Stížnost posluchače K. Juříka na zahraniční zpravodajství ČRo (duben 2016)

27. duben 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 4. 2016

Text stížnosti

Vážení,
za každou cenu dehonestovat Rusko. Jak už okaté. Myslíte, že my lidé už Vám všechno spolkneme? Pořád s námi chcete manipulovat?
Vyjádření k článku ze dne 15.02.2016
Nálety zasáhly na severu Sýrie dvě nemocnice, podezření padá na Rusko
Matěj Štýs
http://www.rozhlas.cz/zpravy/blizkyvychod/_zprava/1584198

A “lékaři bez hranic” skutečně obvinili Rusko? Na základě čeho? Předložili snad nějaké důkazy? Důkazy na Twitru?
Víš co, já mám takový dojem, že jsi to udělal ty, dokaž, že ne. A dokud nedokážeš, budeme tebe považovat za masového vraha.
Někdo už měl takový dojem, že Rusové sestřelili maloasijské letadlo, potom vyhodili do povětří autobus ve Volnovaše, okupovali východ Ukrajiny, chtějí zaútočit na Pobaltí, hodit atomovku na Londýn atd.
Kde jsou důkazy, obtěžoval se někdo svoje tvrzení něčím podložit? To jste jen vy dychtivý novináři. Senzace. Odsuzování. Soudy. Hotové názory pro lidi. Opravdu otřesné.

Nakolik je mně známo, nějaký turecký lékař (bez hranic) napsal nějaké své domněnky ve svém Twitteru. Ty domněnky hned zveřejnila turecká média a Al-Jazira, od nich to převzala agentura Reuters a od té agentury už celý svět.
A máme hned obvinění, jako hrom! Stokrát opakované nic už se stává nezpochybnitelnou pravdou.
Lékaři bez hranic mají pocit, že bomby shodilo buď dální letectvo RF, které létá ve výšce 10 km a není možné tato letadla ani vidět, natož identifikovat, anebo to udělalo syrské letectvo…
Buď anebo – jen tyto dvě možností přichází do úvahy, žádná jiná, že?
Já nevím, kdo to udělal, nevíš to ani ty, ani lékaři bez hranic. Jen chci poukázat na to, jak se u nás vyrábí zpravodajství.
Případ se, samozřejmě, vyšetří…, jen nebuďme manipulovaným davem a posluhovači (zpravodajci a novináři).

Už chápete kam jen vedou vaše stupňované tvrzení... Co podněcují? Přemýšlíte co šíříte a čeho se účastníte a nebo už jste jen bioroboti s dálkovým ovládáním? Ale vlastně Vás chápu. Musíte, máte práci, platíte hypotéku a nebo splácíte, rodina, vyžití, vyšší životní úroveň. Prostě musíte být oddáni systému. A nebo máte alespoň troch v sobě vnitřní rozpory a přemýšlíte do jaké hry Vás vrhli?
Jen stupňujte ...
Jakou nálepku mně dáte?

S pozdravem
posluchač Kamil Juřík

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Juříku,
děkujeme Vám za podněty k vysílání zahraniční redakce ČRo. Máme k dispozici korespondenci, která proběhla mezi Vámi a panem Štýsem a přikládáme další korespondenci odpovědných pracovníků. Obáváme se však, že Váš pohled se od jejich pohledu bude lišit. Berte tedy, prosím, toto jako pokus o pohled z druhé strany, o pohled, který je jistě možný a legitimní. Jsme vděčni za zpětnou vazbu vysílání a pozorné naslouchání, nicméně Rada ČRo nesmí ze zákona zasahovat do vysílání a může jen konstatovat provinění vůči kodexu ČRo, což v tomto případě nepovažujeme za relevantní.
S pozdravem

Hana Dohnálková
předsedkyně Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Jak už stěžovateli odpověděl redaktor zahraniční redakce Matěj Štýs, při vytváření rozhlasových a webových příspěvků vycházíme z dostupných zdrojů a nijak s nimi nemanipulujeme. Rozhodně se nesnažíme nikoho dehonestovat.

Ve zprávě, na kterou stěžovatel upozornil, se redaktor Štýs odkazoval na prohlášení tureckého premiéra. Nikde nebylo řečeno, že známe viníka. Rusko se v tu chvíli k incidentu ještě nevyjádřilo. Poté, co jsme měli k dispozici komentář ruské ministryně zdravotnictví, která prohlásila, že Rusko na civilní cíle neútočí, zařadili jsme tuto informaci do vysílání – byla mj. součástí zprávy, kterou ČRo Radiožurnál a ČRo Plus odvysílal v Hlavních zprávách v 18 hodin. Později jsme do vysílání zařadili zprávu s prohlášením syrského velvyslance v Moskvě, který z útoku obvinil Spojené státy.

Tyto informace se objevily i v článku na zpravodajském webu, který odráží zpravodajství ČRo o této události – viz http://www.rozhlas.cz/zpravy/blizkyvychod/_zprava/1584198. Tento článek přináší různé domněnky o vinících útoků v Sýrii, jejich zdrojem byla nejen organizace Lékaři bez hranic, ale i politici z různých zemí.

Viz tyto pasáže článku:

„Domníváme se, že to byl cílený útok na zdravotnické zařízení, a z toho důvodu ho velmi důrazně odsuzujeme,“ uvedl mluvčí české pobočky organizace Pavel Gruber.

Syrská organizace pro lidská práva v Londýně tvrdí, že na nemocnici útočila ruská letadla. Stejný názor mají také někteří obyvatelé města Maara an-Numán. Letadel prý bylo mnohem víc a munice byla mnohem silnější než ta, kterou používá syrská armáda.

Podle předsedy francouzské sekce Lékařů bez hranic ale za náletem stojí buď syrské, nebo ruské letectvo. Syrský velvyslanec v Rusku na druhou stranu řekl, že útočily americké letouny.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu také obvinil z útoku Rusko, které v této oblasti ze vzduchu podporuje ofenzivu vládních jednotek. Ruská ministryně zdravotnictví prohlásila, že Moskva nemá žádný důvod bombardovat civilní objekty.

Azáz ale odstřeluje i turecká armáda. Ankara totiž nechce, aby město padlo do rukou kurdských milicí YPG, které Turecko považuje za teroristickou organizaci.

Jsme přesvědčeni, že v tomto případě redaktoři a editoři Českého rozhlasu nepochybili.

Tomáš Pancíř, ředitel Centra zpravodajství do 29. 2. 2016
Jan Pokorný, šéfredaktor ČRo Radiožurnál do 29. 2. 2016

autor: kob
Spustit audio