Stížnost posluchače J. X. Doležala ohledně chování L. Veselého k handicapovaným (červenec 2021)

14. červenec 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 14. 7. 2021.

Text stížnosti

Vážené dámy, vážení pánové,

jsem novinář, a jsem fyzicky handicapovaný - chodím o holi a těžce kulhám. Mimo jiné mapuji činnost Bc. Lubomíra Veselého, který také moderuje pořad v Českém rozhlase. Domnívám se, že pan Veselý nesplňuje etická kritéria pro práci ve veřejnoprávním médiu, a chci vás požádat o pomoc při narovnání situace, kterou pan Veselý navodil.

Pan Veselý na YouTube ve svém kanále Xaver Live opakovaně vstupuje do politických témat, například zpochybňuje a zesměšňuje podíl ruských tajných služeb na diverzním útoku v muničním skladu Vrbětice v České republice. Před dvěma týdny jsem jej - v rámci výkonu své práce novináře

- čekal u výjezdu z jeho televizního studia, a s kamerou mu kladl otázky, kdo je majitelem televize XTV - dalšího projektu, kterého se účastní a který plní politickým obsahem. Pan Veselý neodpověděl a ujel.

4.6. 2021 v dalším díle svého pořadu Xaver ŽIVĚ 123 tuto událost komentuje, a výslovně říká: „Už brzo, v neděli na streamu, se tady chystám říct velkou pravdu. Strašně mě za to sejmete, někteří, a budou prostě tady stát zkrachovalí novináři u vrátek, budou fotit, a budou vykřikovat, že jsme proruská prostě věc (smích) a tady... Nedá se nic dělat, člověk to musí vydržet. O berličce, hnáty křivé, pod plachetkou osoba, musíte dávat pozor, abyste nepřejeli autem. No je to tlak, není to nic jiného...“

https://youtu.be/cOhUZTIzyg4?t=1100

Nemohu tento výrok chápat jinak než jako výsměch handicapovanému člověku kvůli jeho invaliditě. Zvažuji proti panu Veselému v této věci právní kroky. Zároveň si ale také tímto dovoluji upozornit Radu Českého rozhlasu, že jeho moderátor se ve svém YouTube pořadu vysmívá handicapovaným.

Požádal jsem server YouTube, aby panu Veselému zabránilo tento obsah nadále šířit i vkládat podobně nepřijatelné výroky v budoucnosti, také jsem požádal o pomoc ombudsmana České republiky a ombudsmana rozhlasu.

Jako pro občana ČR a plátce koncesionářských poplatků Českého rozhlasu je pro mne zcela nepřijatelné, aby jedinec, který se (byť ve svém volném

čase) vysmívá handicapovaným, pracoval ve veřejnoprávním Českém rozhlase. Novinář veřejnoprávního média musí mít elementární etický kredit, který se neslučuje s výsměchem handicapovaným pro jejich postižení. Proto Vás žádám, aby Český rozhlas na konto jeho zesměšňování mé invalidity s panem Veselým ukončil spolupráci.

S pozdravem Jiří X. Doležal

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Doležale,

děkujeme za Váš podnět.

Rada Českého rozhlasu funguje jako kontrolní orgán, jejímž hlavním úkolem je hlídat dodržování zákona a kodexu Českého rozhlasu. V případě externího moderátora Luboše Veselého obě zmíněné právní normy nebyly porušeny.

Stížnosti týkající se personálních otázek nejsou ojedinělé. Často se objevují výzvy vůči Radě Českého rozhlasu, aby apelovala či dokonce zajistila ukončení spolupráce Českého rozhlasu s některými jeho zaměstnanci nebo spolupracovníky. Podotýkáme, že takový postup není v pravomoci Rady. Ta v personálních otázkách ze zákona pouze jmenuje či odvolává generálního ředitele a ředitele rozhlasových studií. Veškeré další jsou v kompetenci vedení Českého rozhlasu.

S pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
předseda Rady ČRo

Spustit audio