Stížnost posluchače J. Lamače ohledně akustického pozadí zpráv na stanici ČRo Radiožurnál (červen 2016)

20. červen 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 20. 6. 2016

Text stížnosti

Dobrý den,
Jmenuji se Jaroslav Lamač, je mi 54 let a jsem pravidelným posluchačem CR1 - Radiožurnál. Již delší dobu se chystám napsat Vám svůj podnět.

Celkem pravidelně poslouchám vaše rádio ráno při ranní cestě do práce autem, která mi trvá více než hodinu. Myslím, že v ranních hodinách bude takových posluchačů většina. Vnímám však negativně akustické pozadí "bubínků a činelů" , které s olibou používáte zejména při přehledu zpráv, počasí a pod.. Popravdě, nerozumím účelu tohoto zvukového pozadí. Zejména pro posluchače v automobilech se pak poslech stává nepříjemným. Auto samo při jízdě vytváří dost výraznou akustickou hladinu, kterou je třeba překonávat vyšší úrovní hlasitosti rádia. Když se pak ještě přičte ono bubnování, tak je poslech nepříjemný a někdy i špatně srozumitelný.
Dávám toto jako podnět ke zvážení. Myslím, že zprávy nejsou reklamní blok a že nepotřebují zvyšovat pozornost tímto způsobem.

S pozdravem
Ing. Jaroslav Lamač

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Lamači,
děkujeme za Váš názor týkající se akustického pozadí zpráv na Radiožurnálu. Tuto problematiku považujeme za velmi subjektivní, jistě se najdou posluchači, kterým se naopak tato forma zvukové grafiky líbí. Každopádně z odpovědi Jana Pokorného vyplývá, že Radiožurnál znělkovou grafiku neměnil více než tři roky.
I přesto si přejeme, abyste zůstal posluchačem Českého rozhlasu.

Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Radiožurnál vysílá v stávající znělkovou grafiku od 1. 1. 2013. Od té doby se nic nezměnilo. Zvukový podkres je vždy na začátku zpravodajské relace v celou hodinu, vlastní tělo zpráv je bez podkresu, pak jej používáme u sportovní části zpráv, Zelené vlny a počasí. Smyslem je usnadnit posluchačům identifikaci stanice u vědomí toho, že v ČR je na 70 rádií.

Velmi dbáme na to, aby intenzita podkresu nepřehlušovala to hlavní - obsah zpráv. Souhlasím s tím, že zprávy nejsou reklamní blok. Jejich zvuková grafika je ústrojnou součástí celé zvukovosti vysílání Radiožurnálu, která je pro tuto stanici charakteristická. Pravidelně s kolegy z techniky prověřujeme nastavení processingu zvuku ze studia, přes systém optimodů až k uživateli. I podle poslední prověrky je v těchto dnech poměr podkresu a mluveného slova v kýženém souladu.

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio