Stížnost posluchače J. Horského na zrušení pořadu s V. Justem na ČRo Dvojka (červen 2016)

20. červen 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 20. 6. 2016

Text stížnosti

Vážená paní Dohnálková,
Vrátil jsem se ze zahraničí a zjistil, že můj oblíbený pořad o floskulích s prof. Vladimírem Justem už si neposlechnu. Pan Just, brilantní znalec českého jazyka, ale také médií veřejné služby, přestal ČRo 2 vyhovovat. Pořad jsem považoval za skvělý a chybí mi.
Detaily, viz:

http://blog.aktualne.cz/blogy/vladimir-just.php?itemid=27045

Zdvořile žádám Vaši Radu o revizi či prověření tohoto nešťastného rozhodnutí managementu ČRo. V případě, že k tomuto kroku nemá Rada kompetence, zdvořile žádám o předání mé žádosti managementu ČRo.

Děkuji za pochopení,
Jiří Horský

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Horský,
seznámili jsme se s Vaší stížností a přikládáme vyjádření šéfredaktora ČRo Dvojky Miroslava Dittricha. Doufáme, že Vám řešení vyplývající z jeho vyjádření bude vyhovovat.
Děkujeme za Váš zájem, pokud možno zůstaňte posluchačem Českého rozhlasu.

Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Pořad Slovo nad zlato vysílaný od začátku roku 2015 připravujeme ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český Akademie věd České republiky. Konkrétně s předsedkyní Rady Ústavu pro jazyk český PhDr. Markétou Pravdovou, Ph.D., MBA a s moderátorem denního vysílání ČRo Dvojka Janem Rosákem.

Pořad měl i „páteční“ verzi, kterou připravovala redaktorka Ivana Denčevová s prof. PhDr. Vladimírem Justem, CSc. Tento páteční pořad měl však jinou strukturu a od cyklu Slovo nad zlato připravovaném doktorkou Pravdovou se hodně odlišoval. Jak se sám vyslovil prof. Just, byl vhodný spíše pro ČRo Plus. Domluvili jsme se tedy na jeho ukončení a od března 2016 vysíláme na ČRo Dvojka ucelený cyklus Slovo nad zlato od pondělí do pátku připravovaný jedním tvůrčím týmem. Není sporu o tom, že i PhDr. Markéta Pravdová je velmi brilantním znalcem českého jazyka. A velmi srozumitelnou formou odhaluje různá „zákoutí“ českého jazyka.

Ing. Miroslav Dittrich
šéfredaktor ČRo Dvojka

autor: kob
Spustit audio