Stížnost posluchače J. Mráze týkající se celkového pojetí stanice Radio Wave, zejména obsahové a formální stránky vysílání (květen 2016)

25. květen 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 5. 2016

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Mrázi,
děkujeme za Váš podnět k vysílání Radia Wave. Jeho obsah nás zaujal a inspiroval. Rada Českého rozhlasu si pravidelně nechává zpracovávat nezávislé odborné analýzy vysílání týkající se nejrůznějších témat. Vaši připomínku v této oblasti chceme využít, analýzu hodnotící obsah vysílání Radia Wave nevylučujeme. S výsledky analýz se pak můžete seznámit na webových stránkách Rady Českého rozhlasu.
I přesto si přejeme, abyste zůstal věrným, a třeba i kritickým posluchačem stanic Českého rozhlasu.
Pro informaci přikládáme i odpověď šéfredaktorky Radia Wave Ivy Jonášové na Vaši stížnost.

S pozdravem
Hana Dohnálková
předsedkyně Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Vzhledem k tomu, že do funkce šéfredaktorky stanice jsem nastoupila 1. prosince 2015, mohu se vyjádřit k aktuálnímu stavu, profilaci stanice a její obsahové a formální stránce. Kolega Robert Candra, který působí na pozici vedoucího programu Radia Wave od začátku roku 2014, doposud žádné reakce na vysílání od p. Mráze neobdržel, proto nebudeme reagovat na předcházející komunikaci s někdejším šéfredaktorem Tomášem Turkem ani na dřívější připomínky p. Mráze.

Než odpovím na konkrétní body stížnosti, dovolte mi na úvod stručně doplnit kontext vysílání Radia Wave. Jako stanice pro mladé publikum (cílová skupina 20 – 30 let) a mladě smýšlející posluchače se snažíme zohlednit fakt, že mladé publikum tvoří velmi specifickou skupinu posluchačů Českého rozhlasu. Jsme si vědomi toho, že jde o generaci, pro kterou už tradiční média nemusí být primárním zdrojem informací ani utváření názorů. Radio Wave se proto snaží hledat cesty, jak mladým lidem představit Český rozhlas jako médium veřejné služby, jako relevantní a spolehlivý zdroj informací a hodnot. Naši stanici tedy vnímáme jako vstupní bránu do Českého rozhlasu, měla by vytvářet první kontakt mladé dospělé populace s Českým rozhlasem a zároveň se snažit oslovit mladé lidi i jako potenciální posluchače jeho dalších stanic.

Naším posláním je nabízet program pro mladé posluchače, který je v souladu se zákony a Kodexem ČRo, a zároveň být médiem, které reflektuje jejich životní styl a potřeby, je jim blízké, žije s nimi a s nímž se mohou identifikovat. Nemůžeme si dovolit být rádiem, které mladé lidi nezajímá a je jim cizí, byť by splňovalo veškeré zákonné normy. Generace mladých lidí již nevyrůstá pouze s tradičními médii, podstatnými se pro ni staly jiné platformy, zařízení i informační zdroje. Mladá generace je v porovnání s těmi staršími progresivnější a idealističtější, revoltuje, hledá nové cesty, utváří si svůj světonázor a přihlašuje se k hodnotám. Nejen ze sdílených zkušeností kolegů ze stanic pro mladé v evropských rozhlasech veřejné služby víme, že abychom byli vůbec schopni v dnešní době mladé lidi oslovit, musíme je oslovovat jinak než stanice pro starší věkové kategorie.

Co se týče jednotlivých připomínek k údajnému porušování Kodexu ČRo, reaguji v bodech:
- Radio Wave není zpravodajská stanice. Součástí našeho vysílání jsou pravidelné zprávy, ostatní formáty jsou v širším pojetí publicistické (ať už se jedná o recenze a další kulturně-společenskou publicistiku, publicistické pořady mimo denní proudové vysílání či komentářové příspěvky, které jsou vždy náležitě označeny ve vysílání i na webu stanice jako názorová publicistika a striktně odlišeny od zpráv).
- V příspěvcích či rozhovorech, jejichž předmětem je sporná situace nebo názorový střet, dáváme prostor všem zúčastněným stranám. Ve stížnosti není tvrzení p. Mráze doloženo příklady, nemohu tudíž reagovat na konkrétní připomínky k odvysílaným příspěvkům a rozhovorům.
- Ve vysílání nezvýhodňujeme jednotlivé politické strany ani hnutí. Konkrétní příklady údajného porušování Kodexu nejsou ve stížnosti p. Mráze uvedeny. Mylné je rovněž tvrzení, že do vysílání "nikdy nebyl pozván pravicový politik". Ačkoli politici nepatří mezi nejčastější hosty vysílání Radia Wave, nezvýhodňujeme žádnou politickou stranu ani část politického spektra. Pro příklad uvádím, že v několika uplynulých týdnech byli hosty vysílání Matěj Stropnický (SZ) a Dominik Feri (TOP 09) v rámci volné série rozhovorů s mladými tvářemi v politice, uveřejněné v magazínu Přes čáru, která bude pokračovat rozhovory se zástupci dalších stran.

