Stížnost manželů Šabatových ohledně zrušení pořadu Jiřího Černého (duben 2019)

24. duben 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 4. 2019.

Text stížnosti

Vážený pane řediteli, vážená rado,

před lety jsme se těšívali na sobotní dopolední vysílání Dvojky a na Klub osamělých srdcí seržanta Pepře Jiřího Černého. Pak došlo ke změně programu a Klub byl z nám neznámých důvodů přeřazen na pondělí do večerních hodin. Teď se dozvídáme, že tento nepochybně oblíbený pořad byl zrušen.

Zrušeny byly i jiné pořady, a nezdá se, že by to bylo k lepšímu, ale absence Klubu je dle našeho mínění velká chyba.

Jiří Černý je náš nejvýznamnější znalec rockové hudby (a nejen jí), skvělý a charakterní člověk s velkým rozhledem. Aby se v dnešní elektronické době místo jeho Klubu vysílal pořad, který běží v rozhlasu dopoledne (každý zájemce s přístupem k internetu si ho může najít na webu), to je jistě zbytečné.

Velmi se přimlouváme o návrat Klubu seržanta Pepře do programu Českého rozhlasu dvojky. Není na něm tolik výborných pořadů, aby se jimi mohlo takhle zbytečně plýtvat.

S pozdravem

Jan a Marcela Šabatovi

Vyjádření Rady ČRo

Vážení manželé Šabatovi,

děkuji Vám jménem Rady Českého rozhlasu za Váš zájem o vysílání rozhlasu veřejné služby a omlouvám se, že Vám odpovídám až nyní.

Toto zpoždění mělo racionální příčinu. Poté, co jsme na lednovém veřejném zasedání Rady Českého rozhlasu vznesli dotaz na záležitosti kolem ukončení spolupráce s hudebním publicistou Jiřím Černým, jsme byli vedením Českého rozhlasu ujištěni, že s tímto letitým externím spolupracovníkem bude zahájeno další kolo jednání s cílem dosáhnout dohody o nové formě spolupráce.

Následně jsme byli informováni, že pan Jiří Černý přijal nabídku podílet se jednou měsíčně na pravidelném každotýdenním cyklu stanice Vltava, který bude vysílán v nedělním podvečerním/večerním čase.

Proto Vám nyní tuto skutečnosti sdělujeme a věříme, že budete i nový projekt Jiřího Černého sledovat.

S úctou,

Jiří Vejvoda,
místopředseda  Rady Českého rozhlasu

Spustit audio