnoprávním rozhlase pravidelné hodinové okénko a vyjadřoval se k otázkám, jaderné energetiky, bezpečnosti, tajných služeb a podobně. Formát odpovědí na servilní otázky redaktorky je jasně účelový. Tento novinář dávno opustil pole přijatelných levicových názorů a stal se hlásnou troubou populistů od Klausovců přes Zemanovce a Babišovce k Okamurovi a KSČM, tedy celého proruského spektra naší politiky. Hoffmanův obrat z posledních let je do očí bijící a je otázkou, zda to nemá souvislost se záznamem ve svazku StB č. 33896 (datum zavedení 22.11.1986). Zkoumal někdo tuto skutečnost? Ivan Hoffman má řadu možností sdělovat své názory v soukromých médiích. Jeho pravidelná kampaň ve veřejnoprávním médiu placeného z koncesionářských poplatků je naprosto skandální.


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Bombíku,

děkujeme za Váš podnět.

Hosté či komentátoři jsou do publicistických pořadů zváni především proto, aby vyjádřili svůj postoj k dané problematice. Přirozeně by měl být vyvažován jinými pohledy jiných respondentů, což se v případě myšlenek Ivana Hoffmana nepochybně děje.

K demokratické společnosti patří názorová pluralita, stejně tak i do pořadů Českého rozhlasu. Jeho kodex říká, že "Český rozhlas představuje fórum pro veřejnou diskusi, v níž je možno vyjadřovat široké spektrum názorů a hledisek".

Pro Vaši informaci, Rada Českého rozhlasu naopak dostává podněty, že by Ivan Hoffman měl být na rozhlasových vlnách častěji.

Doufáme, že nadále zůstanete posluchačem Českého rozhlasu.

S pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
předseda Rady ČRo

Spustit audio