Stížnost posluchače J. X. Doležala ohledně výroků moderátora L. Xavera Veselého (únor 2021)

24. únor 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 2. 2021.

Text stížnosti

Vážené dámy, vážení pánové!

Podávám tímto stížnost na moderátora Českého rozhlasu pana Lubomíra Veselého, vystupujícího pod uměleckým pseudonymem Luboš Xaver Veselý. Pan Veselý v médiích opakovaně sprostě uráží ženy. Tato skutečnost již delší dobu poutá pozornost médií, avšak Český rozhlas zatím nijak adekvátně nezareagoval. Sprostota k ženám je naprosto nepřijatelná, a nyní již dosahuje té míry, že jako plátce koncesionářského poplatku Českého rozhlasu musím žádat o neprodlené ukončení spolupráce Českého rozhlasu s panem Lubomírem Veselým.

Veřejnoprávní rozhlas nesmí legitimizovat sprostotu a hulvátství spoluprací s lidmi, kteří nejsou schopni dodržovat elementární etiketu a zneužívají média k osobním vulgárním útokům na ženy. Nejde jen o názor mé osoby, mé stanovisko sdílí řada (nejen) novinářů, a stejně jako já považují další spolupráci Českého rozhlasu s panem Veselým za nepřijatelnou. Dovolím si citovat server hlidacipes.org:  „V novoročním vysílání svého youtubového streamu, kdy o kolegyni z Českého rozhlasu, moderátorce publicistiky Veronice Sedláčkové, prohlásil, že je „zatížená genderovým, korektním, debilním stylem, tak aby se zavděčila svým pokrokovým šéfům na ČRo Plus“."

Zdroj: https://hlidacipes.org/dvoji-metr-pro-sporne-tvare-rozhlasu-sesnerovana-mynarova-volnost-pro-xavera/

Dříve také pan Lubomír Veselý jemu nelibé novináře včetně redaktorky serveru Fórum24.cz Johany Hovorkové označil slovy „zrůdy“ a „svině.“ Na serveru Českého rozhlasu je napsáno: „O pořadu Xaver a host: Zkušený moderátor Luboš Xaver Veselý v rozhovoru s herci, zpěváky, sportovci, lékaři, spisovateli a dalšími známými osobnostmi.“ Ve veřejnoprávním médiu ale nesmí - bez ohledu na jeho „zkušenosti“ - pracovat jako novinář či moderátor vyhlášený sprosťák vulgárně urážející ženy v hromadných sdělovacích prostředcích. Pan Veselý ale tento pořad v Českém rozhlase vysílá, ač je sprostota pana Veselého opakovaně medializována a jeho vulgarismy směrované k ženám musí být známy i Radě ČR a vedení Českého rozhlasu. Spolupráce s takovým jedincem ale zpochybňuje samu podstatu veřejnoprávní povahy vysílání Českého rozhlasu, ke které zavazuje zákon.

Žádám vás proto o neprodlené ukončení spolupráce Českého rozhlasu s panem Lubomírem Veselým.

S pozdravem PhDr. Jiří Doležal

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Doležale,

děkujeme za Váš podnět, který v této záležitosti nebyl ojedinělý. I proto se radní této problematice důkladně věnovali.

Rada Českého rozhlasu funguje jako kontrolní orgán, jejímž hlavním úkolem je hlídat dodržování zákona a kodexu Českého rozhlasu. V případě kritických vyjádření externího moderátora regionálních stanic Luboše Veselého vůči moderátorce Veronice Sedláčkové nebyly obě zmíněné právní normy porušeny.

Jedním z důvodů pro tento názor Rady Českého rozhlasu je skutečnost, že výroky Luboše Veselého nebyly odvysílány v Českém rozhlasu, ale zazněly v privátním médiu. K celé záležitosti se obsáhle vyjádřil i generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, jehož stanovisko k naší odpovědi připojujeme. Najdete ho i na webových stránkách https://informace.rozhlas.cz/k-vyjadreni-lubose-xavera-veseleho-na-adresu-moderatorky-ceskeho-rozhlasu-plus-8398793.

Objevují se i výzvy vůči Radě Českého rozhlasu, aby apelovala či dokonce zajistila ukončení spolupráce Českého rozhlasu s Lubošem Veselým. Podotýkáme, že takový postup není v pravomoci Rady. Ta v personálních otázkách ze zákona pouze jmenuje či odvolává generálního ředitele a ředitele rozhlasových studií. Veškeré další jsou v kompetenci vedení Českého rozhlasu.

S pozdravem

Miroslav Dittrich
předseda Rady ČRo

Spustit audio