Stížnost posluchače J. Feilera na nevhodné zacházení s názvem profese "taxikář" (červenec 2015)

29. červenec 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 7. 2015

Text stížnosti

Dne 28. 5. 13:00 ve zpravach bylo oznameno, ze Taxikar byl odsouzen za politi pritelkyne kyselinou. Domnivam se ze se jedna o diskriminaci zbyvajicich 19999 taxikaru, kteri nikoho nepolili ani nepoliji. Jiri Feiler

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Feilere,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Váš podnět z 2. června 2015.

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Poskytl je Mgr. René Zavoral, programový náměstek Českého rozhlasu. RČRo toto stanovisko na své veřejné schůzi dne 29. července 2015 vzala na vědomí. Text připojujeme v příloze.

Soudíme, že je to stanovisko výstižné. Je možné, že jste přeslechl to, že byl dotyčný muž v oné zprávě primárně označen jinými údaji než profesí. Nicméně Vaší reakci rozumíme: jména určitých profesí bývají v médiích využívána k budování negativních stereotypů. Na vedení ČRo jsme proto apelovali v tom smyslu, aby Český rozhlas v dané problematice postupoval obezřetně.

Vážený pane Feilere, děkujeme Vám za Váš aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Český rozhlas vycházel při zpracování tohoto příspěvku mj. z této zprávy ČTK:
„Soud v Plzni vynese verdikt nad mužem žalovaným za útok kyselinou, Plzeň 28. května (ČTK) - Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad Janem Dubským obžalovaným z pokusu o vraždu. Podle policie polil devětatřicetiletý taxikář předloni v listopadu v Plzni kyselinou pětadvacetiletou ženu, svou bývalou přítelkyni. Hrozí mu výjimečný trest. Státní zástupce mu navrhl 23 let ve vězení. Obhájci Dubského, který svou vinu od začátku popírá, naopak požadují zproštění viny. Mladá žena má po útoku stále vážné zdravotní i psychické problémy.“

V čl. 6.9 Kodexu Českého rozhlasu je stanoveno pravidlo pro používání zpravodajského servisu renomovaných agentur: „Český rozhlas za smluvně stanovených podmínek odebírá zpravodajský servis renomovaných agentur, které odpovídají za pravdivost a správnost svých informací. Pokud není patrný důvod k pochybnostem o informaci ve zprávě nebo pokud není patrná chyba, nemusí redaktor každou zprávu agenturního servisu odebíraného Českým rozhlasem ověřovat.“ ČTK, kterou lze považovat za renomovanou agenturu, povolání pana Dubského uvedla.
Pokud jde o zpracování a strukturu příspěvku, konkrétní, nepravomocně odsouzený muž byl na klíčovém začátku příspěvku identifikován jménem, příjmením, spáchaným činem a rozsudkem soudu. Až v následující větě po této jednoznačné identifikaci byla k těmto jednoznačně identifikujícím údajům tohoto muže dodána jeho profese, která však, jak je z příspěvků zřejmé, nebyla prezentována v souvislosti s trestným činem, za který byl nepravomocně odsouzen. Spáchaný čin nebyl vztažen k taxikářské profesi jako takové. Z celkového vyznění výše uvedeného příspěvku Českého rozhlasu v žádném případě nevyplývá generalizace profese taxikářů v souvislosti s uvedeným trestným činem.

Závěr
Český rozhlas se z výše uvedených důvodů odvysíláním výše uvedeného příspěvku nedopustil diskriminace taxikářů jako takových.

René Zavoral
náměstek generálního ředitele pro program a vysílání

autor: kob
Spustit audio