- Co se týče používání spisovné češtiny, výhradně spisovnou podobu našeho národního jazyka používáme ve zprávách Radia Wave. Naši moderátoři a moderátorky při svých projevech oscilují mezi používáním spisovné češtiny, včetně hovorové češtiny (mluvená forma spisovné češtiny), i prvků obecné češtiny. V jejich projevech se objevují také anglicismy a další jazykové prvky, které odrážejí vývoj současné češtiny, tvoří idiolekt našich moderátorů a moderátorek, jsou přirozené pro ně a zároveň pro naši cílovou skupinu. Upozorňuji, že ve vyjadřování moderátorů a moderátorek se neobjevují vulgární výrazy. Příležitostné užití obecné češtiny přitom nepovažujeme za defekt nebo prohřešek ve vyjadřování, naopak se snažíme vědomě s projevem moderátorů pracovat, zařazovat obecnou češtinu jen v určité únosné míře, aby byl projev kultivovaný, a přitom nepůsobil pro mladé publikum odosobněně, mentorsky a odtažitě. Naopak usilujeme v projevu o živost a navázání kontaktu s posluchačem.

Velký důraz klademe na bezchybnou jazykovou kvalitu redakčních příspěvků vyráběných předem do vysílání (s výjimkou některých rozhovorů nebo reportážních prvků, kde opět upřednostňujeme přirozenost a spontaneitu projevu před formální dokonalostí). V případě vysílání On Air Radia Wave na sesterské stanici Vltava (denně od 19 do 20 hodin) s ohledem na publikum této stanice přistupujeme k projevu se speciálním zřetelem na kultivované vyjadřování.
- Našim posluchačům se snažíme zprostředkovat celou šíři podstatných a zajímavých témat, zároveň je naším cílem nabídnout rovněž takové pohledy, které jiná média opomíjejí. Musíme se však ohradit vůči interpretaci určitých témat jako politicky zabarvených. Neexistují témata pravicová či levicová. Věnujeme se oblastem, jež podle našich zkušeností a také podle trendů v zahraničí, které se Radio Wave na českou mediální scénu snaží uvádět, velká část dnešních mladých lidí považuje za důležité - občanský (celospolečenský i úzce komunitní) život a hodnoty, eticky a ekologicky šetrné fungování jednotlivců i společnosti, zájem o mnohokrát skloňovanou alternativu vůči konzumnímu způsobu života atd.
Lidskoprávní témata, podstatná složka programu Radia Wave, se mohou některým výrazně konzervativním posluchačům jevit jako problematická. Nicméně jednou z úloh Českého rozhlasu, jak ji definuje i Kodex ČRo, je výchova k demokratickým hodnotám, toleranci vůči druhým a respektu vůči jinakosti a menšinám. K tomu se snaží přispívat i Radio Wave.
Závěrem bych se chtěla vymezit vůči dedukci stěžovatele, která vychází z „lajkování“ příspěvků a profilů na sociálních sítích prostřednictvím osobních účtů moderátorů a autorů Radia Wave. Nejenže je takové vyvozování zavádějící a zkresluje reálnou aktivitu osobností Radia Wave, ale hraničí až s nepochopením fungování sociálních sítí.
To ovšem nic nemění na mé úctě k názorům stěžovatele, které považuji za velmi cenné, protože zjevně nepoužívá naše pořady jako kulisu, ale nad našimi pořady přemýšlí. Z tohoto pohledu bych ráda stěžovateli poděkovala a popřála mu, aby si v paletě pořadů vysílaných Českým rozhlasem naleznul ty pořady a ta témata, která považuje za sobě blízké.

Mgr. Iva Jonášová
šéfredaktorka Radia Wave

autor: kob
Spustit audio