Stížnost posluchače B. Nováka ohledně zablokování komentářů na FB stránce iRozhlas.cz (květen 2022)

25. květen 2022

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 5. 2022.

Text stížnosti

Zhruba od 13.4.2022 mám zablokovánu možnosti přidávání komentářů na FB stránce IRozhlas.

Žádám proto o informaci, co jsem provedl, že jsem byl takto potrestán.

Vycházím z toho, že jsem povinen platit měsíční poplatek na Čro a ČT a má tedy právo komentovat vaše zprávy a komentáře. Snímek obrazovky, kde je patrno, že mohu vaše příspěvky jen sdílet mohu zaslat.

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Nováku,

děkujeme za Váš podnět, který se především v těchto dnech dotýká citlivých témat dezinformací či cenzury. V příloze naší odpovědi naleznete vyjádření zástupců vedení Českého rozhlasu.

Rada Českého rozhlasu s obsahem stanoviska souhlasí, detailně vysvětluje postup ze strany Českého rozhlasu.

S pozdravem

Miroslav Dittrich,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Zablokování uživatele https://www.facebook.com/lovca.novak.7 sociální sítě Facebooku došlo z důvodu, že šířil na profilu zpravodajského serveru iROZHLAS dezinformaci. Zablokování uživatele Bohumil Novák bylo po zásahu redaktora sociálních sítí. Reagoval na příspěvek, kterým pisatel na profilu iROZHLAS.cz šířil následující informaci:

Proč nás ČRo také neinformuje o těchto faktech? "Útok v Krametorsku byl zjevně dílem ukrajinské armády. Nejenže byla použita Točka U, kterou Rusové na Ukrajině nepoužívají a původně ukrajinský propagandista Arestovič uvedl, že jde o raketu Iskander, kterou užívá ruská armáda. Nejenom, že poloha zadní a přední části rakety ukazuje, že musela být vypálena z území ovládaného ukrajinskou armádou, jak je ukázáno na videu, ale navíc zahraniční zpravodajové objevili na těle rakety evidenční číslo, z něhož je patrné, že raketa patřila ukrajinské armádě" Převzato od I. David.

Jde o informaci – dezinformaci, která byla ve veřejném prostoru vyvrácena, viz publikovaný článek na serveru novinky.cz. 

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/ruska-televize-vysila-pruhledne-zfalsovanou-reportaz-bbc-o-kramatorsku-40393796

Navíc zmíněné video v komentáři p. Nováka, na které odkazoval europoslanec Ivan David na své sociální síti o ukrajinské vině při útoku na Kramatorsk, Facebook na jeho účtu smazal. Místo videa se na něm objevila zpráva, že šlo o dezinformaci. Toto video falešně vytvářelo dojem, že je vyrobeno BBC, která také podnikla právě kroky pro jeho stažení.

Zároveň připomínáme upozornění nejvyššího státního zástupce Igora Stříže z 26. 2. 2022: „Pokud by někdo veřejně (včetně demonstrací, prostoru internetu nebo sociálních sítí) vyjadřoval souhlas s útoky Ruské federace na Ukrajinu (akceptoval je či podporoval) nebo v této souvislosti vyjadřoval podporu nebo vychvaloval čelné představitele Ruské federace, mohl by za jistých podmínek čelit i trestněprávní odpovědnosti za trestný čin schvalování trestného činu podle § 365 trestního zákoníku, případně za trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia podle § 405 trestního zákoníku.

V tomto konkrétním případě tak šlo o šíření dezinformačního narativu, který byl spojený s facebookovým profilem veřejnoprávního média.

Také chceme upozornit, že uživatele blokujeme pouze v krajních případech, pokud mají vulgární projev, navádí k násilí, přejí někomu smrt, odkazují na dezinformační weby a profily, komentují hromadně několik příspěvků bez zdánlivého kontextu, popř. se jedná o tzv. trolly. Zásady Českého rozhlasu jsou shrnuty zde na našich webových stránkách.

Jiří Malina
ředitel Marketingu a digitálních služeb Českého rozhlasu

Martin Samek
šéfredaktor Zpravodajského webu Českého rozhlasu

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio