Stížnost posluchače A. Hodiny na postup moderátorky Marie Retkové v pořadu Host do domu (listopad 2015)

25. listopad 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 11. 2015

Text stížnosti

Vážení přátelé,

podávám tímto stížnost na postup redaktorky Marie Retkové v pořadu Host do domu vysílaném dne 9.9.2015. V tomto pořadu redaktorka předvedla svůj zaujatý postoj proti péči obou rodičů o děti po rozvodu, když uvedla: „Nemyslím si, že taková střídavá péče je pro dítě to nejlepší.“ (čas 9:32). Já si naopak nemyslím, že by redaktorka měla tímto způsobem vyslovovat veřejně své zaujaté soudy a brojit proti právům dětí a rodičů zakotveným např. v čl. 32 odst. 4 Listiny základních práv a svobod nebo v čl. 7 odst. 1 Úmluvy o právech dítěte. Redaktorka svou roli nezávislé moderátorky pořadu v tomto zcela nezvládla.

Prosím o vyrozumění o způsobu vyřízení stížnosti.

S pozdravem

Ing. Aleš Hodina, dr. h. c.

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane inženýre,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Váš podnět ze 14. 9. 2015.

Rada ČRo si k němu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je Ing. Miroslav Dittrich, šéfredaktor stanice ČRo Dvojka. Text připojujeme v příloze. Chápejme ho prosím jen jako dokument o současné míře sebereflexe vedení ČRo v oné záležitosti, Rada ČRo se s tím vyjádřením neztotožňuje. Dokonce jsme jím nepříjemně překvapeni.

Z poslechu dané relace ani z přepisu, který je uveden ve zmíněném vyjádření, nijak nevyplývá, že by Vámi kritizovaný výrok moderátorky Marie Retkové byl „citací názoru Renaty Gregorové“ (tj. hosta pořadu), jak uvádí Ing. Dittrich. Je evidentní, že měl-li to být citát či parafáze názoru hosta, moderátorka na to neupozornila adekvátně. Přitom k tomu byla k dispozici řada jazykových prostředků. To, že zmíněný přepis používá u dané pasáže uvozovky, pokládáme za zavádějící. Stejně jako to, že dvě zmínky o posuzování oné věci Radou pro rozhlasové a televizní vysílání uvádějí, že nedošlo k „porušení zákona“, aniž by bylo sděleno, kterého zákona. Přitom RRTV rozhoduje podle zákona č. 231/2001 Sb. (o provozování rozhlasového a televizního vysílání), který poskytuje jen značně omezené možnosti k posuzování kvality jednotlivých pořadů.
Bylo by bývalo přesvědčivější, kdyby byl obecný výrok z vyjádření ČRo o tom, že je v dané relaci „akcentována pestrost a rozmanitost“, doplněn informací o tom, zda u dané problematiky z oborů psychologie, rodinného práva atd. dostaly v přiměřeném období a relacích ČRo prostor také jiné náhledy a přístupy než ty zastávané psycholožkou Renatou Gregorovou či (v pořadu zmíněným) psychiatrem Radkinem Honzákem.

Radní na vyjádření ČRo dále zaráží, že neodkazuje na tu část Kodexu ČRo, která je pro Vámi kritizovaný jev zřejmě nejdůležitější: čl. 16 (Jazykový projev).
Adekvátní je i bod 21.10 Kodexu (s pasáží „Český rozhlas přistupuje pečlivě k výběru odborníků vystupujících nebo citovaných v pořadech, zejména je povinen zajistit, aby tam, kde je to s ohledem na početnost odborné obce v určitém oboru či odbornosti možné, docházelo k obměně oslovovaných respondentů včetně zastoupení odborných stoupenců rozmanitých názorových proudů a odborníků pocházejících z různých regionů České republiky“).

Vážený pane inženýre, Váš podnět nás zaujal tím spíše, že anotace onoho dílu relace „Host do domu“ obsahuje ještě razantnější výrok, než je ten, nad kterým jste se pozastavil, a sice větu „Proč je střídavá péče nesmysl?“ (http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3467482 ). Jedná se nepochybně i o otázku vhodnosti práce s nadsázkou, tzv. novinářskou zkratkou atp. Bohužel ‒ ani k tomu vyjádření ČRo nic neuvádí.

