Stížnost posluchače K. Juříka ohledně nezveřejněných informací ve zpravodajství ČRo (leden 2020)

29. leden 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 1. 2020.

Text stížnosti

Dobrý den,

Věc: Stížnost na neinformování o důležitých politických informací na Českém rozhlasu

Máte pro nás vysvětlení proč Český rozhlas nás neinformoval (zatajuje) o tak závažných politických informacích? Viz níže. Uvedené informace, jsem nezaznamenal v hlavním vysílání, jako jsou hlavní zprávy a ani v politických komentářích nezazněly. Přitom opak těchto informací byl vždy zveřejněn v hlavních zprávách a politických komentářích a trvaly někdy i po celé dny.

O závěru AALEP (Asociace akreditovaných právníků pro styk s orgány veřejné moci EU) ohledně Krymu se česká veřejnost nedozvěděla vůbec nic.
http://www.aalep.eu/legitimate-case-recognition-cr...

Myslím, ze se taky nedozvěděla nic o tom, jak to bylo s tím chemickým útokem v Dume.
https://www.realclearpolitics.com/video/2019/11/26...

 Dle mě se stalo závažné pochybení a trvám na řádném prošetření proč se tak závažní, klíčové informace vypustí. Nejsou slyšet. Mám takový pocit, že zamlčování důležitých politických informací pravděpodobně se děje pravidelně, vědomě, a navíc veřejnost o nevhodných (politicky nekorektní) informacích se informuje v nočních nebo brzkých ranních hodinách kdy je minimální sledovanost a to ještě mimo hlavní zprávy. Víme proč se tak děje...

S pozdravem

Kamil Juřík

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Juříku,

děkuji Vám jménem Rady Českého rozhlasu za Váš zájem o vysílání, za Váš pozorný poslech i za podnět, který jste nám adresoval.

Obrátili jsme se s ním na vedení Českého rozhlasu se žádostí i vyjádření, které si dovoluji k tomuto dopisu připojit.

Domnívám se, že se s jeho obsahem lze ztotožnit.

Závěrem Vás prosím, abyste formulace typu „víme, proč...“ buď doložil fakty, anebo laskavě nepoužíval.

S úctou,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

Český rozhlas vysílá zpravodajské informace ověřené, na základě Kodexu ČRo, patřičných zákonných norem a editoriální politiky.

V případě závěrů AALEP není ze stěžovatelovy kritiky zřejmé, proč bychom měli informovat o něčem, co bylo zveřejněno před dvěma lety jednou z neziskových organizací lobbující mezi zástupci EU. Přímo s Evropskou unií však nemá nic společného.

Druhý odkaz týkající se Sýrie přináší tvrzení zpravodaje listu The Guardian o podivném mlčení nizozemské laboratoře kolem vzorků, které tam měl přivézt člověk vystupující pod přezdívkou Alex, a které měly prokázat vyšší hladiny chlorovaných organických chemických látek, než jaké by byly v normálním prostředí. Ve zpravodajství Českého rozhlasu se snažíme postupovat velmi obezřetně při přebírání informací ze zahraničí, které jsou postaveny na nejmenovaných zdrojích. Není možné na to vytvořit zcela striktní pravidla, takže postupujeme případ od případu. Rozhodně nic nezamlčujeme a rozhodně netřídíme informace na vhodné, nevhodné, natož abychom s nimi zacházeli tak, jak pisatel uvádí v závěru stížnosti. 

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

Spustit audio