Stížnost posluchače A. Kofránka ohledně komentáře A. Rychlíkové na ČRo Plus (prosinec 2019)

18. prosinec 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 18. 12. 2019.

Text stížnosti č. 1

Vážení,

chtěl bych touto cestou podat stížnost na komentář paní Apoleny Rychlíkové ze dne 23.10.2019 s názvem Nejhorší nápad za miliardy - rozšiřování pražského letiště.

https://plus.rozhlas.cz/apolena-rychlikova-nejhorsi-napad-za-miliardy-rozsirovani-prazskeho-letiste-8093952

Chápu, že komentáře jsou do značné míry pouze názorem autora na danou problematiku, přičemž může jít i o názor kontroverzní, nicméně ve veřejnoprávním médiu bych očekával, že komentáře budou psány osobami, které jsou v dané problematice alespoň základním způsobem erudovány. V této souvislosti mi není známo, že by paní Rychlíková v oblasti letecké dopravy či cestovního ruchu disponovala jakoukoli kvalifikací. Pokud je v jejím komentáři zmiňována také problematika ekologie, resp. ochrany klimatu, pak ani zde žádnou erudici nemá. Nadto je její komentář zcela neodborný, zavádějící a jedinou jeho "hodnotou" je jeho (v současnosti boh užel m& oacute;dní) bezbřehý aktivismus.

V této souvislosti si bohužel dovolím vyslovit podezření, že nebýt její komentář laděný v momentálně módním aktivisticko-environmentalistickém duchu, zařazen by nebyl, ostatně, ve věci rozšíření pražského letiště pokud vím rozhlasová stanice ČRo Plus doposud neuveřejnila žádný souhlasný komentář, byť o potřebě jeho rozšíření tak, aby Praha mohla držet krok v letecké dopravě se sousedními velkoměsty, jako je např. Varšava nebo Vídeň, mezi odborníky panuje jednoznačná shoda.

Komentář byl tedy napsán osobou k tomu naprosto nepovolanou a navíc ČRo Plus doposud nedala prostor žádnému ze zastánců rozšíření letiště, kterých je mezi odborníky i politickou reprezentací naprostá většina. Došlo tedy dle mého názoru k jednoznačnému porušení Kodexu Českého rozhlasu. 

S pozdravem
Ing. Aleš Kofránek

Text stížnosti č. 2

Vážení, 

již ve své níže uvedené stížnosti ze dne 30.10.2019 jsem uváděl skutečnosti, které se týkaly nevyváženosti komentářů na ČRo Plus. Bohužel v této praxi porušující Kodex ČRo tato stanice pokračuje, neboť dne 15.11.2019 odvysílala ke studentské stávce na FF UK pouze oslavný komentář, a to opět paní Apoleny Rychlíkové, přestože tato stávka v žádném případě není veřejností takto jednoznačně pozitivně přijímána. Přesto nikdo, kdo by měl k této stávce odmítavý nebo alespoň neutrální vztah, prostor opět nedostal. Nevyváženost této rozhlasové stanice a její levicová zaujatost je již zcela očividná. Podávám tedy nyn í na tuto stanici opakovanou stížnost.

S pozdravem
Ing. Aleš Kofránek

 

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Kofránku,

jménem Rady Českého rozhlasu Vám děkuji za Váš podnět, který jsme předali vedení Českého rozhlasu k vyjádření.

Odpověď, která nám byla poskytnuta, si dovoluji k tomuto dopisu přiložit. S jejím obsahem se lze ztotožnit.

Přeji Vám příjemné svátky a PF 2020,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

Apolena Rychlíková je externí spolupracovnicí tohoto pořadu. Jako taková vyjádřila svůj komentátorský postoj a názor. Jejím hlavním působištěm je internetový deník Alarm, který je platformou levicových názorů a levicového myšlení. To také patří do veřejnoprávního prostoru.

Apolena Rychlíková je především komentátorkou a novinářkou. Proto vyjadřuje nějaký názor. Náš pořad Názory a argumenty není platformou odborníků, rozhovory s nimi vedeme v jiných pořadech na naší stanici. Je pořadem komentátorů, které vyjadřují různé názory a pohledy. Proto kupříkladu naši komentátoři píší o zdravotnictví, dopravě nebo školství, přestože nejsou lékaři, řidiči nebo učitelé.

Komentář je specifický žurnalistický žánr, ve kterém se vyjadřují také názory a hledají se argumenty. Odborný pohled je zajisté důležitý, ale ne vždy je všeobjímající.

Do našeho pořadu mají nicméně přístup různé názory, a pokud některý z komentátorů napíše názor zcela opačný, nebude též problém ho zařadit. O takový přístup se pokoušíme, ale všechny názory nelze při dobré vůli zajistit v rámci jednoho příspěvku a jednoho pořadu.

V našem vysílání vystupují i ekonomové zcela opačného názorového postoje, jako třeba Lenka Zlámalová, Lukáš Kovanda nebo Julie Hrstková.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

Spustit audio