Rada ČRo na své veřejné schůzi dne 25. 11. 2015 dala v debatě s vedením ČRo do úvahy použít Vámi zmiňovanou pasáž jako zajímavý materiál k dalšímu vzdělávání novinářů ČRo.
Jedná se o několikátý případ, kdy se Rada ČRo při své odpovědi posluchači vyjadřuje kriticky k vyjádření, které jí bylo poskytnuto vedením Českého rozhlasu a pod kterým je podepsán Ing. Miroslav Dittrich, šéfredaktor stanice ČRo Dvojka. Rada ČRo tedy vedení ČRo znovu požádala, aby jí předkládalo kvalitnější vyjádření. To podepsané Ing. Dittrichem evidentně patří k těm, v nichž převládla snaha relaci ČRo před kritikou obhájit „za každou cenu“. Přitom mohla být hlavní příčinou toho, nad čím jste se kriticky pozastavil, obyčejná chyba, chvilková nesoustředěnost atp. ‒ to se může stát každému. Členové RČRo pro to mají pochopení. Takto obsáhle a kriticky se k tomu vyjadřujeme zejména kvůli problematickému vyjádření, které předložilo vedení ČRo.

Vážený pane inženýre, velice Vám děkujeme za to, že jste Českému rozhlasu poskytl velmi zajímavou zpětnou vazbu k jeho práci.

S pozdravem

PhDr. Petr Šafařík
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

1. Charakteristika pořadu Host do domu
Host do domu je 55 minutový pořad, který se vysílá v rámci dopoledního magazínu Dopoledne s Dvojkou každý všední den od 11:05 na stanici ČRo Dvojka. Pořad má formát rozhovoru moderátora/moderátorky s hosty z oblasti kultury, zdravotnictví, módy, vědy apod. Dotazy mohou hostovi klást také posluchači. Obsahově je akcentována pestrost a rozmanitost. Pořad je určen všem věkovým kategoriím, mužům i ženám.
Z hlediska Kodexu pořad Host do domu patří mezi osvětové pořady (čl. 9 Kodexu) se zábavními prvky (čl. 10 Kodexu).

2. Vydání po
řadu Host do domu 9. září 2015 a postup moderátorky Marie Retkové
Pořad Host do domu 9. září 2015 moderovala Marie Retková.
Hostem pořadu byla klinická psycholožka a psychoterapeutka Renata Gregorová. Zvukový záznam pořadu zde.
V pořadu 9. září 2015 byla probírána řada témat, která spadají do oblasti aktivit a zájmů hosta – Renaty Gregorové: kniha Manfreda Spitzera – Digitální demence; devalvace hodnot v současné společnosti; střídavá péče o děti z rozvedených manželství; jesle pro kojence; duševní svěžest v důchodu; taneční aktivity Renaty Gregorové. Pořadem se prolínaly také dotazy posluchačů.
Věta moderátorky „Nemyslím si, že taková střídavá péče je pro dítě to nejlepší.“ (čas 9:32), která je předmětem stížnosti, byla po shrnutí předchozích probíraných témat uvedením dalšího tématu pořadu citací názoru Renaty Gregorové, na který ona jako host navazuje svou odpovědi:
Marie Retková: „Mluvili jsme o digitální demenci, mluvili jsme o tom, že ve společnosti, ale obecně, nejen v té naší, jsou devalvovány hodnoty. Má to jistě velký dopad na rodinu. Vy to ze své praxe budete znát nejlépe: třeba.. //nádech//..hmm... <Nemyslím si, že taková střídavá péče je pro dítě to nejlepší>.“

3. Stanovisko Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Stížností na uvedený pořad Host do domu odvysílaný dne 9. září 2015 se zabývala také Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, a to na svém 17. zasedání dne 22. září 2015. Podle oficiální tiskové zprávy RRTV z tohoto zasedání RRTV shledala, že odvysíláním daného obsahu nedošlo k porušení zákona.

4. Vyjádření ČRo
Vzhledem k tomu, že
- problematice práv dítěte se ČRo věnuje v celku svého vysílání dlouhodobě, z mnoha různých aspektů a s mnoha různými názory,
- v případě pořadu Host do domu jde o osvětový pořad se zábavními prvky,
- věta řečená moderátorkou Marií Retkovou<Nemyslím si, že taková střídavá péče je pro dítě to nejlepší> byla citací názorů hosta pořadu, tj. klinické psycholožky a psychoterapeutky Renaty Gregorové jako uvedení dalšího tématu pořadu,
- Renata Gregorová svůj názor opřela o různé studie na toto téma i o názory významného českého psychologa Ratkina Honzáka,
- RRTV neshledala odvysíláním uvedeného pořadu žádné porušení zákona
jsme přesvědčeni, že se odvysíláním pořadu Host do domu dne 9. 9. 2015 na stanici ČRo Dvojka Český rozhlas nedopustil porušení ani zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, ani zákona č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu, ani Kodexu Českého rozhlasu.

Miroslav Dittrich
šéfredaktor ČRo Dvojka

autor: kob
Spustit audio