Stížnost posluchače K. Fajmona ohledně možného porušení Etického kodexu Lubošem Xaverem Veselým (únor 2021)

24. únor 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 2. 2021.

Text stížnosti

Vážená Rado Českého rozhlasu,

Jistě víte o kauze, v níž Luboš Xaver Veselý, který v Českém rozhlase moderuje pořad Xaver a host, urazil v pořadu XTV rozhlasovou kolegyni Veroniku Sedláčkovou. Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral vydal své vlastní vyjádření k této kauze, v němž píše: "Nejprve chci na tomto místě jednoznačně prohlásit, že Veroniku Sedláčkovou považuji za zkušenou, erudovanou a kvalitní moderátorku a novinářku. A její práce pro Český rozhlas si vážím. Jakkoliv Luboš Xaver Veselý neporušil Zákon o Českém rozhlase, ani Kodex Českého rozhlasu, jeho obhroublé a expresivní výrazy, které směrem k Veronice Sedláčkové vyslal, se mi nelíbí!" "Vždy budu dalek toho, abych někomu bránil v jeho názoru, ale jsem přesvědčen o potřebě vést diskusi kultivovaným a důstojnosti média veřejné služby odpovídajícím způsobem a o potřebě nahlížet na podobnou diskusi stejným metrem."

https://informace.rozhlas.cz/k-vyjadreni-lubose-xavera-veseleho-na-adresu-moderatorky-ceskeho-rozhlasu-plus-8398793

V Etickém kodexu, který spadá do působnosti Rady Českého rozhlasu, se v článku 25 odstavec 7 uvádí: "25.7 Je-li redaktor nebo jiný zaměstnanec Českého rozhlasu požádán o autorský příspěvek jiným médiem, je jeho povinností zvážit, zda charakter tohoto média je takový, aby případná spolupráce neuvedla v pochybnost jeho osobní profesionální integritu, nestrannost a nezávislost, a tím i integritu, nestrannost a nezávislost Českého rozhlasu. Autorský příspěvek připravený pro jiné médium musí odpovídat standardu kvality vlastní Českému rozhlasu.

Není přijatelné, aby se zaměstnanci vystupující v pořadech Českého rozhlasu prezentovali v jiných médiích způsobem, který by byl v Českém rozhlasu nepřípustný."

Luboš Xaver Veselý o sobě prohlašuje, že není vlastníkem XTV a XTV prodal. Jeho vyjádření na adresu Veroniky Sedláčkové, jehož vulgarita se Generálnímu řediteli nelíbila, bylo učiněno v pořadu pro XTV tedy pro jiné médium. Generální ředitel uvádí, že je pro kultivované vedení diskuze, které je hodno médiu veřejné služby. Od Xaverova vyjádření se tak distancoval. a pokud tomu správně rozumím, vulgární způsob vyjádření Luboše Xavera Veselého v pořadu pro jiné médium je tedy pro Český rozhlas nepřípustné, tudíž by stejné vyjádření v Českém rozhlase dovoleno nebylo.

Můj dotaz zní: Má Generální ředitel pravdu, když píše, že Etický kodex na základě výše uvedených skutečností nebyl Lubošem Xaverem Veselým porušen?

Děkuji za Vaši odpověď.

S pozdravem, Kamil Fajmon

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Fajmone,

děkujeme za Váš podnět.

Rada Českého rozhlasu funguje jako kontrolní orgán, jejímž hlavním úkolem je hlídat dodržování zákona a kodexu Českého rozhlasu. V případě práce externího moderátora Luboše Veselého obě zmíněné právní normy nebyly porušeny.

Vámi uvedený článek 25.7 kodexu Českého rozhlasu se na moderátora Luboše Veselého nevztahuje, protože není zaměstnancem Českého rozhlasu.

Často se objevují i výzvy vůči Radě Českého rozhlasu, aby apelovala či dokonce zajistila ukončení spolupráce Českého rozhlasu s některými jeho zaměstnanci nebo spolupracovníky. Podotýkáme, že takový postup není v pravomoci Rady. Ta v personálních otázkách ze zákona pouze jmenuje či odvolává generálního ředitele a ředitele rozhlasových studií. Veškeré další jsou v kompetenci vedení Českého rozhlasu.

S pozdravem

Miroslav Dittrich
předseda Rady ČRo

Spustit audio