Stížnost posluchače J. Schneidera ohledně dezinformačních webů ve zpravodajství ČRo (říjen 2019)

31. říjen 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 31. 10. 2019.

Text stížnosti

Dobrý den,

Český rozhlas na webu <irozhlas.cz> zveřejnil 6. června 2019 článek "Nenapadlo mě, že se to rozšíří, říká původce dezinformace o dvou tisícovkách pro demonstranty" <https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/dezinformace-demonstrace-fake-news-vaclavske-namesti_1906060835_ako>.

V něm uvádí, že server <Rukojmí.cz> "ministerstvo vnitra řadí mezi dezinformační weby".

Toto tvrzení ale není pravdivé, je lživé. Důkaz je známý již delší dobu a je ověřitelný.

Doporučuji vám se o tom přesvědčit dotazem na ministerstvo vnitra, zda vede seznam desinformačních webů, nebo zda platí vyjádření Hany Malé z odboru PR ministerstva vnitra, které již 5. ledna 2018 otiskly Parlamentní listy : „Ministerstvo vnitra neposuzuje konkrétní weby, ale konkrétní informace. Žádné seznamy tedy resort vnitra nevytváří.“

Z toho je zřejmé, že server <irozhlas.cz> rozšiřuje desinformaci.

Žádám, aby byla tato stížnost na Radě ČRo projednána, aby z ní byly vyvozeny důsledky a abych byl o všem souhrnně informován.

Jan Schneider


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Schneidere,

jménem Rady Českého rozhlasu si Vám dovoluji reagovat na Vaši stížnost zaslanou Radě ČRo 6. června 2019.

Předně přijměte moji omluvu za prodlevu, se kterou Vám odpověď Rady přinášíme. Rada ČRo tradičně postupuje stížnosti týkající se vysílání Českého rozhlasu vedení ČRo k zodpovězení a vysvětlení, poté se s postojem a reakcí ČRo seznámí, a pokud je tato pro radní dostačující a srozumitelná, připojí ke stížnosti vlastní komentář a názor, a poté celé stanovisko odešle stěžovateli.

Takový postup byl samozřejmě zachován i v případě Vašeho podnětu. Nicméně s prvotní reakcí pana ředitele zpravodajství Jana Pokorného, který za ČRo odpovídal, nebyla Rada ČRo spokojena a v návaznosti na něj si vyžádala doplnění. Z tohoto důvodu došlo k odsunutí Vaší stížnosti až na veřejnou schůzi Rady ČRo, která se konala 31. října t. r. v Ostravě, kde byla projednána a kde byla následně rovněž schválena usnesením souhrnná odpověď na ní.

Rada ČRo nicméně na tomto veřejném jednání konstatovala, že ani doplňující reakce ČRo radní neuspokojila a že se budeme problematikou Vámi zmíněnou dále zabývat.

O tom, že Rada ČRo dbá důsledně na zaslané posluchačské podněty svědčí rovněž fakt, kdy Rada ČRo kromě diskuzí s vedením ČRo o předmětných dotazech posluchačů a pokračování v agendě „zadávání nezávislých odborných analýz vysílání Českého rozhlasu“, zahájila v tomto roce sérii veřejných debat k tématům, která rezonují veřejnoprávními médii a často se rovněž objevují v posluchačských dotazech.

Druhá debata, kterou Rada ČRo v součinnosti s Českým rozhlasem pořádala 23. října 2019, se věnovala právě problematice dezinformací a mediálních manipulací. Vy sám jste se jako diskutující panelista této debaty zúčastnil, a i to může být pro Vás, pevně věřím, dostatečná zpětná vazby o tom, že Rada ČRo se i tomuto Vámi zmiňovanému tématu intenzivně věnuje a rozhodně jej nepodceňuje.

Vážený pane Schneidere, dovoluji si Vám níže k naší reakci připojit obě vyjádření Českého rozhlasu, která Rada ČRo k Vašim dotazům obdržela od vedení ČRo a pevně doufám, že alespoň částečně práci Rady ČRo v této záležitosti oceníte.

Velmi Vám děkuji a přeji Vám vše dobré, s úctou,

jménem Rady ČRo,

Hana Dohnálková
předsedkyně Rady ČRo


Vyjádření Vedení ČRo

Dobrý den,

předmětný text není původním materiálem iROZHLASu,  jde o článek z rubriky Přehled tisku. V článku je opakovaně uvedeno, že informaci přinesl Deník N, součástí je i přímý link na původní materiál. Tímto způsobem redakce denně monitoruje hlavní zprávy významných mediálních značek v ČR.

