Stížnost posluchače B. Vraného ohledně rozhlasového poplatku (březen 2020)

25. březen 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 3. 2020.

Text stížnosti

Proč musím v právním státě platit poplatek za neodebranou službu?
Dobrý den. To co výše uvádím je skutečnost. Státní rozhlas neposlouchám protože vzhledem k věku mám sníženou schopnost na 40 %. Na televizi musím používat sluchátko. Je z této situace východisko pouze odchod na věčnost? Děkuji.


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Vraný,

jménem Rady Českého rozhlasu Vám děkuji za Váš podnět, který jsme předali vedení ČRo k vyjádření.

Dovoluji si jej k tomuto dopisu přiložit s tím, že Radě ČRo bohužel nezbývá než konstatovat, že Váš návrh na řešení situace nemá oporu v zákonu.

Věřím, že toto vysvětlení vezmete laskavě v potaz, jakkoli Vám osobně z popsaných příčin nevyhovuje.

S pozdravem,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Vraný,

k Vámi zaslanému dotazu Vám sděluji následující.

Český rozhlas je povinen postupovat v souladu se zákonem č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „Zákon“).

Dle ustanovení § 4 odst. 1 písm. g) Zákona, jsou od rozhlasového poplatku osvobozeny osoby s úplnou nebo praktickou slepotou obou očí a osoby s oboustrannou úplnou nebo praktickou hluchotou, pokud jsou osaměle žijící; osvobozeny jsou tyto osoby rovněž v případě, kdy žijí společně v jedné domácnosti.

Od platby rozhlasového poplatku je dále podle § 2 písm. a) Zákona osvobozena fyzická osoba, jejíž čistý příjem za uplynulé kalendářní čtvrtletí je nižší než 2,15násobek životního minima nebo žije-li v téže domácnosti s dalšími osobami a součet jejího čistého příjmu a čistých příjmů těchto osob za uplynulé kalendářní čtvrtletí je nižší než 2,15násobek životního minima osob žijících v této domácnosti.

Z Vašeho dotazu vyplývá, že nárok na osvobození od platby rozhlasového poplatku ze zdravotních důvodů ve Vašem případě nesplňujete a vztahuje se na Vás povinnost rozhlasový poplatek hradit, samozřejmě za předpokladu, že jste držitelem rozhlasového přijímače. Za rozhlasový přijímač ve smyslu § 2 odst. 1 Zákona se považuje např. rádio, radiobudík, autorádio, mini/mikro věž, rádio umožňující příjem digitálního vysílání ve formátu DAB, počítač/notebook s FM/DVB-T tunerem, televize se set-top-boxem nebo tunerem pro příjem digitálního vysílání DVB-T/S/C nebo televize s příjmem programů kabelové TV, pokud umožňují příjem rozhlasového vysílání).

Jinými slovy - neposlech různých rozhlasových stanic není legitimním důvodem pro neplacení rozhlasového poplatku. Vycházíme z platné legislativy, se kterou samozřejmě nemusíte souhlasit, nicméně se jedná o platné znění zákona.

Jestliže dle výše uvedeného splňujete podmínky pro platbu rozhlasového poplatku, pokračujte prosím nadále v placení.

Pokud se domníváte, že splňujete podmínky pro osvobození ze sociálních důvodů, zašlete Českému rozhlasu o této skutečnosti čestné prohlášení, na základě kterého záležitost prověříme a zašleme Vám vyjádření.

S pozdravem

Ing. Martin Vojslavský
ředitel Ekonomiky Českého rozhlasu

Spustit audio