Stížnost posluchače D. Korbela ohledně vysílače Litomyšl (březen 2018)

28. březen 2018

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 28. 3. 2018

Text stížnosti

Dobrý den mé jméno je David Korbel jsem z Brna a je mi 11 let. Vím že případ je už nějakou tu dobu starý ale myslím že má pořád cenu ho řešit(alaspoň mě to tak příjde). Nedává mi smysl proč jste vypnuli krátkovlnný vysílač Litomyšl. Nedávno jsme s rodiči kolem Kv střediska Litomyšl projížděly a moc na mne ta atmosféra místa dolehla. Ještě nikdy jsem neviděl tak technicky zajímavý objekt.Vždyť s tím výkonem co jste ponechali Topolné by krátké vlny letěly pomalu do celého světa.A navíc, proč jste stožáry nezdemolovaly?Vždyť je to už 7 let. Vypadá to že chcete ze střediska ještě třeba v budoucnu vysílat. Kdyby to tak bylo tak bych byl moc rád. Tím že ponecháte Topolné pouze 50 Kwh nezajistíte žádné celoevropské pokrytí. Nebo ano? Chápu že ůčelem Topolné není mezinárodní pokrytí.
Vaším argumentem je že rádio v cizině mohu poslouchat přece přes internet ši satelit( Dvb-s) ale ono to není tak jednoduché. Vysvětlete mi jak na dovolenou na Kanáry zbalím televizi s Dvb-s tunerem a velikou parabolu.
Nebo například v Africe a i v jiních zemich kde jsou zahraniční streamy blokovány nebo tu zde není vůbec připojení k Internetu.Rád bych byl kdyby jste mi objasnily například proč má stanice plus tak mizerné pokrytí.Dvojka má střednovlnné pokrytí skvělé a určitě velmi nákladné. Jsem rád za Liblice ale myslím že jsou zbytečně výkonné a polovina jejich výkonnu by mohla být věnována nějakému jinému vysílači stanice plus.proč má stanice plus jen dva střednovlnné vysílače a tak špatné pokrytí jak na středních tak i na velmi krátkých vlnách.vým že většinu velkých měst(Praha Brno Ostrava atd.) pokrýváte. Je to velikánská škoda že už neuslyšíme Čro v zahraničí mimo internet a satelit.
Proč nevysíláte třeba přes Dmr. Chápu že by to bylo asi počátečně nákladné ale podle mě to stojí za to.
Omlouvám se za případné pravopisné chyby.Děkuji za odpověd
David Korbel

Odpověď Rady ČRo

Milý Davide,

Milý Davide,
Rada Českého rozhlasu Vám děkuje za Váš podnět, o vyjádření jsme prostřednictvím generálního ředitele požádali příslušného zástupce vedení Českého rozhlasu. Poskytl ho ředitel Techniky a správy Karel Zýka a najdete ho v příloze této odpovědi.
Radní považují jeho znění za vyčerpávající a doufají, že odpověď bude dostačující i pro i Vás.

S přátelským pozdravem
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

děkujeme Vám za Váš dotaz a zájem o vysílání Českého rozhlasu.

Vysílací středisko Litomyšl-Pohodlí je majetkem společnosti České Radiokomunikace a. s. V minulosti sloužilo pro středovlnné, později krátkovlnné vysílání Českého rozhlasu. Toto vysílání využívala stanice ČRo Radio Praha – vysílání do zahraničí pro krátkovlnné šíření svého vícejazyčného programu na velké vzdálenosti, mj. např. do Jižní Ameriky. Režim KV vysílání Radia Praha byl ukončen k 1. únoru 2011 v rámci optimalizace a efektivity poskytování této služby. Tato změna souvisela i s redukcí rozpočtu zahraničního vysílání, který je určen přímou dotací Ministerstva zahraničních věcí ČR. Distribuce této stanice se soustředila na satelit a internetové šíření. Další využití střediska Litomyšl-Pohodlí záleží jen na Českých Radiokomunikacích, jimž celý areál patří.

Dlouhovlnný vysílač Uherské Hradiště – Topolná (270 kHz/50kW/Radiožurnál) byl původně také navržený na úplné vypnutí (v únoru 2014). Nakonec byl ale dohodou mezi provozovatelem (České Radiokomunikace) a uživatelem (Český rozhlas) zachován v provozu a slouží pro pokrytí ČR a nejbližšího okolí DV vysíláním. Součástí této dohody bylo zlevnění a zefektivnění provozu (snížení výkonu, instalace nového tranzistorového vysílače, úprava energetiky).

Vysílací síť stanice ČRo Plus je tvořena VKV vysílači, které bylo možné vyčlenit z vysílacích sítí našich jiných stanic nebo které se podařilo v uplynulých letech nově vyhledat a uvést do provozu. Vzhledem k přeplnění vysílacího pásma VKV jsou všechny tyto nové vysílače s malým výkonem a omezeným dosahem. I tak ale tvoří zajímavou vysílací síť. V oblasti Ostravska a Českých Budějovic se nepodařilo najít odpovídající VKV vysílač, proto v době rozvoje stanice ČRo Plus byly zkoordinovány a uvedeny do provozu i dva středovlnné vysílače (na lokalitách, kde již probíhalo vysílání jiných stanic, nešlo tedy o zcela nová střediska).

Digitální vysílání DRM (Digital Radio Mondiale) v pásmech středních a dlouhých vln je opět určeno pro vysílání na extrémní vzdálenosti a dostupnost odpovídajících přijímačů je velice problematická. Český rozhlas se soustředí na využívání systému DAB+ (Digital Audio Broadcasting), který je považován za nový evropský standard pro rozhlasové vysílání.

S pozdravem

Ing. Karel Zýka
ředitel Techniky a správy

autor: kob
Spustit audio