Stížnost posluchače D. Langra na K. Koubovou v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu (červenec 2016)

27. červenec 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 7. 2016

Text stížnosti

Dobrý den,

prosím o prověření, zda nedošlo k porušení např. etického kodexu při vedení rozhovoru moderátorkou Koubovou s předsedou RRTV.

Podle mého přesvědčení moderátorka pořadu Kateřina Koubová vedla celý rozhovor silně tendenčním způsobem. Paní Koubová v průběhu rozhovoru předjímala, že TV Prima porušila zákon ačkoliv ji pan Krejčí několikrát vysvětlil, že TV zákon neporušila. V cca 8:13 minutě rozhovoru začala konstruovat pochybení vysílatele ("Co musí televize udělat, aby došlo k nějakým sankcím a nebo k odebrání licence"), v 11:45" se dotazuje proč se nemohlo odsouhlasit stanovisko rady a pokračuje "oni to jednání zablokovali tím, že nehlasovali" a vyvolává svým tendenčním komentářem dojem v posluchačích, že bylo jednání rady protiprávní a to i přesto, že p. Krejčí moderátorku upozornil na to, že na své rozhodnutí má každý člen právo. Dále se snažila vmanipulovat předsedu RRTV i posluchače, že TV Prima může porušovat zákon a rada nic nečiní - "Kolik analýz budete potřebovat, abyste přistoupili k nějakým krokům". I přes upozornění na věštění z koule moderátorka stále podprahově zdůrazňovala svým projevem, že vysílatel porušil zákon (17:28) "podle novináře Brečťana by mohlo hrozit odejmutí licence, ale že na to nemá nikdo odvahu". Navrhuji, aby rada z moci úřední zahájila řízení a pokud dospěje k závěru, že nebyl rozhovor veden objektivně tak aby přijala opatření, které takovému manipulativnímu vedení rozhovoru moderátorem veřejnoprávního média zabránilo. Prosím o potvrzení zahájení případného řízení z moci úřední.

Hezký den

Ing. David Langr

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane inženýre,
radní Českého rozhlasu si Vámi zmíněnou relaci vyslechli a nedošli k závěru, že by moderátorka svým výkonem porušila Kodex Českého rozhlasu. Připouštíme, že z kontextu jejích otázek mohou mít někteří posluchači pocit, že se Kateřina Koubová staví do role kritičky TV Prima.
Rada Českého rozhlasu připojuje ke své odpovědi na Vaši stížnost vyjádření ředitele zpravodajství Jana Pokorného. Kolegiálně v ní hájí postup své podřízené, nicméně radní Českého rozhlasu se nemohou ztotožnit s jeho hodnocením postupu TV Prima, především týkajícího se údajného porušení zákona. O něm může rozhodnout pouze Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, respektive soud. Rada by rovněž očekávala, že odpověď nebude vycházet jen z jednoho zdroje (o kauze informovala i jiná média) a nehodlá komentovat postup členů RRTV při hlasování.
Radní se na výkony moderátorů diskusních pořadů Českého rozhlasu často zaměřují, několikrát v nedávné době přijali i kritická usnesení.
Děkujeme za Váš zájem o Český rozhlas.
S pozdravem,
Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Audioodkaz – 20 minut Radiožurnálu 2. 6. 2016
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3641684

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane inženýre,

moderátorka Karolína Koubová vycházela v rozhovoru s předsedou RRTV Ivanem Krejčím z jeho vlastních slov: „Pokud vedení televize Prima instruovalo své zaměstnance k tomu, aby připravovali zpravodajství v rozporu se zásadami objektivity a vyváženosti, je taková situace alarmující“. Je-li podle předsedy RRTV situace „alarmující“, pak jsou relevantní otázky zjišťující, zda nedošlo k porušení zákona.

Dále vycházela z faktů zveřejněných serverem Hlídací Pes. Podle zjištění zmíněného serveru vedení TV Prima žádalo po svých zaměstnancích mj. to, aby jejich zpravodajství o uprchlících vyznívalo v duchu komentáře vydaného v MF Dnes. Tato skutečnost může být sotva slučitelná se zákonem o rozhlasovém a televizním vysílání, který je pro licencované vysílatele (včetně TV Prima a třeba také ČRo) závaznou normou. Tento zákon, pokud si dobře pamatuji, žádá po vysílatelích „objektivní a vyvážené“ zpravodajství, které nemůže být v žádném případě upravováno tak, aby vyhovovalo názoru jednoho komentáře, v tomto případě velmi vyhraněného.

Sám předseda Krejčí říká např. že „tady (v případě podezření TV Prima) se pohybujeme na velice jako nejisté půdě, protože jestliže vytváříte pouze atmosféru a není tam objektivně zachytitelné porušení zákona, tak se to velice těžko postihuje. Proto vlastně my hledáme jakoby způsob, jak tuhle celou věc uchopit, protože to vytváření rámce je velice inteligentně dělané.“ Pokud předseda Krejčí přiznal, že se možné provinění TV Prima „velice těžko postihuje“, máme za to, že chtěl říci něco jiného, než že TV Prima zákon neporušila.

Moderátorka se nesnažila vyvolat v posluchačích dojem, že bylo jednání rady „protiprávní“, ale šlo jednu nejasnost. Zdržet se hlasování a učinit tak RRTV neschopnou usnášení, byť v řadě předchozích usnesení zmíněná čtveřice radních bez problémů hlasovala, je možná příliš velká náhoda, která budí pochybnosti.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio