Stížnost manželů Bubových ohledně vysílání stanice Dvojka (červen 2019)

26. červen 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 6. 2019.

Text stížnosti

Dobrý den, musím konstatovat, že hudební dramaturgie Dvojky je v posledních měsících absolutně katastrofální. Je mi 38 let, mé ženě 29 a Dvojku posloucháme již minimálně 10 let. Přešli jsem na Dvojku z Radiožurnálu právě kvůli hudbě, která nám na Radiožurnálu nikdy moc nevyhovovala. Na Dvojce jsme měli rádi to, že se tu hrála převážně česká hudba, hodně z 60. let, popřípadě kvalitní zahraniční hudba. Byli jsem schopni přetrpět i velmi preferovaného Karla Gotta. To, co se hraje na Dvojce dnes, je z velké části povrchní estrádní šlichta, prakticky shodná s většinou komerčních stanic. Oslava nevkusu se vším všudy. Zároveň ubývá i kvalitních a originálních pořadů / osobností, které nahrazují "svěží zábavní pořady" komerčního typu. Jeden příklad za všechny. Nedělní 3x 60 nahradil Kolotoč, což býval před hodně lety zajímavý pořad. Dnes je to něco na úrovni Ráááááádia Impuls. Dvojka by měla být jakási alternativa pro posluchače, kteří hledají kvalitu, kulturu, vkus a inspiraci. Kdybychom chtěli poslouchat povrchní a bezobsažné žvásty reportérů, Sarah Conner, Lucku Vondráčkovou, či jiné české, popř. světové „hvězdy“, naladíme si Evropu2. Svým obsahem nás nutíte celý den neustále přepínat mezi ČR Plus a Vltavou. Pro inspiraci nemusíte chodit daleko, stačí se podívat k našim západním sousedům přes hranice do Bavorska. Stanice BR2 je kvalitní kulturní rádio s výborně namíchaným obsahem, včetně vhodně zvolené hudby, která většinou sedí i k právě probíranému tématu. Což se o Dvojce rozhodně říci nedá. Posluchači, kteří se dovolají do Vašich pořadů nemají dost prostoru se vyjádřit. Bývají useknuti moderátorem. Hlavní je, aby se dovolalo co nejvíce posluchačů a nejdůležitější zřejmě je, aby se tam ještě vešla písnička. Tou to zpravidla úplně korunujete. Musíme se ptát, co mají poslouchat třeba starší lidé? Pro ně musí být Vaše hudební dramaturgie naprosté utrpení. Prakticky nikdy nepíšeme nějaké stížnosti nebo připomínky. Jsme lidé, kteří toho hodně snesou. Český Rozhlas je pro nás ale instituce natolik důležitá a zásadní, že ji rozhodně nehodláme nechat zkazit nám ani ostatním posluchačům. Zdravíme Vás Pavel a Nikol Bubovi

Vyjádření Rady ČRo

Vážení manželé Bubovi,

jménem Rady Českého rozhlasu Vám děkuji za Váš zájem o vysílání Českého rozhlasu a za Vaše připomínky k vysílání stanice Dvojka.

Dovolte, prosím, abych Vám připomněla dikci příslušného zákona o Českém rozhlasu, který v kapitole věnované Radě ČRo vymezuje její povinnosti i pravomoci. Správně v nich neumožňuje radním vstupovat do vysílání, pokud nebyl porušen Kodex Českého rozhlasu, případně zmíněný zákon. Jinak bychom se totiž z kontrolního orgánu stávali výkonnou součástí managementu.

Samozřejmě, že Rada ČRo změny ve vysílacím schématu Dvojky sleduje, ale pokud nedošlo k výše popsaným proviněním, ponechává si delší čas na celkové vyhodnocení. S výsledkem poté, například formou odborné analýzy a ev. následného semináře, veřejnost seznámíme.

S úctou,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Spustit audio