Stížnost posluchače A. Smetany ohledně hudby na stanici Radiožurnál Sport (srpen 2021)

25. srpen 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 8. 2021.

Text stížnosti

Dobrý den, mohu se zeptat proč na sportovním rádiu hrají písničky? Když se zrovna hrálo ať už semifinále MS v IIHF, nebo EURO a všude jste měli své komentátory? A pak řeknete, že jste jediné sportovní rádio v éteru, když máte jednou za 10 minut minutový vstup... Je to jen Radiožurnál, kde je párkrát vstup do zápasů. Předem děkuji za odpověď.


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Smetano,

děkujeme za Váš podnět, který v oblasti hudební produkce Českého rozhlasu není ojedinělý. O vyjádření jsme požádali zástupce vedení České rozhlasu, znění z pera ředitele Zpravodajství Jana Pokorného připojujeme k naší odpovědi.

Rada Českého rozhlasu se s ním ztotožňuje, považujeme ho za vyčerpávající.

Věříme, že i nadále zůstanete posluchačem některé ze stanic Českého rozhlasu.

S pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

ve vysílání Radiožurnálu Sport se hrají písničky, protože je to stanice proudového typu, založena na střídání slova a hudby.  Rádi bychom měli všude komentátorské kabiny a vysílali  všechno živě. To by ale bylo velmi nákladné.  Jen na fotbalovém Euru stojí jeden zápas tři tisíce eur. Vysíláme proto celé pouze české zápasy a finále, ostatní zprostředkováváme v živých vstupech.

Je pro nás důležité sledovat hlavně tzv. "českou stopu". Pokud bychom proinvestovali takové peníze na jednom z těchto turnajů, už bychom třeba nejeli na některý z grandslamů a nemohli vysílat  živě třeba vítězství Barbory Krejčíkové v Paříži.

Trochu jiné to bude během olympijských her v Tokiu. Tam bude platit následující: Radiožurnál Sport = přímý přenos/Radiožurnál = vstupy ze stadionů. V praxi to bude znamenat, že třeba při vodním slalomu Radiožurnál zaznamená jízdu Jiřího Prskavce, ale na Radiožurnálu Sport uslyšíte celý závod. A pochopitelně tím výrazně ubyde i písniček.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

Spustit audio