Stížnost posluchače K. Fajmona ohledně stažení informací o J. Cimickém z webu ČRo (prosinec 2021)

15. prosinec 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 15. 12. 2021.

Text stížnosti

Vážená Rado Českého rozhlasu,

Obracím se na Vás s následujícím podnětem.
V pátek 5. 11. 2021 moderoval Jan Cimický Noční mikroforum. https://dvojka.rozhlas.cz/program#/2021-11-05 Stalo se tak v době, kdy ještě nebyla známa reportáž 168 hodin.

Osobně nechávám prošetření kauzy na příslušných orgánech. O tuto kauzu se mi vůbec nejedná. Svůj podnět píšu v ranních hodinách 10. listopadu 2021. Dne 9. listopadu 2021 vyšel na Hlídacím psu následující článek: https://hlidacipes.org/rozhlas-nechal-zmizet-cimickeho-dalsi-spolupraci-s-psychiatrem-obvinenym-ze-zneuzivani-nekomentuje/
Z něho vyplývá, že z portálu webových stránek rozhlasu zmizel profil Jana Cimického. Rozhlas situaci nekomentoval. Nechávám stranou kauzu kolem psychiatrovy osoby. Nechápu však, proč najednou zmizel jeho profil. Ověřoval jsem tuto informaci a momentálně Google vyhledá stránku s nadpisem: Jan Cimický - Český rozhlas Dvojka.

https://www.google.com/search?q=Jan+Cimick%C3%BD+rozhlas&sxsrf=AOaemvL7krXPPEmHT9deW5LKKsdRBs2_gA%3A1636521630679&source=hp&ei=nlaLYaviJsiykwW8m7L4CA&iflsig=ALs-wAMAAAAAYYtkrlK9BfwOUVN3Zub4C_xFdw4AIfx4&oq=Jan+Cimick%C3%BD+rozhlas&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyBQghEKABOgQIIxAnOg4ILhCABBCxAxDHARCjAjoICAAQgAQQsQM6BQguEIAEOggIABCxAxCDAToFCAAQgAQ6CAguELEDEIMBOgQIABBDOgcILhCxAxBDOgQILhBDOgsILhCABBCxAxCDAToICC4QgAQQsQM6CwgAEIAEELEDEIMBOgQIABADOgsILhCABBDHARCvAToFCAAQxAI6BwghEAoQoAFQAFizFGCjFmgAcAB4AIABa4gB1wySAQQxNi4zmAEAoAEB&sclient=gws-wiz&ved=0ahUKEwirqdiTho30AhVI2aQKHbyNDI8Q4dUDCAc&uact=5 Odkaz však není možné rozkliknout:
Píše se zde: !Nenašli jsme to. Možná jste se překlikli, nebo stránka neexistuje. Zkuste to znovu přes homepage nebo si novinky přečtěte a poslechněte rovnou tady. AKTUÁLNĚ NA WEBU https://dvojka.rozhlas.cz/jan-cimicky-5002404 Jeho jméno však neobjevuji ani na stránce Nočního mikrofora, přesto, že ho pravidelně moderuje. https://dvojka.rozhlas.cz/nocni-mikroforum-7230473 Docházím k závěru, že jeho profil byl záměrně webeditorem rozhlasu či jeho nadřízeným dočasně stažen.

Pokládám za vyloučené, aby se jednalo o technickou chybu, neboť by alespoň na stránce Nočního mikrofora byl Jan Cimický uveden. Podezřelé rovněž je, že na Mém rozhlase jeho profil zůstal, vysvětluji si to tím, že skrytí tohoto odkazu bylo opomenuto. https://www.mujrozhlas.cz/lide/jan-cimicky

Tento webeditorský zásah vnímám jako pokus Českého rozhlasu zakrýt alespoň před médii skutečnost, že Jan Cimický s rozhlasem dlouhodobě spolupracuje. Před posluchači skutečnost zapřít nelze, neboť si jeho moderování dobře uvědomují.

Žádám Radu Českého rozhlasu o následující:

1. Důkladně prošetřit, proč byl profil Jana Cimického z webu rozhlasu smazán.
2. Proč bylo jeho jméno na Mém rozhlasu ponecháno.
3. Bude Jan Cimický dále moderovat Noční mikroforum, nebo s ním bude na základě kauzy rozvázána spolupráce?

Děkuji za odpověď.
S pozdravem,
Kamil Fajmon


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Fajmone,

děkujeme za Váš podnět. O vyjádření jsme požádali zástupce vedení Českého rozhlasu, poskytl ho ředitel Komunikace, marketingu a obchodu Jiří Hošna. Jeho znění najdete v příloze naší odpovědi.

Rada Českého rozhlasu považuje stanovisko Jiřího Hošny za vyčerpávající a ztotožňuje se s ním. Domníváme se, že odpověděl na otázky, které jste položil.

S pozdravem

Miroslav Dittrich,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

spolupráce s panem Cimickým, který moderoval na ČRo Dvojka jednou za 14 dní pořad Noční Mikrofórum, byla ukončena s okamžitou platností v pondělí 8. listopadu (po uveřejnění reportáže v pořadu ČT 168 hodin). Český rozhlas respektuje presumpci neviny, zároveň jako médium veřejné služby nemůže ignorovat mimořádnou společenskou závažnost této kauzy. Pokud se obvinění vznesená proti panu Cimickému ukáží jako neoprávněná, bude mít možnost vrátit se do vysílání Českého rozhlasu.

Na webových stránkách rozhlas.cz obecně skrýváme profily interních a externích spolupracovníků po jejich přerušení spolupráce s Českým rozhlasem. Jedná se o technicko organizační důvod, protože profily bývalých kolegů nelze jednoduše oddělit od profilů aktivních spolupracovníků. Tento postup byl aplikován i u profilu pana Cimického. U samotného obsahu a odvysílaných pořadů je ovšem nadále dostupná informace, že pan Cimický byl autorem příspěvku (viz příloha č. 1). Stejně tak profil pana Cimického je stále dostupný na audioportále mujRozhlas,cz, což je náš hlavní nástroj pro poslech audio obsahu Českého rozhlasu (viz příloha č. 2a a č. 2b), protože zde nám systém umožňuje bývalé spolupracovníky zobrazovat. Abychom předešli obdobným nepochopením, zvažujeme technologické úpravy, aby webové stránky rozhlas.cz do budoucna umožňovaly zobrazení bývalých spolupracovníků.

S pozdravem

Mgr. Jiří Hošna
ředitel Komunikace, marketingu a obchodu

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio