Stížnost posluchače A. Morese ohledně použití nevhodného výrazu ve vysílání ČRo Radiožurnál (duben 2016)

27. duben 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 4. 2016

Text stížnosti

Dobrý den,

chtěl bych upozornit na použití nevhodného výrazu ve včerejším vysílání Českého rozhlasu Radiožurnálu.

Jednalo se o pořad Dvacet minut Radiožurnálu ze dne 7.3.2016 kde byla hostem Zuzana Piussi , moderátorka Karolína Koubová, kde v čase 5:01 na otázku jak na hosta působil slovenský politik Marián Kotleba tato odpověděla doslova "je to debil".
Rozhovor jsem poslouchal náhodně v autě a neznám ani jednoho z výše jmenovaných, možná má paní Piussi o panu Kotlebovi pravdu, ale povinností moderátorky veřejnoprávního rozhlasu by (asi, snad...) mělo být na toto ihned pohotově reagovat a upozornit hosta na nevhodnost používání těchto výrazů v éteru v přímém přenosu (pokud se tedy tento pořad vysílá naživo).
Paní Koubová se podle mne nechala unést a vůbec nereagovala, ale toto by se asi opravdu stávat nemělo.

Děkuji za vyřízení mé stížnosti.

S pozdravem
Antonín Mores

Odkaz na odvysílaný pořad
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3583709

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Moresi,
díky za Váš podnět, jeho oprávněnost je zřejmá, jak vyplývá z přiloženého vyjádření pana Pokorného, ředitele Zpravodajství ČRo. Domníváme se, že i postih formou upozornění v případě prvního prohřešku moderátorky je odpovídající.
S pozdravem

Hana Dohnálková
předsedkyně Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Pan Mores píše, že Zuzana Piussi, slovenská režisérka a dokumentaristka, která byla hostem „Dvaceti minut Radiožurnálu“, na otázku moderátorky na volební úspěch extremisty Mariána Kotleby odpověděla doslova: “Je to debil”.
Jen pro upřesnění, respondentka doslova řekla, “….že na ni působí jako debil”. Z mého pohledu mělo po tomto označení zaznít z úst moderátorky upozornění, aby se paní Piussi pokud možno vyvarovala podobných výrazů. Neudělala to, byla to chyba. Vzhledem k tomu, že to byl první prohřešek moderátorky tohoto typu, zvolil jsem pouze formu důrazného upozornění, aby se takováto situace neopakovala.

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství ČRo

autor: kob
Spustit audio