Stížnost posluchače J. Brotánka ohledně pořadu Pro a proti s Veronikou Sedláčkovou ze dne 29. 11. 2018 (leden 2019)

30. leden 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 30. 1. 2019.

Text stížnosti

Dobrý den vážení členové Rady ČRo. Vyslechl jsem dnes 29.011.2018 pořad ´´Pro a proti ´´jehož tématem byl incident v Kerčském průlivu. Moderátorkou byla paní Veronika Sedláčková, diskutovali poslanci M.Peksa a J. Valenta. Během výměny názorů zaznělo tvrzení, že rada bezpečnosti OSN v těchto dnes odsoudila Rusko za vyvolání incidentu. Už nevím kdo ze zúčastněných to prohlásil.Pokud to byl někdo z poslanců, pak paní moderátorka jej měla opravit. Nic takového se zatím v Radě bezpečnosti nestalo. V Radě bezpečnosti pouze šest nebo sedm zemí z podnětu USA zamítlo ruský návrh co by mělo mimořádné zasedání Rady bezpečnosti projednávat v souvislosti s incidentem v Azovském moři. I v předcházejících dnech jsem ve vysílání ČRo zaznamenal stejné tvrzení, že RB odsoudila postup Ruska. Myslím, že Rada ČRo by měla vedení rozhlasu připomenout jaké zásady a principy má zpravodajství ČRo zachovávat a ctít. Dále mám výhrady proti moderování dnešního pořadu Pro a proti paní Sedláčkovou. Opravdu mně nezajímá co si paní Sedláčková v roli moderátorky myslí o tématu, kterému byl dnešní pořad Pro a proti věnován. Její úlohou je snad pouze klást otázky a nechat hovořit pozvané strany. Jestli jedna strana s něčím nesouhlasí tak by to měla říci ona sama a ne aby jí pomáhala nebo to za ní říkala paní moderátorka. A pokud tato strana najednou nemá argumenty či si na ně momentálně nevzpomene tak by za ní neměla zaskakovat moderátorka. Maximálně by snad mohla položit doplňující otázku, ale ne přispěchat s vlastním názorem, aby pomohla tomu kdo začal v tomto souboji ztrácet body. Mám dojem, že paní Sedláčková na tyto zásady často zapomíná a není také jediná. Vedení rozhlasu by mělo bedlivěji tyto a jim podobné pořady sledovat. Pokud moderátorka Sedláčková a její kolegové cítí nutkavou potřebu vyjádřit k nějakému spornému tématu svůj vlastní názor a postoj tak mají přece možnost připojit se ke komentátorům, kterých není nikdy dost.
S úctou Jiří Brotánek

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Brotánku,

děkujeme Vám za to, že pozorně posloucháte vysílání Českého rozhlasu, a také za Váš podnět. Předali jsme jej vedení Českého rozhlasu k vyjádření, které nás uspokojilo a ztotožňujeme se s ním. Naleznete jej v příloze.

S pozdravem,
jménem Rady ČRo,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

k výtkám k pořadu Pro a proti s poslanci Peksou (Česká pirátská strana) a Valentou (KSČM) uvádím následující. Je pravda, že se během výměny názorů mluvilo o Radě bezpečnosti OSN. Konkrétně poslanec Peksa řekl: „Organizace spojených národů už ruskou verzi odmítla…“ a poté upřesnil: „Rada bezpečnosti ji odmítla…“.

V kontextu debaty (i mimo něj) je zřetelné, že Mikuláš Peksa má na mysli to, že sedm členských zemí RB OSN odmítlo ruský návrh, jak incident v Azovském moři chápat a projednávat. V mluvené řeči lze toto vyjádřit různě, například slovy: „Rada bezpečnosti ruskou verzi odmítla“. Tvrzení, které vy citujete: „Rada bezpečnosti odsoudila Rusko…“ by bylo nadsazené, ale v pořadu Pro a proti nezaznělo, nebylo třeba proto nic opravovat.
Je pravda, že moderátoři nemají ve vysílání projevovat své názory. Máme ale za to, že moderátorka Veronika Sedláčková tak nečinila. Pouze kladla otázky účastníkům. Pokud doplňovala informace sdělované hosty, nečinila tak proto, aby pomáhala někomu z hostů, ale proto, aby z faktického hlediska ujasnila sdělení posluchači.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio