Stížnost posluchače J. Navrátila ohledně zdrojů zpráv o koronaviru (březen 2020)

25. březen 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 3. 2020.

Text stížnosti

Dobrý den,

po týdnu od mé první žádosti panu Krocovi (ČRo Plus)  o vysvětlení jeho výroku a 5 dní od mého emailu šéfredaktoru ČRo Plus  (obojí viz níže) usuzuji, že vysvětlení/doložení pravdivosti výroku nebo nějakou jinou reakci od ČRo Plus již očekávat nemám. Proto se obracím se stížností na Radu.

Výrok, který v polední publicistice 11.2.2020 zazněl, je uveden v mailu panu Krocovi (viz níže); zde jej opakuji:

"Generální ředitel Světové zdravotnícké organizace o víkendu upozornil na falešné zprávy o koronaviru, které šíří různí trollové na internetu a také i ruská propaganda..."

Ta část o "ruské propagandě" se mi zdála být již při poslechu nevěrohodná, proto jsem níže uvedený email napsal a poslal. Následně a v dalších dnech jsem se v různých mediích setkal s informacemi o prohlášení generálního ředitele SZO o falešných zprávách o koronaviru, ale v žádné nebylo uvedeno, že by podle generálníhho ředitele tyto falešné zprávy šířila "také i ruská propaganda". To zvyšuje pravděpodobnost, že součástí výroku pana Kroce je dezinformace. V tom případě by ČRo, který často varuje před dezinformacemi, sám dezinformaci vytvářel/šířil.

Předpokládám, že pokud o vysvětlení výroku požádá Rada ČRo, tak ČRo Plus nějak reagovat bude.

Zdravím

Jaroslav Navrátil


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Navrátile,

dovolte, abych Vám jménem Rady Českého rozhlasu poděkoval za Váš podnět i za pečlivý poslech vysílání média veřejné služby.

Zmíněný podnět jsme předali vedení ČRo k projednání. Stanovisko, které k záležitosti zaujal ředitel zpravodajství J. Pokorný, si dovoluji k tomuto dopisu přiložit.

Skutečnost, že byla přiznána chyba, že editorovi byla snížena odměna a ve vysílání hlavní zpravodajské relace zazněla omluva, považuje Rada Českého rozhlasu za dostačující reakci.

S pozdravem,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

je běžnou praxí, že část podkladů pro moderátora u publicistické části Hlavních zpráv připravuje editor, který zodpovídá za věcnou správnost materiálů, z nichž čerpá v živém vysílání moderátor. 11. 2. 2020 ve vysílání Hlavních zpráv zazněla tato otázka: “Generální ředitel Světové zdravotnické organizace o víkendu upozornil na falešné zprávy o koronovairu, které šíří trollové na internetu ale také třeba ruská propaganda. Jak významnou roli hrají při boji s nákazou přesné a ověřené informace? A jakou škodu mohou napáchat šiřitelé různých provokací a konspiračních teorií?”. Editor vycházel z této zprávy ČTK: “Ženeva 9. února (ČTK) - Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozornil, že snahy vypořádat se s epidemií koronaviru maří konspirační teorie a provokatéři na internetových diskusních fórech. Nákaze novým typem koronaviru podlehlo 805 lidí, více než během epidemie SARS ze začátku tisíciletí. Ghebreyesus si podle britské BBC postěžoval novinářům, že dezinformace "ztěžují práci zaměstnanců WHO". Dodal, že aby se lidé mohli před nákazou ochránit, musejí mít přístup k přesným informacím. Dezinformace kolem nového typu koronaviru podle něho vyvolávají zmatky a šíří mezi veřejností strach. "Ve WHO nebojujeme jen s virem, bojujeme také s trolly (provokatéry v internetových diskusích - pozn. ČTK) a konspiračními teoriemi," prohlásil šéf zdravotnické organizace. BBC připomíná, že konspirační teorie týkající se koronaviru šíří například ruská nejsledovanější televizní stanice První kanál v hlavním zpravodajském pořadu Vremja. Její moderátor ho v jednom vydání spojoval s americkým prezidentem Donaldem Trumpem nebo v pořadu vystoupil odborník, který tvrdil, že virus byl vytvořen uměle a že za ním stojí americké zpravodajské služby nebo americké farmaceutické firmy.”.

S editorem jsem tuto formulaci probral a shodli jsme se, že přesnější by bylo použít tuto formulaci: “Generální ředitel Světové zdravotnické organizace o víkendu upozornil na falešné zprávy o koronovairu. Ty šíří trollové na internetu, ale podle britské BBC také třeba ruská propaganda...Editor uznal nepřesnost a ví, že mu budou sníženy pololetní odměny. Tuto sankci považuji za dostatečnou, vzhledem k tomu, že patří k nejspolehlivějším editorům publicistických pořadů v rámci Zpravodajství ČRo - dosud odváděl svou práci bez pochybení.

Vzhledem k tomu, že jsem stížnost obdržel do mailové schránky 19. 2. 2020, rychle jsem ji prošetřil a postupoval podle Kodexu ČRo - tedy uvedenou nepřesnost jsme opravili v Hlavních zprávách 19. 2. 2020. Uvedli jsme tuto formulaci: “ 11. února jsme v publicistice Hlavních zpráv odvysílali nepřesnou informaci, že generální ředitel Světové zdravotnické organizace upozornil na falešné zprávy o koronaviru, které šíří trollové na internetu ale také třeba ruská propaganda. Přesné znění zprávy mělo být, že ředitel WHO upozornil na falešné zprávy o koronaviru. Podle britské stanice BBC je šíří trollové na internetu a také například ruská propaganda. Za nepřesnost se omlouváme.”

Ke komunikaci s moderátorem, resp. šéfredaktorem ČRo Plus a panem Navrátilem dodávám, že moderátor V. Kroc přeposlal stížnost editorovi, tedy autorovi podkladů, který ale v následujících dnech neměl službu. Proto může mít pan Navrátil pocit, že jsme nereagovali promptně. Vyzval jsem kolegy, aby v takových případech vyvinuli zvýšené úsilí, aby upozornění/stížnosti byly vypořádány rychleji.

Děkuji za pochopení.

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

Spustit audio