Pan Schneider uvádí, že ministerstvo nevede seznam dezinformačních webů. V monitorovaném textu se nicméně o seznamu nic nepíše. Deník N použil formulaci, že Rukojmi.cz „řadí ministerstvo vnitra mezi dezinformační weby". Jak v minulosti informoval například server Aktualne.cz, ministerstvo monitoruje 40 webů, jejich seznam je ovšem neveřejný https://zpravy.aktualne.cz/domaci/az-sto-vlivnych-lidi-siri-myslenky-odporujici-zajmum-statu-t/r~86622924568f11e7a83b0025900fea04/.

Redakce iROZHLAS.cz na základě stížnosti Jana Schneidera požádala o stanovisko Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Jeho vedoucí JUDr. Benedikt Vangeli nabídl, že bude-li pozván, je ochoten Radě ČRo osobně vysvětlit, jak ministerstvo vnitra monitoruje „alternativní a dezinformační weby“.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

Žádost Rady ČRo o doplnění k reakci ředitele zpravodajství Jana Pokorného ke stížnosti pana J. Schneidera:

- redakce iRozhlas požádala Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám o stanovisko. Je možné ho Radě ČRo poskytnout?
- jakou zodpovědnost má Český rozhlas za obsah zpráv z jiných médií? Stačí uvést, že informaci přinesl Deník N a Český rozhlas je tímto způsobem z obliga? Ověřuje někdo pravdivost výroků před jejich zveřejněním?
- redakce monitoruje „hlavní zprávy významných mediálních značek v ČR“. Jaká má kritéria pro jejich výběr (čtenost, novinářské ceny, význam vydavatele, význam sdělení)? Existuje jejich seznam?
- do jaké míry rubrika Přehled tisku využívá také zprávy z internetových portálů?

Doplnění informací vedení Českého rozhlasu ke stížnosti pana J. Schneidera:

Dobrý den,

redakce iRozhlas požádala Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám o stanovisko. Přímo však CTHH s médii komunikovat nemůže. Proto se jeho vedoucí JUDr. Benedikt Vangeli nabídl, že bude-li pozván, je ochoten Radě ČRo osobně vysvětlit, jak Ministerstvo vnitra monitoruje „alternativní a dezinformační weby“. Což jsme ostatně uvedli už v minulé reakci.

Jak uvádí Kodex ČRo v článku 2.11, „Český rozhlas je povinen informovat posluchače o původu a zdrojích informací a materiálů užitých ve vysílaných pořadech. Způsob podání takové informace se řídí povahou pořadu“. 

Rubrika/pořad Přehled tisku má přesně daná editorská pravidla a seznam kritérií, které zohledňujeme při zařazení informací. V zásadě se dá říci, že sledujeme nové informace v médiích, nezařazujeme komentáře a názory. Kritériem pro zařazení je hlavně závažnost informace a její společenský dopad, žurnalistická kvalita citovaného článku, aktuálnost a samozřejmě novost informací v článku, důvěryhodnost a věrohodnost autora, média i vydavatele.

Dovolím si citovat přímo pravidla:
„Editor při svém rozhodování o výběru citovaných článků z média zohledňuje zejména tato kritéria:

- závažnost článku a jeho společenský dopad 

- žurnalistickou kvalitu citovaného článku (dodržení novinářských standardů, vyváženost, komplexnost apod.)

- aktuálnost, původnost a novost informací v článku

- důvěryhodnost a věrohodnost autora, média i vydavatele

- možné vedlejší zájmy vydavatele, autora nebo vedení redakce citovaného periodického titulu, tj. zda zveřejněním nesledují jiné než čistě žurnalistické zájmy (např. snaha ovlivnit veřejné mínění ve svůj prospěch, poškození z obchodních nebo politických důvodů atp.)

- pluralitu a pestrost výběru médií

- zaměření na cílovou skupinu konkrétní stanice nebo studia Českého rozhlasu.

Nelze citovat článek, u kterého existují pochybnosti o pravdivosti, korektnosti nebo u které existují indicie, že autor, vedení redakce nebo vydavatel citovaného média jeho zveřejněním sleduje své vlastní obchodní nebo politické zájmy (obchodním zájmem se v tomto případě nerozumí snaha o maximální čtenost nebo sledovanost citovaného média).“

Jak vyplývá z výše uvedeného, do přehledu jsou zařazovány i zprávy ze zavedených zpravodajských serverů, které mají transparentní vlastnickou strukturu a dodržují alespoň základní novinářská pravidla. V minulosti tak v přehledu objevily zprávy Aktualně.cz, Deníku N, Novinek a dalších. Jde víceméně o weby, které získaly vysoké hodnocení v ratingu Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, více zde: https://rating.nfnz.cz/

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

Spustit audio