Stížnost posluchače J. Šacha ohledně zrušení pořadu „Kupředu do minulosti“ (březen 2017)

29. březen 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 3. 2017

Text stížnosti

Prý končí paní Martina Kociánová v pořadu Kupředu do minulosti? Bohužel je to jedna z posledních moderátorů, kteří kultivovaně říkají pravdu a nebojí se na ni ptát. A rozumí tomu, na co se ptá. Kvůli tomu by měla asi končit, že ano? A navíc je fakt chytrá. Smrtící kombinace v dnešní čím dál horší současnosti. Takže opravdu kupředu do minulosti. Anebo mě překvapte a ukažte, že nejste srab, pane generální řediteli, a nechte ji tam.
Ing. Jiří Šach

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane inženýre,

děkuji Vám za Váš kritický zájem o vysílání Českého rozhlasu, jemuž - jak doufám - zachováte i nadále přízeň navzdory Vašim výhradám. Vaši stížnost Rada ČRo předala příslušnému vedoucímu pracovníku ČRo s pokynem k vyjádření, jež k tomuto dopisu připojuji. S tímto vyjádřením se Rada ČRo ztotožnila.

S přátelským pozdravem
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane inženýre,

dovolte mi, abych z pozice ředitelky Programu odpověděla na Váš dotaz, resp. reagovala na Vaši připomínku ohledně Martiny Kociánové a pořadu Kupředu do minulosti.

Ano, je pravda, že po 3 letech jsme se rozhodli ukončit pořad Kupředu do minulosti a nahradit jej novými formáty či cykly. Do času jeho vysílání (18:30-19:00) je od ledna 2017 nově situována řada cyklů pro zájemce o historii, jichž má ČRo Dvojka mimořádné množství.

Není ovšem pravda, že Martina Kociánová, jejíž styl moderace tolik obdivujete, v Českém rozhlasu končí. Právě od ledna je jednou z pěti moderátorů/moderátorek našeho hlavního dopoledního pořadu Host do domu (vysílaného v prime-timu 11:00-12:00). Sem si ke koncentrovanému rozhovoru může zvát hosty dle svého výběru a je velmi pravděpodobné, že s řadou z nich se bude věnovat podobným tématům, která byla pojednávána v pořadu Kupředu do minulosti (a jehož všechny díly jsou k dispozici v archivu ČRo k opakovanému poslechu).

Přikládám ještě odpověď šéfredaktora ČRo Dvojka, pana PhDr. Martina Gromana, Ph. D., o níž jsem požádala, a jež se nese v podobném duchu: „V novém roce připravil ČRo Dvojka hned několik programových změn a novinek. Po letech jsme se tak rozloučili se Šlágry od srdce s Václavem Hybšem, s Bijáčkem Jana Rosáka a Reginy Květoňové nebo s Felixírem Felixe Slováčka. A ano, po třech letech se s posluchači rozloučil také pořad Martiny Kociánové Kupředu do minulosti. Za dobu své existence řešil témata jako nedostatek pitné vody, problémy s elektřinou, plynem nebo lékařskou péčí, veřejnou hromadnou dopravou či pohonnými hmotami. Zaměřil se na to, jestli bychom dovedli žít bez těchto samozřejmostí moderního života a jak bychom to udělali. Po třech letech se ovšem okruh témat i hostů, kteří se k nim vyjadřovali, již začal přirozeně zužovat, a tak dramaturgie ČRo Dvojky přistoupila ke změně. Celý archiv pořadu Kupředu do minulosti samozřejmě zůstává v internetovém vysílání Českého rozhlasu a můžete se tam k jeho tématům a otázkám, které klade, kdykoli vrátit.

S Martinou Kociánovou se ale na ČRo Dvojce rozhodně neloučíme, každý čtvrtek moderuje Hosta do domu, setkávat se s ní budete také jako s moderátorkou nebo autorkou pořadů v rámci tematických týdnů, které chystáme na příští rok. Coby moderátorku ji jistě přizveme také k dalším pořadům.

V úterním podvečeru tak budou posluchači od 18.30 moci nově sledovat cyklus Jak to bylo doopravdy, který vysíláme na ČRo Dvojce ve spolupráci s Českým rozhlasem Plus a který se zabývá mýty a legendami českých či světových dějin. Podvečery na ČRo Dvojce tak budou patřit výlučně historii viděné z různých úhlů pohledu a zpracované různými způsoby – kromě Jak to bylo doopravdy, jako dosud nabídne Stopy, fakta, tajemství Stanislava Motla, tradiční Toulky českou minulostí, Historii českého zločinu, v lednu a únoru nově připomeneme Děti Charty 77 a na ně v pátečním podvečeru naváže nový cyklus Osudové ženy, které ovlivnily české dějiny a kulturu v 19. a 20. století.“

Snad ještě drobná připomínka faktu, že ani v televizi přece nejsou uváděny všechny pořady v jakémsi nekonečném cyklu: některé mají začátek a konec, jiné se na čas odmlčí a zase se vrátí, což je běžný mediální provoz. Jen se někdy hůře chápe či přijímá těm, kteří lpí na „tom svém“.

Vážený pane inženýre, stejně jako pan šéfredaktor i já věřím, že si v našem programu najdete pořady, které právě Vás zaujmou a osloví.

Přeji Vám vše dobré

Mgr. Eva Hazdrová Kopecká
ředitelka Programu

autor: kob
Spustit audio