Stížnost posluchače J. Kubíčka ohledně komentářů A. Mitrofanova v ČRo (únor 2022)

23. únor 2022

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 23. 2. 2022.

Text stížnosti

Myslím, že nechutně přisprostlé, primitivní a neobjektivní komentáře na dění v Rusku p. Mitrofanova v rubrice ČR+ "Názory a argumenty" by neměly mít ve veřejnoprávním sdělovacím prostředku, který je povinnován svým nuceným přispěvatelům určitou úrovní, své místo.

J. Kubíček

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Kubíčku,

děkujeme za Váš podnět. O vyjádření jsme požádali zástupce vedení Českého rozhlasu, poskytl ho ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Jan Pokorný, a jeho znění najdete v příloze naší odpovědi.

Rada Českého rozhlasu hodlá v letošním roce zadat nezávislou odbornou analýzu, která by počínání Českého rozhlasu v této oblasti měla zhodnotit. Její obsah pak najdete na webových stránkách Rady Českého rozhlasu (https://rada.rozhlas.cz/).

S pozdravem

Miroslav Dittrich,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

pan Kubíček píše, že komentáře Alexandra Mitrofanova v pořadu Názory a argumenty v Českém rozhlasu Plus jsou „nechutně přisprostlé, primitivní a neobjektivní“, aniž by pro toto tvrzení uvedl nějaké konkrétní argumenty.

Vedení stanice je toho názoru,  že komentáře Alexandra Mitrofanova jsou zasvěcené a na úrovni. Navíc dění v Rusku komentuje v Názorech a argumentech nejen on, ale také dlouholetý zkušený komentátor Českého rozhlasu Plus a velký znalec Ruska Libor Dvořák, Ondřej Soukup, který se Ruskem zabývá dlouho a detailně v Hospodářských novinách, i jiní autoři.

Když přidáme další respondenty v ostatních pořadech Českého rozhlasu Plus a pestrou sestavu hostů v proudovém vysílání včetně  zpravodajky Českého rozhlas v Moskvě Ivany Milenkovičové, lze konstatovat, že stanice nabízí posluchačům  velmi široké spektrum pohledů na Rusko a jeho politiku.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio