Stížnost posluchače J. Švadlenky ohledně výroby pořadů na ČRo Vltava a ČRo Rádio Wave (duben 2020)

29. duben 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 4. 2020.

Text stížnosti

Dobrý den,

mrzí mě, že se bez adekvátní náhrady ruší dlouhodobé, velmi kvalitní pořady, které měly (nebo ještě mají) poměrně velký okruh posluchačů. Jako příklad bych uvedl jazzové pořady Aleše Bendy na Vltavě, z jiného soudku například Scéna s Jakubem Johánkem, nebo pořad Echo na Radiu Wave. Byl jsem pravidelným posluchačem těchto pořadů. Lze se k důvodům rušení těchto pořadů vyjádřit? Odůvodnit je ? Situace totiž ve mě vyvolává dojem, že se jednalo o rozhodnutí "shora", v osobní či politické rovině, nikoliv o rozhodnutí na základě relevantních důvodů tj. nízké kvality dotčených pořadů, či nezájmu samotného autora o pokračování. Případně chystá se nějaký pořad zameřený na Dub a Reggae ? Celá věc mě mrzí zvlášť v kontextu, že postupující digitalizací se zvětšila dostupnost konkrétně Radia Wave. Takže zrovna v situaci, kdy digitální signál dosáhl až k mému bydlišti a pořídil jsem si přijímač, mohl jsem si poslechnout bohužel už jen "Smuteční veselici", jak byla nazvána právě poslední Scéna s Jakubem Johánkem.

s pozdravem
Jakub Švadlenka

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Švadlenko,

nejprve nám dovolte poděkovat za zájem o vysílání Českého rozhlasu. Váš podnět jsme předali vedení Českého rozhlasu, vyjádření ředitele Programu Ondřeje Nováčka připojujeme.

Rada Českého rozhlasu považuje stanovisko pana ředitele za detailní, konkrétní a vyčerpávající, a proto se s ním ztotožňuje.

I my doufáme, že změny ve vysílání pochopíte a zůstanete nadále posluchačem některých ze stanic Českého rozhlasu.

S pozdravem, jménem Rady Českého rozhlasu

Miroslav Dittrich
úřadující předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Švadlenko,

děkujeme za zájem o vysílání Českého rozhlasu. Co se týče Vltavy, od dubna upravujeme dramaturgii jednotlivých pořadů, včetně pořadů jazzových. Zachováváme jazz ve stejném rozsahu, půlhodinu zařazujeme dopoledne od 11 hodin, půlhodinu v podvečer od 18 hodin. Sestavu moderátorů zužujeme, po úvaze jsme se rozhodli ukončit spolupráci mimo jiné i s panem Alešem Bendou. Jeho erudice i jeho práce pro rozhlas si velmi vážíme, ale chceme stávající tým omladit a dramaturgicky jasněji vyprofilovat.  Mezi našimi externisty nadále zůstávají například Ondřej Pivec, David Brada, Ondřej Konrád nebo Bob Zajíček a řada dalších. Věříme, že pestrost přístupů i kvalita jednotlivých dílů jazzových pořadů neutrpí  a že si i Vy mezi jednotlivými díly i nadále vyberete. Aktuální rozvržení dílů včetně jména moderátora najdete vždy v programu na našem staničním webu.

K Radiu Wave nejprve upřesnění. Vysílání pořadu Scéna s Jakubem nebylo prozatím na Radiu Wave ukončeno. Poslední únorový týden jsme posluchačům nabídli poslední premiérové vysílání pořadu, v současnosti jej ale ještě stále můžete poslouchat v reprízách v pravidelný vysílací čas, tedy každou středu od 22:00. Zároveň nabízíme audiozáznamy odvysílaných pořadů na webové stránce https://wave.rozhlas.cz/scena-s-jakubem-johankem-5231880. Najdete tam veškeré odvysílané Scény s Jakubem Johánkem až do roku 2006, kdy tento pořad začalo Radio Wave vysílat.

Už od minulého roku připravujeme na Radiu Wave nové vysílací schéma hudebních formátů, vyvíjíme nové pravidelné hudební pořady i nové hudební série a jako úplnou novinku i hudební podcasty, které spustíme v průběhu tohoto roku. Na první z nových formátů se posluchači mohou těšit již na jaře. Z jedenácti hudebních pořadů (z Vámi zmiňované řady Echo a Scéna), jejichž vysílání bude ukončeno, jsme ke spolupráci na nových formátech oslovili autory šesti těchto hudebních pořadů a do příprav nových formátů jsou zapojeni i autoři noví. Pořad zaměřený na dub a reggae na Radiu Wave neplánujeme.

Vzhledem k tomu, že Radio Wave je veřejnoprávní stanice Českého rozhlasu určená mladým posluchačům, změny provádíme průběžně v závislosti na tom, jak se mění životní styl mladých lidí, jak se obměňuje (i věkově) naše publikum a taky jak se mění hudební trendy a způsob konzumace hudby. To vše zároveň s plněním úkolů, které nám ukládá veřejná služba. Každý rok několik formátů na Radiu Wave ukončíme a vzniknou nové, přičemž v posledních letech výrazně převyšoval právě vznik těch nových, ve větší míře slovesných. Nyní chceme navázat na úspěch slovesných pořadů a podcastů a nabídnout posluchačům právě nové hudební formáty, kterými bychom rádi nadchli mladé lidi i ty, které jsme zatím hudebními pořady nedokázali oslovit.

Posun v našem uvažování o hudebních formátech souvisí pochopitelně nejen se změnami v tom, jakým způsobem se hudba dneska poslouchá, s rozšířením streamovacích služeb, ale i se samotnou podobou hudebních pořadů, které byly na Radiu Wave dříve postaveny na žánrovém modelu lineárního vysílání. V žánrových pořadech budeme pokračovat i nadále, ale přijít chceme i s úplně jinými formáty, které se budou týkat hudby a muzikantů, a experimentovat. Změny v pojetí hudebních pořadů nejsou jenom naším tématem, ale sdílíme je s řadou veřejnoprávních stanic pro mladé v Evropě, které stejně jako my reagují u některých starších hudebních pořadů na malý zájem publika a dlouhodobě na velmi nízkou poslechovost. I to je jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli ukončit na Radiu Wave vysílání vybraných hudebních pořadů. Hudební pořady, které byly spuštěny v době vzniku Radia Wave (v roce 2006), jsou již dnešnímu mladému publiku formátem, generačně i co se týče hudebních trendů, dosti vzdálené. To je dalším důvodem pro ukončení zmiňovaných pořadů. Nejde tedy v žádném případě o rozhodnutí "shora", v osobní či politické rovině, ale výhradně o rozhodnutí na základě relevantních důvodů, které zmiňuji výše.

Věřím, že Vás zaujme některý z nových pořadů a že nám zachováte přízeň. Zároveň doporučuji využít naši rozsáhlou nabídku audiozáznamů na webových stránkách Českého rozhlasu.

S pozdravem

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Programu Českého rozhlasu

Spustit audio