Stížnost posluchače J. Rechtára ohledně pokrytí signálem ČRo Plus na Ostravsku (květen 2019)

29. květen 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 5. 2019.

Text stížnosti

Dobrý den, proč všude po celé České republice se Český rozhlas Plus vysílá na velmi krátkých vlnách a na Ostravsku jen na středních vlnách (1071 kHz), proč v Moravskoslezském kraji se též nemůže vysílat na VKV?

Jan Rechtár

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Rechtáre,

jménem Rady Českého rozhlasu Vám děkuji za zájem o vysílání ČRo a šíření signálu, kterým toto vysílání putuje k posluchačům.

Požádali jsme vedení Českého rozhlasu o odpověď na Váš podnět, kterou vypracoval ředitel odboru techniky ČRo, ing. Karel Zýka.

Domníváme se, že tato odpověď je kvalifikovaná i vyčerpávající, a že Vás uspokojí. Proto se s ní Rada ČRo ztotožňuje.

S úctou,

Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

děkujeme Vám za Váš zájem o vysílání Českého rozhlasu. Český rozhlas se stále snaží o rozšiřování pokrytí stanice ČRo Plus v rozsahu VKV / FM. Bohužel toto analogové pásmo je již tak plné, že v některých lokalitách nelze, z fyzikálních důvodů, zkoordinovat nové kmitočty. To se bohužel týká i oblasti v okolí Ostravy, kde jsme se o to opakovaně a intenzivně pokoušeli.

Snažili jsme se vyhledat i kmitočty, na kterých by bylo možné vysílat alespoň nízkým výkonem (např.: 50 W ERP). V Moravskoslezském kraji je navíc problém i v tom, že krajina je zde velmi otevřená a i malé výkony vysílačů se navzájem výrazně ruší. Navíc nás omezuje mezinárodní koordinace s polskou stranou. Jako nouzové řešení jsme právě proto v dané oblasti spustili alespoň vysílač v rozsahu středních vln na kmitočtu 1071 kHz ze stanoviště Ostrava - Svinov.

Víme, že to není ideální, ale je to snaha zajistit posluchačům signál na analogových přijímačích alespoň touto cestou. Dále jsme spustili digitální DAB+ vysílač v Ostravě – Hošťálkovicích na kanále 12D. Další možností příjmu stanice ČRo Plus je příjem pomocí DVB-T / DVB-T2 (televizní digitální příjem), pomocí internetu, nebo pomocí satelitního příjmu (DVB-S2).

S pozdravem

Ing. Karel Zýka
ředitel Techniky a správy

Spustit audio