Stížnost posluchače K. Gavlase na úroveň vysílání ČRo Dvojka (duben 2015)

29. duben 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 4. 2015

Text emailové stížnosti

Dobrý den,

nebudu vás zahlcovat, tedy stručně.

Jako koncesionář a bývalý náruživý posluchač stanice Praha – „Dvojka“, kterou jsem měl naladěnou ve všech pokojích, abych o nic nepřišel, vám jen oznamuju, že ty doby jsou pryč, a rádio zapínám jen na dobu nezbytně nutnou k tomu, abych vyslechl své oblíbení moderátory a pořady. Současný styl vysílání už mi nevyhovuje. Upoutávky, různé vstupy a ujišťování v průběhu jednotlivých pořadů mě ruší a rozčilují. Další kapitolou je vstupování do hovoru hostům, které dodá možná některým moderátorům slastný pocit, že Oni jsou tam ti hlavní, ale dořečené by mnohdy mohlo být zajímavější. O vaší neúctě k autorům, kterým ničíte jejich práci a spolehlivě rozbíjíte atmosféru pořadů, je snad zbytečné se zmiňovat stejně tak, jak zbytečné je zřejmě i toto sdělení, máte své jisté, ale dát vám svůj názor na vědomí jsem považoval za potřebné.

Vaši odpověď nepotřebuju, lze si snadno domyslet, jak by vypadala. Výsledky vašich snah jsou, případně budou i bez ni zřejmé po zapnutí rádia.

S pozdravem

Karel Gavlas

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Gavlasi,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Váš e-mail z 24. března 2015.
Byl směřován Českému rozohlasu a Rada ČRo byla obeslána jen v kopii. Přesto Vám odpovídáme, neboť Vámi zmiňovanou problematiku pokládáme za důležitou.

Nejste sám, kdo dává ‒ i směrem k Radě ČRo ‒ najevo svou nespokojenost např. s tzv. zvukovou grafikou stanic Českého rozhlasu (různé upoutávky atp. a jejich četnost).
Pokud by se dále množily stížnosti, jako je ta Vaše, je možné, že by Rada ČRo zadala nezávislou odbornou analýzu vybraných aspektů vysílání Dvojky. Tedy například i ohledně pojetí moderace, k němuž se rovněž vyjadřujete kriticky.

Vážený pane Gavlasi, děkujeme Vám za Váš aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

autor: kob
Spustit audio