Stížnost posluchače B. Frelicha ohledně hudby na stanici Radiožurnál (duben 2020)

29. duben 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 4. 2020.

Text stížnosti

Dobrý den paní předsedkyně Rady ČRo,

jsem už vážně zoufalý,protože už 3.rokem žádám,a nejsem rozhodně sám,pracovníky Radiožurnálu, aby přestali s tím nesmyslným vysíláním z převážné části anglické hudby,ješté k tomu nékdy velmi pokleslé úrovně a začali jako Český rozhlas placený českými občany hrát ČESKÝ repertoár posledních 50 let!! V této krizové době jsem je už i prosil!! Vláda nám starším uložila být doma a sledovat informace! Nejvíc bez fake news by jich mélo být na veřejnoprávním Radiožurnálu! Tak ho mám puštěný,měl jsem ho i celé roky! Ale když zazní 1,2,3 asi módní kvílení v angličtiné,tak mě chytne vztek,stres,musím ho vypnout a uklidnit se na Blaníku,Čas nebo Impulsu!! Ale proč když si platím Radiožurnál?? Copak ti pánové se super vysokými platy nechodili mezi normální lidi?? Jsou ve své bubliné a tam se prý dohodli,že budou hrát jak hrají,prý jsou úspěšní!!?? To mi opakovaně sdělil Petr Král a Jan Pokorný!! Ale jak úspěšní,když jsou v poslechovosti druzí a někdy i třetí!? A za kolik peněz?

ČRo má k dispozici 2,2mld!!! Stále nemohu pochopit,proč za tolik našich peněz nemohou hrát československou muziku a platit tantiémy našim interpretům? Vy mi asi řeknete,že jako Rada nemáte pravomoc to změnit,ale máte pravomoc mi to vysvětlit proč to tak je!!?? A netvrďte mi jako oni,že jsou úspěšně! druzí! Ten průzkum,který Vám předkládají,aby GŘ dostal odměnu,se nedá nijak relevantné ověřit! A nechtějte po mně abych si stěžoval u Vás předepsanou formou!

Je pandemie,ekonomická krizi přijde následně a pánové v ČRo stále o ničem neví,jak na horní palubě Titanicu!! Pokud byste měla zájem,mohu Vám i některé maily přeposlat! Navrhoval jsem jim ať to rozdělí na 30%pro mladé,30% pro střední generaci,30% pro starší,ne dechovku,ale česky a 10% ať hrají ty módní novinky! Když to umí Impuls,Blaník,ČAS,tak by to měl zvládnout i průměrný hudební redaktor na Radiožurnálu!!

Děkuji za vysvétlení a přeji Vám hodně zdraví!!

Ing. Bohuslav Frelich

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Frelichu,

především bych Vás chtěl pozdravit jménem Rady Českého rozhlasu. Rád bych Vám také odpověděl na Váš mail ohledně hudby na Radiožurnálu. Máte pravdu, že na stanici ČRo Radiožurnál jsou poměrně často slyšet také anglické písně, kromě těch českých, nebo slovenských. Ale věřte, že výběr písniček není osobním rozmarem pánů Petra Krále nebo Jana Pokorného. Řídí se dlouhodobými posluchačskými preferencemi a vycházejí ze sociologických průzkumů mezi posluchači této stanice. Drtivá většina současných posluchačů Radiožurnálu opravdu chce podobný výběr písní, jaký tam dnes můžeme slyšet. Český rozhlas je médium veřejné služby a musí tedy vycházet z požadavků veřejnosti.

Jak samozřejmě ale víte, Český rozhlas má i další stanice, kde je podíl českých (a také slovenských) písní výrazně vyšší, než na Radiožurnálu. Je to stanice ČRo Dvojka a všechny regionální stanice, které vysílají z každého krajského města. A výrazně vyšší podíl české (a slovenské) písňové tvorby byl na těchto stanicích nastaven rovněž na základě preferencí veřejnosti. A pochopitelně všechny tyto stanice mají pravidelné zpravodajské relace. Tudíž nabízejí i příslušný informační servis.

Vážený pane Frelichu, prosím, vezměte na vědomí toto rozdělení hudebních formátů na jednotlivých stanicích  Českého rozhlasu.

Přeji Vám hodně odhodlání a zdraví v této nelehké době

Miroslav Dittrich,
úřadující předseda Rady ČRo

Spustit audio