Stížnost posluchače J. Dvořáka ohledně pořadu Xaver a host (listopad 2019)

27. listopad 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 11. 2019.

Text stížnosti

Vážená rado Českého rozhlasu,
obracím se na Vás s následující stížností na pořad Xaver a host. V pořadu Xaver a host byli za posledních 30 dnů pozváni 3 ministři nominovaní za stranu ANO, jmenovitě Alena Schillerová (26.9.2019), Andrej Babiš (10.9.2019) a Adam Vojtěch (30.8.2019). Během této doby byl v uvedeném pořadu z jiné politické strany pouze Jiří Čunek. Celkově byly za dobu existence pořadu pozváni pouze 2 další politici (Petr Gazdík a Alexandr Vondra). Toto a níže uvedené skutečnosti odporují zásadě vyváženosti a také kodexu Českého rozhlasu v bodě 10.2 "Český rozhlas se nebude podílet na uvádění zábavních pořadů, které by se dostaly do rozporu se zásadou podle čl. 1.3. Zejména vždy odmítne vystoupení sloužící primárně k propagaci určitého spotřebního chování nebo jiné manipulaci s publikem." Moje kritika směřuje k porušení bodu 1.3. "Český rozhlas je povinen pečlivě posuzovat, zda pořady či jejich části nesměřují, ať již otevřeně nebo skrytě, k prosazování určitých obchodních nebo politických zájmů." Uvedené pořady spíše než zábavě daly prostor k propagaci hnutí ANO a jeho programu. Toto do zábavného pořadu nepatří - dle výše zmíněného bodu 10.2 kodexu. Pan Veselý v pořadech zástupce ANO nenuceně vybízí ke komentování politických událostí a dává jim prostor k vyjádření, aniž by jejich vyjádření sám jakkoli komentoval nebo měl v pořadu zástupce odlišného názoru. Tím dochází k faktické propagaci hnutí ANO, což odporuje bodům 7.1 a 7.2 kodexu, neboť pořad více než zábavě slouží k jednostrané diskuzi. Dále se ohrazuji proti vystoupení pana Xavera Veselého vůdči redaktorce pořadu Newsroom ČT (https://www.youtube.com/watch?v=42nbRf6P2YI). Rozhovor týkající se pořadu Xaver a host byl ze strany pana Veselého veden velmi hrubě a bez slušnosti a úcty ke kolegyni, hanlivým, manipulativním, nekorektním a agresivním způsobem. Takto by se neměl chovat spolupracovník Českého rozhlasu. Pro výše uvedené žádám, aby byla zjednána náprava, pořad byl zrušen a s panem Veselým byla rozvázána spolupráce.

S pozdravem
Jiří Dvořák


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Dvořáku,

jménem Rady Českého rozhlasu Vám děkuji za to, že posloucháte vysílání rozhlasu veřejné služby, i za Váš podnět.

Předali jsme jej vedení Českého rozhlasu k vyjádření, které k tomuto dopisu připojuji.

Zároveň dodávám tři skutečnosti.

Tématem vysílání pana Veselého na síti regionálních stanic ČRo se Rada zabývala na svém veřejném zasedání dne 31. 10. 2019. V obecné rovině byla diskutována programová vhodnost toho, aby v pořadech zábavného ražení byli hosty i politici. Vedení ČRo vzalo můj názor, že – a proč – to vhodné není, na vědomí.

Konkrétním talk show s premiérem se zabývala i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která sice shledala určitá pochybení, ale zároveň konstatovala, že nebyl tímto vysíláním porušen zákon.

K tomu je třeba sdělit, že škála politiků a veřejných osobností zvaných do zmíněného pořadu je široká, od premiéra přes předsedu ODS až po – v týdnu před 30. výročím Listopadu 1989 – M. Kubišovou či M. Kocába.

S úctou,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření Vedení ČRo

Dobrý den,

pořad Xaver a host je primárně lifestylový formát, kde Lubomír Xaver Veselý hovoří s hosty (herci, zpěváky, sportovci, spisovateli, lékaři, politiky apod.) především o jejich soukromém životě. Jde o profilové rozhovory se zajímavými lidmi. Mezi tyto lidi patří nepochybně i politici, protože jsou stejně jako všichni ostatní součástí veřejného prostoru v České republice. Přehled hostů je možné najít zde: https://region.rozhlas.cz/xaver-a-host-7950513.

Pořad Xaver a host je tedy zábavným pořadem, nikoli politickou diskusí, stejně jako např. v České televizi pořad Všechnopárty Karla Šípa. V rozhovoru s politiky na toto moderátor upozorňuje a rozhovor vede v zábavném formátu. Pořad Xaver a host neporušuje ani Kodex ČRo, ani zákon o ČRo. Přestože pořad Xaver a host nemá zpravodajský ani politicko-publicistický diskusní formát, dbáme i tak na vyváženost hostů politiků, i když jich není mnoho. Z politiků už v pořadu Xaver a host do této chvíle byli kromě těch, které zmiňuje stěžovatel, např. Petr Gazdík (STAN), Alexandr Vondra (ODS), Jiří Čunek (KDU-ČSL) či Petr Fiala (ODS).

Pro Český rozhlas je nejdůležitějším měřítkem jeho vysílání a to, jakým způsobem toto vysílání plní veřejnou službu a respektuje zákon o ČRo a Kodex ČRo. Tyto normy nemohou být v plné míře uplatňovány na soukromé sociální sítě externích spolupracovníků Českého rozhlasu, mezi něž patří i Lubomír Xaver Veselý. Český rozhlas nehodlá komentovat osobní rozmíšku mezi redaktory pořadu ČT Newsroom 24 a moderátorem Lubomírem Xaverem Veselým. Stejně tak Český rozhlas, jako médium veřejné služby a respektovaná instituce, projevil v minulosti mnohokrát svůj nadhled a nekomentoval nikdy charakter a zpracování reportáží a příspěvků pořadu ČT Newsroom 24, z nichž řada poškozovala dobré jméno Českého rozhlasu.

Pořad Xaver a host patří mezi úspěšný síťový formát regionálních stanic Českého rozhlasu a má svým charakterem místo ve vysílání média veřejné služby, protože mezi hlavní úkoly ČRo dle zákona o ČRo, není jen informovat a vzdělávat, ale také vyrábět a vysílat zábavné pořady. Český rozhlas v současné době neplánuje tento pořad rušit a s výměnou moderátora tohoto pořadu nyní nepočítá.

S pozdravem

Bc. Jan Menger
ředitel Regionálního vysílání

Mgr. Jiří Hošna
ředitel Komunikace, marketingu a obchodu

Spustit audio