Stížnost posluchače B. Nováka ohledně facebookových komentářů k vysílání ČRo Plus (prosinec 2019)

18. prosinec 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 18. 12. 2019.

Text stížnosti

Dne 19. 10. 2019 jsem zjistil, že nemám možnost přidávat své komentáře k článkům na FB ČRo Plus. Zákaz proběhl naprosto bez vysvětlení a ani si nejsem vědom, že by mé příspěvky dávaly důvod k tomuto kroku. Jako koncesionář platící povinné příspěvky se domnívám, že právo vyjadřovat své názory na FB Čro Plus patří v demokratické zemi všem, kteří si toto médium platí. Udivuje mě zvůle pracovníků Čro Plus , kteří dnes tuto instituci ovládají a dělají si zde, podle mého názoru, co chtějí. Žádám proto o vysvětlení, proč mi byla zamítnuta možnost přidávat své příspěvky na FB ČRo Plus a okamžitou nápravu toho zákazu.

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Nováku,

jménem Rady Českého rozhlasu Vám děkuji za Váš podnět, který jsme předali vedení Českého rozhlasu k vyjádření.
Také nás mrzí, že dotyčný příspěvek nebyl zachován, a věříme, že napříště bude zjednán v této záležitosti systém a pořádek.
Jinak lze vysvětlení Českého rozhlasu akceptovat.

S přáním PF 2020,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

záležitost jsme prověřili. Editor sociálních sítí ČRo Plus denně pročítá stovky komentářů na platformě YouTube a na facebookovém profilu stanice. Postupuje podle interních pravidel. Podle nich k zablokování uživatele dochází v ojedinělých případech při hrubém nebo opakovaném porušení Podmínek pro chování na sociálních sítích Českého rozhlasu. 

Podmínky jsou uvedeny na facebookové stránce ČRo Plus v sekci Informace (v mobilní aplikaci se zobrazuje v horní části, na počítačích v pravém sloupci) nebo v sekci Poznámky, viz https://www.facebook.com/notes/1084531504960738/. Znamená to tedy, že posluchač (a uživatel) vložil příspěvek, který splnil nejméně jednu z těchto podmínek:

- obsahoval vulgarity, urážky nebo opakované reklamní sdělení,
- obsahoval rasistické nebo xenofobní vyjádření,
- nesouvisel s tématem příspěvku.

Bohužel, při takovém množství komentářů se nám nepodařilo dohledat konkrétní vyjádření Bohumila Nováka. Požádal jsem editora sociálních sítí ČRo Plus, aby si případné další komentáře, které jsou v rozporu s výše zmíněnými pravidly, ukládal a mohl konkrétně doložit důvod zablokování. Dneškem počínaje může pan Bohumil Novák znovu přispívat na facebookový profil ČRo Plus.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

Spustit audio